Mircea Negulescu, suspendat din magistratura. CSM a amanat o decizie in privinta demisiei procurorului [1]

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marti, sa il suspende din magistratura pe procurorul Mircea Negulescu, pana la finalizarea cercetarilor Inspectiei Judiciare

. Presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea, a declarat ca o decizie in privinta solicitarii de eliberare din functie, prin demisie, a procurorului Mircea Negulescu a fost amanata de CSM, deoarece este o situatie "neacoperita in totalitate de lege", iar riscurile, in acest caz, sunt multiple.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM a aprobat, marti, propunerea de suspendare din functie a lui Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare, scrie news.ro.

In acelasi timp, CSM a amanat sa ia o decizie in privinta demisiei din magistratura a procurorului Negulescu.

"A fost o problema interesanta, tehnica si neacoperita in totalitate de lege. Dansul (procurorul Mircea Negulescu, n.r.) este in cursul unei actiuni disciplinare si in acelasi timp are o cerere de demisie", a explicat Cristina Tarcea, marti, la iesirea de la sedinta plenului CSM.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a adaugat ca o decizie a CSM inainte de finalizarea actiunii disciplinare ar putea avea consecinte inclusiv asupra acordarii pensiei de serviciu a magistratului.

'Se pune problema daca in situatia unui magistrat care este intr-o actiune disciplinara se poate lua act de o demisie, pentru ca riscurile ar fi multiple. (...) Dupa ce inceteaza calitatea de magistrat prin demisie se poate intoarce peste un an, doi, trei, pentru ca demisia nu este un motiv neimputabil. Daca indeplineste conditia de pensie de serviciu, iesind din magistratura, poate beneficia de pensie de serviciu, pe cand daca asteapta finalizarea actului disciplinar nu mai beneficiaza de pensie de serviciu. Pentru a lamuri toate aceste aspecte care nu sunt reglementate de lege, decat sa gresim si sa luam o decizie pripita, am preferat sa amanam", a mai spus Tarcea.

Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarea de eliberare din functie, prin demisie, a procurorului Mircea Negulescu s-a aflat, marti, pe ordinea de zi a plenului CSM.

Cererea de demisie a lui Mircea Negulescu, fost procuror la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Ploiesti, in prezent procuror la Parchetul Judecatoriei Campina, a fost transmisa pe e-mail si fax in 17 februarie, la orele 20.37, si a fost inregistrata in 20 februarie la Consiliul Superior al Magistraturii, a anuntat CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a inregistrat in 17 februarie si Nota Inspectiei Judiciare cu propunerea de suspendare din functie a lui Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare.

Solicitarea Inspectiei Judiciare a fost facuta in baza articolului 52 alineatul 1 din Legea  317/2004, care prevede ca "pe durata procedurii disciplinare, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din functie a magistratului, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare, daca exercitarea in continuare a functiei ar putea afecta desfasurarea cu impartialitate a procedurilor disciplinare sau daca procedura disciplinara este de natura sa aduca atingere grava prestigiului justitiei”.

Sectia pentru procurori a CSM a dispus, in 16 februarie, sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul procurorului Mircea Negulescu privind posibile abateri disciplinare si incalcari ale Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Tot in 16 februarie, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de incetare a activitatii la DNA Ploiesti. El urma sa fie in continuare magistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina.

Inspectia Judiciara a fost sesizata dupa ce postul Romania TV a difuzat, in 14 februarie, o inregistrare audio in care este redata o discutie intre doua persoane, una dintre acestea fiind prezentata drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti.

In inregistrare, procurorul Mircea Negulescu ar vorbi la telefon cu sotia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat intr-un dosar. Procurorul Mircea Negulescu ii dezvaluie sotiei lui Vlad Constantin date si amanunte din dosare penale.

Dupa ce au fost difuzate inregistrarile, Vlad Constantin a confirmat ca discutia este intre sotia sa si procurorul Negulescu.

"Domnul Negulescu e avid dupa denunturi. Eu am ajutat toate organele de cercetare penala. Pe mine m-au trimis si ma trimit si acum la psihiatrie. Nu stiu de ce. Pe mine ma trimit la psihiatrie si pe urma imi dau dreptate. Eu nu am depus denunt impotriva domnului Negulescu. Sunt anumiti procurori care nu stiu cum au ajuns procurori. I-am spus ca are un caracter josnic. Mi-a spus ca nu poate sa faca acel dosar pentru ca nu il lasa nu stiu cine. Nu ma tem pentru nimeni. Ma ia, ma leaga, imi dau drumul. Eu sunt un as al tehnicii. Eu i-am filmat pe Marta si Radu Nemes in avion. Mi s-au creat probe de santaj, dar i-am inregistrat eu", a spus Vlad Constantin la Romania TV.

Mircea Negulescu a lucrat in ultimii ani in cadrul DNA Ploiesti, dupa ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, cea mai importanta unitate de parchet din judetul Prahova.

Negulescu a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare la nivelul PCA Ploiesti.

Astfel, el este procurorul care a anchetat si a facut rechizitoriul in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de euro, in care au fost trimisi in judecata fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, numerosi oameni de afaceri ale caror firme au avut in ultimii ani contracte importante cu Consiliul Judetean Prahova, dar si Razvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova.

Ulterior deschiderii acestui dosar si trimiterii in instanta, Alexe a facut numeroase denunturi la adresa unor politicieni si a altor persoane cu functii importante in judetul Prahova, numele sau aparand ca denuntator in mai multe dosare instrumentate de DNA Ploiesti, potrivit unor surse judiciare.

Surse din PCA Ploiesti au precizat ca Mircea Negulescu este, de asemenea, procurorul care a lucrat la intocmirea rechizitoriului prin care mai multi angajati cu functii de conducere din compania rusa Lukoil au fost deferiti justitiei pentru infractiuni economice precum folosirea cu rea credinta a creditului societatii.

Surse judiciare au declarat ca Mircea Negulescu este totodata martor in cel putin un dosar instrumentat de DNA Ploiesti, el depunand marturie cu privire la presupuse abuzuri sau presiuni facute in privinta unor magistrati in scopul protectiei unor politicieni sau oameni de afaceri.

Negulescu a fost procuror de caz in unul dintre dosarele de coruptie in care este cercetat fostul deputat Sebastian Ghita. De altfel, in una dintre ultimele sale aparitii la DNA Ploiesti, Ghita a lansat un atac public la adresa procurorului Negulescu, fapt care s-a repetat si in inregistrarile pe care fostul parlamentar le-a dat publicitatii prin intermediul postului de televiziune pe care il controleaza, dupa disparitia sa.


Publicat de : ---
Data publicrii: 01 Mar 2017 - 05:39
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59697&titlu=Mircea_Negulescu__suspendat_din_magistratura__CSM_a_amanat_o_decizie_in_privinta_demisiei_procurorului