Sorin Grindeanu la bilantul MApN: Suntem un exemplu in NATO privind cheltuielile pentru Aparare [1]

Sorin Grindeanu a afirmat ca, in acest context, printre obiectivele Guvernului se afla si dezvoltarea capabilitatilor pentru contracararea eficienta a amenintarilor asimetrice si hibride

.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marti, la bilantul Ministerului National al Apararii, ca, in prezent, contextul geopolitic este ”de departe cel mai complicat”, subliniind ca intr-un mediu de securitate tensionat apararea conteaza si devine din ce in ce mai importanta in ecuatia de securitate nationala. Grindeanu a afirmat ca, in acest context, printre obiectivele Guvernului se afla si dezvoltarea capabilitatilor pentru contracararea eficienta a amenintarilor asimetrice si hibride.

Premierul a subliniat ca situatia strategica a regiunii noastre ”este astazi si mai importanta”, in contextul evolutiilor din regiunea extinsa a Marii Negre.

”Contextul geopolitic actual este de departe cel mai complicat din ultimii ani. Pe de o parte, anexarea Crimeei a reprezentat acum trei ani o incalcare grava a legislatiei internationale si o provocare majora la adresa securitatii euro-atlantice. Pe de alta parte, regiunea Orientului Mijlociu si a Africii de Nord este caracterizata de o intensificare a instabilitatii si a terorismului. Statul Islamic a devenit o amenintare pentru intreaga regiune si a demonstrat, din pacate, potentialul de a afecta inclusiv statele europene”, declarat premierul Sorin Grindeanu la bilantul MApN, potrivit News.ro.

El a subliniat ca intr-un ”mediu de securitate tensionat”, in care se intalneste o combinatie ingrijoratoare de riscuri si amenintari tot mai complexe, apararea conteaza si devine din ce in ce mai importanta in ecuatia de securitate nationala.

De asemenea, seful Executivului a afirmat ca un pilon important al constructiei prioritatilor la nivelul apararii se regaseste in Programul de Guvernare 2017-2020, ”care identifica drept directii fundamentale ale apararii participarea la apararea colectiva a aliatilor in cadrul NATO si UE, participarea la misiuni si operatii sub egida organizatiilor internationale, consolidarea capacitatii nationale de aparare, respectiv consolidarea parteneriatelor strategice, in special cu SUA”. 

Totodata, Grindeanu a reafirmat angajamentul ”ferm” al Guvernului pentru realizarea obiectivelor politicii de aparare si pentru succesul modernizarii si consolidarii fortelor armate romane.

”Sustinem cu seriozitate obiectivele care vizeaza consolidarea capacitatii de aparare nationala, transformarea, modernizarea si dotarea corespunzatoare a Fortelor Armate Romane, dezvoltarea capabilitatilor pentru contracararea eficienta a amenintarilor asimetrice si hibride, intensificarea dimensiunii de securitate a Parteneriatelor Strategice, respectiv a Parteneriatului Strategic cu SUA prin consolidarea cooperarii in domeniul militar, inclusiv pe teritoriul national si in regiunea Marii Negre, cresterea interoperabilitatii cu fortele aliate si partenere din cadrul NATO si intensificarea participarii la misiunile si operatiile din zonele de interes strategic pentru Romania”, a punctat Grindeanu.

Seful Executivului a mai spus ca Guvernul pe care il conduce a facut din Aparare un domeniu prioritar al bugetului de stat pentru 2017.

”In conformitate cu prevederile Legii nr. 6/2017, Legea bugetului de stat pe anul 2017, bugetul apararii pentru 2017 prevede, conform angajamentului asumat, alocarea a 2% din Produsul Intern Brut si, potrivit Programului de Guvernare, se are in vedere mentinerea nivelului de alocare si in perioada 2018-2020”, spus Grindeanu, exprimandu-si increderea ca acest buget asigura un teren solid pentru accelerarea modernizarii Armatei Romaniei.

”Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat Romania recent pentru aceasta realizare majora. Suntem un exemplu in Alianta! Cheltuielile destinate achizitiei de echipamente majore si activitati de cercetare dezvoltare reprezinta peste 45% din bugetul total, procent cu mult peste valoarea de 20% din PIB recomandata la Summit-ul NATO din Tara Galilor”, a subliniat premierul.

De asemenea, Grindeanu a subliniat ca, la nivelul programelor de inzestrare pe care le are in vedere MApN, este necesara identificarea si implementarea unor mecanisme legislative care sa asigure intensificarea colaborarii si implicarii operatorilor economici din industria de aparare in realizarea produselor militare.

El a afirmat ca noile provocari in materie de securitate si aparare la adresa UE (criza ucraineana, criza migratiei, amplificarea fenomenului terorist), Brexit-ul au declansat o accentuare a dezbaterilor privind dezvoltarea Politicii de Securitate si Aparare Comune.

”In prezent, la nivelul Uniunii Europene, asistam la un proces de consolidare a PSAC, in acest context, contributia fiecarui stat membru la dezvoltarea dimensiunii de securitate si aparare a UE este esentiala”, a mai spus Grindeanu.

Premierul a tinut sa le transmita militarilor ca este recunoscator ”pentru profesionalismul dovedit si modul exemplar in care isi fac datoria”, in interiorul tarii sau in teatrele externe de operatii din Afganistan, Balcani si Africa.

”Sunteti un pilon de stabilitate, prin increderea publica ridicata de care se bucura Armata in societatea noastra. Fortele noastre armate, prin indeplinirea cu succes a angajamentelor in cadrul organismelor din care Romania face parte, prin asumarea de responsabilitati de protectie si aparare a spatiului national si prin participarea la initiative regionale de asigurare a unui climat de stabilitate la Marea Neagra, prin toate acestea, am convingerea, contribuie la reasigurarea cetatenilor nostri ca pot avea incredere deplina in Armata”, a aratat Grindeanu.

Prim-ministrul a incheiat afirmand ca avem in fata un an dificil si din perspectiva evolutiilor, uneori impredictibile, dar si a angajamentelor deja asumate si care trebuie onorate. ”Cu cat incertitudinile mediului international cresc, cu atat armata Romaniei trebuie sa fie mai usor adaptabila. De aceea, evolutia institutiei dumneavoastra trebuie sa continue!”, a spus Grindeanu.

Liviu Dragnea: 2% din PIB reprezinta minimum ce trebuie alocat pentru Aparare in urmatorii 10 ani

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, marti, la prezentarea bilantului MApN pe anul 2016, ca cele doua procente alocate incepand cu 2017 pentru aparare reprezinta minimum ce trebuie respectat cel putin in urmatorii 10 ani de catre Romania.

"Inca o data s-a demonstrat ca, atunci cand fiecare dintre noi isi indeplineste indatoririle care ii revin, atat rezultatele individuale, cat si cele colective, genereaza recunostinta si increderea societatii noastre. Realizarile dumneavoastra au consolidat pozitia Armatei Romaniei, ca institutie fundamentala a statului si acest fapt este cu atat mai meritoriu cat trebuie avut in vedere si recunoscut cinstit ca tara noastra nu a alocat in trecut suficiente resurse materiale si financiare astfel incat apararea sa pastreze un ritm de evolutie asemanator cu cel inregistrat de alte forte armate aliate", a afirmat Dragnea.

El a mentionat si alocarea de 2% din PIB pentru Aparare. "Este o realitate care va aduce tarii noastre incepand cu acest an un important surplus de capabilitate pentru a-si consolida statutul de furnizor de securitate serios si incredere", a afirmat el.

Presedintele Camerei Deputatilor a subliniat ca Romania nu a avut si nici nu va avea "fluctuatii" in respectarea angajamentelor asumate in plan european si international, iar acest procent din PIB trebuie alocat si in anii urmatori. "2% din PIB reprezinta doar minimum ce trebuie alocat pentru aparare in urmatorii 10 ani", a spus liderul PSD.

Dragnea a vorbit si despre nevoia revitalizarii industriei de aparare autohtone, angajandu-se ca Executivul se va preocupa si de acest subiect, asa cum a anuntat prin programul de guvernare.

"Cred ca a intrat in firea noastra ca in fiecare dimineata sa incepem ziua in pace si aproape ca nu ne mai gandim ca aceasta este o stare pe care am dobandit-o si pe care o pastram prin jertfa si truda", a conchis el.


Publicat de : ---
Data publicrii: 01 Mar 2017 - 05:39
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59706&titlu=Sorin_Grindeanu_la_bilantul_MApN__Suntem_un_exemplu_in_NATO_privind_cheltuielile_pentru_Aparare