"Debitorii au mari sanse sa-si rezolve problema"

     *  Elena Iacob, avocat: "Instantele au inceput sa tina cont de deciziile Curtii Constitutionale"
       Motivarea deciziei pronuntata de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pe marginea Legii conversiei este in spiritul celei din cazul Legii darii in plata si vorbeste foarte clar despre impreviziune, subliniaza senatorul Daniel Catalin Zamfir, care a promovat cele doua reglementari

.
     Domnia sa ne-a explicat: "Motivarea CCR spune clar ca reechilibrarea contractului se poate face si prin inghetarea cursului. Instantele au solutii acum, desi nu a fost aprobata legea, pentru ca CCR a decis ca legea este neconstitutionala pe motivul bicameralismului, dar vorbeste foarte clar despre felul in care judecatorul trebuie sa reechilibreze contractul. Debitorii au mari sanse sa-si rezolve problema".
     In opinia senatorului, ar fi fost mai bine pentru banci sa nu conteste Legea darii in plata.
     CCR a publicat, joi, motivarea legata de Legea conversiei.
     Avocatul Gheorhe Piperea a scris, vineri, pe pagina sa de Facebook, ca, nu exista principiul bicameralismului, dar ca "este cert acum ca toate legile in vigoare sau viitoare care nu vor avea aceeasi forma cand se voteaza in Senat si in Camera Deputatilor vor fi afectate de acest nou virus de neconstitutionalitate".
     Specialistul a mentionat: "In considerentele decizei, care sunt si ele obligatorii, ca si dispozitivul, se consacra din nou, la rang de norma constitutionala, impreviziunea judiciara. In plus fata de decizia pilot din dosarele contra legii DIP (decizia 623/2016), in decizia motivata ieri (n.r. joi) se arata in clar ca re-echilibrarea contractului de credit in CHF poate sa insemne chiar si inghetarea cursului la nivelul sau din data incheierii contractului. Ceea ce eu am sustinut inca din data motivarii deciziei 623/2016. Complicatia vine insa din caracterul judiciar al impreviziunii. Daca nu va veti intelege cu creditorii, veti merge in bejanie, la judecator, care fie va taia si recoase contractul, fie il va inceta, cu efect de stergere a datoriei viitoare.
     Decizia de ieri (n.r. joi) are, insa, trei consecinte negative :
     - consacra nominalismul monetar ca principiu constitutional; acesta inceteaza sa fie o norma supletiva din Codul civil, devenind o norma imperativa; in viitor, cei ce fac contracte in valuta, trebuie sa fie foarte atenti la riscul valutar;
     - platile in valuta sunt considerate legale; dispozitia din Constitutie care spune ca leul este moneda nationala in care se fac platile pe teritoriul Romaniei se completeaza in sensul ca partile, prin contract, pot alege si o alta moneda de plata, exact ca pe vremea lui Pazvante Chiorul; actiunile in nulitatea contractelor pe motiv de incalcare a principiului circulatiei obligatorii a leului pe teritoriul tarii vor deveni lipsite de obiect (aviz ultra-desteptilor de pe net care sustineau ca actiunile noastre sunt gresite, in realitate, solutia fiind aceasta nulitate);
     - clauza de risc valutar face parte din obiectul principal al contractului; aceasta statuare este in vadita contradictie cu solutia din cauza Kasler (CJUE).
     Daca, totusi, CJUE va decide, in cauza Andriciuc si altii contra Bancii Romanesti (solutie asteptata in iunie, anul acesta) ca lipsa informatiilor necesare referitoare la continutul clauzei de risc valutar face ca aceasta clauza sa nu fie clara si nici inteligibila, atunci vom putea castiga actiunile facute pana acum. Daca nu, ne ramane impreviziunea. Si cinci ani de asteptare pana la data la care practica va fi devenit unitara.
     De aceea este nevoie si mai mare de multe notificari de re-echilibrare a contractelor. Dar asta este la latitudinea fiecaruia".
     Decizia CCR pe Legea conversiei a avut la baza ratiuni similare cu cele din cazul hotararii pe Legea darii in plata, a evidentiat si doamna Elena Iacob, partener in cadrul Zamfirescu Racoti & Partners.
     Domnia sa ne-a precizat: "Curtea a constatat ca pot exista solutii care sa ia in considerare anumite modalitati pentru echilibrarea unui contract de credit, mergand pe buna-credinta, insa numai in urma analizei unei instante. Un element in plus fata de cele retinute in cazul deciziei pe Legea darii in plata este faptul ca instanta precizeaza ca aceasta adaptare a contractelor poate sa fie efectuata inclusiv printr-o conversie, la un curs stabilit in justitie. In orice caz, primul aspect care va fi analizat va fi principiul impreviziunii".
     Doamna Iacob ne-a spus ca, in ultima perioada, instantele au inceput sa tina cont de aceste hotarari ale CCR.
     Legea conversiei va merge inapoi in Parlament, unde va trebui reanalizata, tinandu-se cont de considerentele Curtii Constitutionale, ne-a mai precizat avocatul.
     * Motivarea CCR: "Adaptarea la noile conditii se poate efectua inclusiv printr-o conversie la un curs valutar care poate fi cel de la data incheierii contractului, cel de la data survenirii evenimentului imprevizibil sau cel de la data efectuarii conversiei"
     Instanta judecatoreasca are competenta si obligatia sa aplice impreviziunea daca sunt indeplinite cumulativ conditiile existentei acesteia, astfel ca situatia consumatorilor de credite in franci elvetieni cunoaste un remediu judiciar viabil, de natura sa inlature efectele schimbarii circumstantelor care au condus la contractarea creditului, arata motivarea CCR, adaugand: "Aceasta are posibilitatea de a interveni asupra contractului in mod efectiv, fie in sensul dispunerii incetarii executarii sale, fie in cel al adaptarii sale noilor conditii, cu efecte juridice doar pentru viitor, prestatiile deja executate ramanand castigate contractului. Adaptarea la noile conditii se poate efectua inclusiv printr-o conversie a ratelor de plata in moneda nationala la un curs de schimb pe care instanta il poate stabili in functie de circumstantele concrete ale cauzei in scopul reechilibrarii obligatiilor, curs valutar care poate fi cel de la data incheierii contractului, cel de la data survenirii evenimentului imprevizibil sau cel de la data efectuarii conversiei".
     Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 prevede obligatia institutiei creditoare de a informa debitorul cu privire la cresterea cuantumului total platibil de catre acesta sau al ratelor periodice cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului, precum si dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul convertit. De asemenea, actul normativ prevede aplicarea dispozitiilor referitoare la conversie si contractelor de credit in curs de derulare la data intrarii sale in vigoare.
     Cu privire la bicameralism, Curtea constata ca legea, in redactarea pe care a adoptat-o Camera Deputatilor, "se indeparteaza in mod substantial" atat de textul adoptat in Senat, cat si de obiectivele urmarite de initiativa legislativa: "Prin modificarile aduse, Camera Deputatilor reglementeaza dispozitii care nu au fost niciodata si in nicio forma puse in dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizata. Observam ca aceste modificari sunt semnificative, de substanta, sub mai multe aspecte, cele mai importante fiind: lipsa acordului de vointa in ceea ce priveste operatiunile de conversie a contractelor de credit; creditele vizate sunt exclusiv cele in franci elvetieni; extinderea sferei de incidenta a legii si cu privire la contractele de credit externalizate sau in faza de executare silita; realizarea conversiei la cursul de schimb franc elvetian/leu valabil la data incheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei; posibilitatea revenirii la contractul in franci elvetieni, la cererea consumatorului".
     Curtea apreciaza ca incidenta principiului nominalismului monetar in contractele de credit in franci elvetieni nu constituie o piedica in calea aplicarii mecanismului impreviziunii, daca sunt indeplinite conditiile de incidenta ale acestuia.
     CCR concluzioneaza ca, odata constatata depasirea riscului inerent contractului si survenirea celui supra-adaugat, interventia asupra acestuia devine obligatorie si trebuie sa fie efectiva, fie in sensul incetarii, fie in cel al adaptarii sale noilor conditii, ea producand efecte juridice pentru viitor, prestatiile deja executate ramanand castigate contractului. 

     Curs CHF - inghetat la valoarea istorica plus 10%
     Justitia din Vrancea a hotarat definitiv inghetarea cursului CHF la valoarea de la data acordarii imprumutului plus o marja de 10%, intr-un contract incheiat cu OTP Bank.
     De asemenea, instanta a dispus restituirea sumelor incasate in plus din diferenta de curs valutar.
     Informatiile de pe portalul instantei arata: "Admite apelul. Schimba sentinta in parte, in rejudecare. Admite in parte actiunea. Constata ca fiind abuziva clauza de la art. 9.2 din Contract, in masura in care transfera consumatorului riscul valutar. Stabilizeaza contractul de credit in moneda lei, la momentul in care CHF a inregistrat o crestere de 10% fata de momentul acordarii creditului. Dispune restituirea sumelor incasate in plus din diferenta de curs valutar. Mentine restul dispozitiilor sentintei. Obliga intimata sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata in suma de 12.700 lei (onorar avocat fond si apel si onorariu de expertiza). Definitiva. Pronuntata (...) azi, 2 martie 2017".

   
Publicat de : ---
Data publicării: 06 Mar 2017 - 05:27
 

Link știre