Romania se alatura tarilor care lupta impotriva transferului profiturilor multinationalelor

     *  Printre prioritatile autoritatilor noastre fiscale se numara si unele modificari din domeniul preturilor de transfer
       Țara noastra se alatura statelor si jurisdictiilor care militeaza impotriva transferului profiturilor, potrivit unui comunicat de presa care anunta ca Executivul a aprobat, ieri, printr-un proiect de lege, aderarea Romaniei ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS (Erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor)

. Acest lucru va permite participarea Romaniei la realizarea masurilor privind combaterea erodarii bazei de impozitare si transferul profiturilor, precum si implementarea acestora pe teritoriul national.
     In ultima vreme, in spatiul public, au aparut mai multe acuzatii la adresa multinationalelor care activeaza in tara noastra, dar care isi exporta profiturile in strainatate, neplatindu-si impozitele la bugetul nostru de stat. Chiar presedintele PSD Liviu Dragnea a facut unele afirmatii critice la adresa multinationalelor care activeaza in tara noastra.
     Entitatile la care ne-am alaturat lucreaza cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si cu membrii G20 la dezvoltarea standardelor Proiectului BEPS si la monitorizarea implementarii acestui pachet, care urmeaza sa fie aplicat si in tara noastra, tinand cont de particularitatile de dezvoltare.
     "Experienta acestui forum va adauga valoare si implementarii recomandarilor Uniunii Europene, in contextul elaborarii propunerii de Directiva a Consiliului privind stabilirea normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale, care afecteaza in mod direct functionarea pietei interne (ATAD)", arata comunicatul citat.
     Companiile multinationale trebuie sa-si plateasca impozitul in tara unde fac profit, sunt de parere specialistii din domeniul fiscal.
     Anul trecut, un grup de deputati liberali au depus la Parlament un proiect de lege care urmareste garantarea platii impozitelor la bugetul nostru de stat, de catre multinationalele care fac profit la noi.
     Initiativa legislativa urmareste transpunerea Directivei Europene adoptata vara trecuta si care vizeaza ca multinationalele ce activeaza in statele membre UE sa nu mai poata ocoli impozitarea profiturilor realizate in tarile unde-si deruleaza afacerile.
     Ionut Misa, fostul director general de la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) si actual secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), ne-a spus, anul trecut: "Asa cum America se protejeaza pe ea si investitiile de acolo, in acelasi mod si Europa trebuie sa-si creeze un sistem de protectie - la fel si Romania -, iar companiile trebuie sa platesca impozit acolo unde fac profit. S-a creat un dezechilibru despre care se vorbeste in Europa si despre care este nevoie sa se vorbeasca si la noi. Nu zice nimeni ca multinationalele sa plateasca mai mult, dar ele trebuie sa plateasca statului unde obtin venituri aceeasi cota de impozit ca toate celelalte companii".
     Comunicatul transmis ieri de Executiv explica faptul ca, in contextul cresterii mobilitatii capitalurilor si activelor necorporale, al noilor modele de afaceri (economia digitala), in februarie 2013, OECD a intocmit o analiza-diagnostic privind aspectele care genereaza erodarea bazei fiscale si impartirea profiturilor, finalizata prin prezentarea raportului "Addressing Base Erosion and Profit Shifting". Aceasta analiza a fost urmata, in iulie 2013, de un plan de 15 actiuni, intitulat "Action Plan on Base Erosion and Profit Schifting", care isi propune sa reformeze principiile fiscalitatii in domeniul impozitelor directe. Planul BEPS include recomandari pentru modificari legislative atat in plan national, cat si international, in scopul contracararii situatiilor care apar ca urmare a utilizarii neconcordantelor legislative din sistemele fiscale nationale ale statelor in care acestea isi extind activitatile. "Prin urmare, acest plan va genera modificari ale Modelului OECD de conventie de evitare a dublei impuneri, ale Ghidurilor Preturilor de Transfer, precum si ale sistemelor fiscale nationale", adauga comunicatul Guvernului, precizand ca obiectivul este acela de a se ajunge la solutionarea, intr-o proportie cat mai mare, a dublei impozitari si la imbunatatirea mecanismelor de solutionare a cazurilor de dubla impozitare: "Trebuie mentionat ca acesta nu propune modificarea cotelor de impozitare, ci modalitatea de atribuire/alocare a profiturilor (bazei impozabile) intre jurisdictii".
     O alta componenta a Planului de actiuni BEPS este intensificarea schimbului de informatii pe doua planuri: printr-o crestere a transparentei si raportarii de informatii de catre contribuabili catre autoritati fiscale, precum si intre autoritatile fiscale ale diverselor state. Aceasta componenta a Planului este in concordanta cu propunerea de modificare a Directivei privind schimbul de informatii, cu scopul de a extinde schimbul automat de informatii pentru acordurile de pret in avans si solutiile fiscale, potrivit sursei citate.
     Aceasta arata ca actiunile BEPS vizeaza si modificari in domeniul preturilor de transfer, aceasta arie fiind in prezent printre prioritatile autoritatilor fiscale din Romania in cadrul controalelor efectuate.
     Participarea ca asociat la planul BEPS reprezinta o oportunitate de promovare a intereselor Romaniei, alaturi de Statele Membre OCDE, in conditiile in care succesul implementarii BEPS depinde in mare masura de cooperarea dintre statele participante la acest demers al OCDE, sustin reprezentantii Guvernului. Acestia sustin ca, prin miscarea de ieri, se asigura o mai mare vizibilitate si credibilitate administratiei fiscale din Romania in plan international, fiind create si premisele unei cooperari mult mai eficiente intre administratiile fiscale si organizatiile internationale de profil.   
Publicat de : ---
Data publicării: 03 Mar 2017 - 05:12
 

Link știre