Iulian Iancu l-a facut mincinos pe Corneliu Condrea, director in Ministerul Energiei

     Directorul general al Directiei Țitei si Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei, Cornel Condrea, a fost dat afara, ieri, dintr-o sedinta de comisie parlamentara de catre Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, in timpul unor discutii privind piata gazelor

.
     Condrea a fost facut mincinos de catre Iulian Iancu, care l-a acuzat pe oficialul din Ministerul Energiei ca nu i-a prezentat saptamana trecuta niste documente privind procedura de infringement din 2012, clauza 2114, reluata in anul 2014, potrivit News.ro.
     Iancu i-a cerut lui Condrea o corespondenta cu reprezentantii Comisiei Europene, insa directorul din Ministerul Energiei a afirmat ca i-a inmanat personal acele documente. Iulian Iancu a spus ca totul este o minciuna si ca nu-i mai da cuvantul, insistand ca nu a primit respectivele documente.
     "Va rog sa parasiti sala. Este de neimaginat", i-a spus Iancu lui Condrea.
     Unul dintre documente priveste o scrisoare a CE transmisa anul trecut Executivului de la Bucuresti.
     Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis in luna iulie a anului trecut Guvernului Romaniei o scrisoare prin care a cerut eliminarea barierelor fizice si comerciale in exportul de gaze.
     Ulterior, Iancu a precizat ca nu era vorba de scrisoarea lui Juncker, ci de o notificare si raspunsul la ea.
     "Cum sa nu le primeasca, eu i le-am oferit personal la prezidiu. Dumnealui manipuleaza, nu eu. I-am spus ca i le voi trimite oficial. O sa i le mai trimitem o data. Este manipulare, noi ne-am facut datoria", a spus Condrea, pentru News.ro.
     La sedinta de ieri din Camera Deputatilor au participat si reprezentanti ai marilor producatori si furnizori de gaze din tara.
     O Ordonanta de Urgenta a Guvernului din 2016 prevede liberalizarea totala a pietei gazelor naturale pentru populatie incepand cu 1 aprilie 2017.
     Cei doi mari producatori de gaze din Romania, OMV Petrom si Romgaz, sustin liberalizarea pietei. "Este normal ca orice producator sa isi poata vinde produsele la pretul pietei, dar consumatorul casnic vulnerabil sa beneficieze de protectie ca si consumator vulnerabil", a declarat in cadrul audierilor Alexandru Maximescu, director in cadrul OMV Petrom.
     Furnizorii spun insa ca, odata cu liberalizarea pietei, pretul va creste exponential.
     De cealalta parte, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sustin ca, dupa simularile efectuate, cresterea pretului va fi cuprinsa intre 1% si 7%.
     "Dezbaterile din Parlament arata insa o opozitie dura din partea unor furnizori din piata casnica, motivand o escaladare majora a pretului final. ANRE va proceda la elaborarea cadrului de reglementare secundar in maxima viteza si in conformitate cu legea de aprobare a ordonantei in discutie", a declarant presedintele ANRE, Niculae Havrilet.
     El a subliniat insa ca propunerea ANRE de anul trecut, de a liberaliza piata incepand cu 1 iulie 2016, ar fi fost un lucru extrem de util si ar fi simplificat toate dezbaterile din prezent.
     "Totusi, este un moment bun si in acest an, din punct de vedere al convergentei preturilor pentru o liberalizare controlata ca pret final, pana in 2021", a mai spus Havrilet.
     De la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune astfel producatorilor preturi de vanzare pentru gazele naturale. In schimb, ANRE va continua sa verifice preturile cu care furnizorii vand gazele catre populatie.
     Havrilet estima anul trecut ca dupa 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanenta a consumatorilor din zona reglementata catre furnizorii care pot oferi gaze naturale la preturi mai bune decat cei actuali.
     Legislatia actuala prevede ca termen-limita anul 2021 pentru liberalizarea completa a preturilor pentru populatie.
     La gazele din productia interna, care au pretul stabilit la 60 lei/MWh, se adauga tariful de inmagazinare, in valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce pretul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizeaza la preturi de 78 lei/MWh, foarte aproape de pretul gazelor inmagazinate.
     In ceea ce priveste piata reglementata, in care sunt inclusi consumatorii casnici, pretul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.   
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Mar 2017 - 05:12
 

Link știre