Rasturnare de situatie in dosarul "Referendumul": Ce au decis judecatorii in legatura cu contestatia lui Liviu Dragnea [1]

Magistratii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie au judecat, marti, solicitarea lui Liviu Dragnea de anulare a pedepsei din dosarul Referendumul

. Presedintele PSD a invocat faptul ca motivarea deciziei definitive nu a fost semnata de aceiasi judecatori care au pronuntat-o. Cei doi magistrati, printre care si fosta sefa a Curtii Supreme, Livia Stanciu, nu mai erau in posturi la momentul aparitiei motivarii. În cursul serii, judecatorii de la ICCJ la care a ajuns contestatia si-au declinat competenta catre Completul de 5 judecatori ai aceleiasi Curti.

Foto: Aktual24 Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

UPDATE: Judecatorii care au analizat marti contestatia presedintelui PS Liviu Dragnea, la pedeapsa primita in dosarul Referendumul si-au declinat competenta, apreciind ca solicitarea trebuie analizata de completul de 5 judecatori de la ICCJ. La noua instanta se va fixa un nou termen pentru prima infatisare, informeaza Romania TV.

UPDATE Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa decida daca vor trimite contestatia la executare formulata de Liviu Dragnea la un complet format din cinci judecatori, dupa ce avocatul deputatului si procurorul de sedinta au sustinut ca este competent completul ierarhic superior.

Completul de trei judecatori ai instantei supreme a luat in discutie, marti, contestatia la executare formulata de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, impotriva condamnarii la doi de inchisoare primita in dosarul "Referendumul", context in care avocatul deputatului, cat si procurorul de sedinta au sustinut ca instanta competenta sa judece contestatia este completul de cinci judecatori al aceleiasi instante.

Judecatorii au ramas in pronuntare si urmeaza sa decida daca vor trimite contestatia la executare la un complet de cinci judecatori.

UPDATE. "In opinia noastra nu credem ca s-au respectat procedurile legale. Asa cum se stie doua judecatoare nu au participat la motivare. Un om care este condamnat are dreptul sa stie exact pentru ce a fost condamnat. Are dreptul sa fie convins ca toti membrii completului au participat la decizie", a punctat Liviu Dragnea la iesirea de la Inalta Curte.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca nu sustine o lege a gratierii pentru faptele de coruptie.  "Nu este cazul sa ne inflamam. Oricine poate depune amendamente. Eu cred ca doar legea gratierii nu rezolva problema."

Liviu Dragnea a subliniat ca nu este o graba foarte mare pe aceasta lege, insa a reiterat rugamintea catre ministerului Justitiei sa se ocupe de acest subiect important.

Citeste si: Serban Nicolae propune gratierea faptelor de coruptie. Ar beneficia aproximativ 2.700 de persoane

Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in aprilie 2016 pentru fraudarea referendumului din 2012.  Motivarea condamnarii, un document de peste 300 de pagini, a aparut in luna februarie a acestui an.

Judecatorii au motivat ca este suficienta o pedeapsa cu suspendare, deoarece Liviu Dragnea nu are antecedente. De asemenea, magistratii au explicat si de ce au majorat pedeapsa de la un an la doi ani de inchisoare cu suspendare: atitudinea fostului secretar general al PSD, de negare a faptelor, pe tot parcursul procesului, a fost suficienta pentru a dispune o pedeapsa mai mare.Presedintele PSD a fost acuzat ca, in vara lui 2012, inainte si in timpul derularii referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei, a pus la punct un sistem menit sa deturneze rezultatul votului, pentru a se intruni cvorumul necesar demiterii.Impreuna cu 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare, Liviu Dragnea a complotat pentru trucarea rezultatului de la referendumul din 2012. A ordonat liderilor PSD din tara sa scoata cat mai multi oameni la vot si sa ii puna sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte, spun procurorii. Tot el ar fi pus la punct un sistem national prin care sa stie de cate voturi mai este nevoie pentru a-l debarca de la Cotroceni pe seful statului.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 08 Mar 2017 - 04:27
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59882&titlu=Rasturnare_de_situatie_in_dosarul___Referendumul____Ce_au_decis_judecatorii_in_legatura_cu_contestatia_lui_Liviu_Dragnea