La BNR se infiinteaza un ”comitet al inteleptilor” [1]

Legea care instituie formarea Comitetului de Supraveghere Macroprudentiala a primit raport favorabil de la comisia de specialitate din Camera Deputatilor si este in linie dreapta pentru a intra in vigoare

. Legea a fost retrimisa in Parlament de catre Presedintele Iohannis anul trecut, pe motiv ca incalca Constitutia instituind recomandari obligatorii pentru Guvern, desi textul a fost aparat de Banca Nationala a Romaniei, care avea un rol primordial in noua institutie. Author: Mircea Popa | Sursa: Money.ro | Publicat: 26.02.2017, 9:24 | Actualizat: 26.02.2017, 9:24

Forma curenta a proiectului de lege taie din puterile initiale ale Comitetului, dar si din anvergura BNR, dupa mai multe critici ale Presedintiei, dupa cum vom vedea mai jos. Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor a votat raportul de adoptare a Legii, cu amendamente, astfel ca urmatorul pas este votul in plenul Camerei, urmata de promulgare si publicarea in Monitorul Oficial.

 

In vara anului 2015, un proiect inaintat de Guvern Parlamentului facea valva printre politicieni si analisti. In Romania, la recomandarea Comisiei Europene, avea sa se infiinteze un Comitet de Supraveghere Macroprudentiala, care sa vegheze la bunul mers al stabilitatii financiare a tarii. Comitetul “inteleptilor”, cum l-a numit Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, avea sa fie format din 9 membri, dintre care cinci de la BNR, in frunte cu Mugur Isarescu, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiara si doi de la guvern.

 

Comitetul se facea util societatii, potrivit proiectului, prin emiterea de recomandari si avertizari catre BNR si ASF si recomandari catre Guvern, in urma caruia Executivul trebuia sa initieze legi, “sau sa furnizeze o justificare corespunzatoare” in cazul in care nu ia masuri. Senatorii, care au avut pe mana prima oara textul, l-au respins, pe motiv ca acesta lasa de inteles ca recomandarile sunt obligatorii, ceea ce instituie un control asupra Executivului.

 

BNR, prin vocea fostului vice-guvernator Bogdan Olteanu, declara ca senatorii n-au inteles scopul legii. In cele din urma, Camera Deputatilor l-a adoptat, in martie 2016, cu majoritate covarsitoare, exact asa cum venise de la Guvern.

 

Surpriza a venit de la Presedintele Klaus Iohannis care a trimis legea la reexaminare si a criticat exact posibilitatea ca Guvernul sa primeasca recomandari obligatorii si sa raspunda in fata altcuiva decat a Parlamentului, lucru neconstitutional.

 

Mai mult, Iohannis a mai criticat si faptul ca tine de decizia Comitetului ce informatii sa publice, in functie de repercusiunile la adresa stabilitatii financiare, dar si ca membrii Comitetului n-ar raspunde in fata legii, daca actioneaza cu buna-credinta, instituind un nou tip de imunitate, in afara Constitutiei.

 

Oficialii BNR, institutie care a participat la realizarea textului initial, au venit din nou in sustinerea Legii, sustinand ca recomandarea obligatorie nu exista si ca este vorba despre principiul “aplica sau explica”.

 

Intoarsa din nou la Senat, Legea a fost modificata in acord cu criticile presedintelui.

 

 

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 27 Feb 2017 - 06:07
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59614&titlu=La_BNR_se_infiinteaza_un_acomitet_al_inteleptilora