Protestele, nivelul urmator | OPINIE [1]

Protestele din Piata Victoriei si din celelalte mari orase au scazut in intensitate dupa ce Ordonanta 13 a fost inmormantata cu parastas si tot ce trebuie (inclusiv pomenile), iar promotorul ei a demisionat din functia de ministru al Justitiei, ramanand un \'simplu\' deputat

. Am putea spune ca s-a obtinut o victorie de etapa – doua dintre principalele revendicari fiind indeplinite.

Cerintele celor cateva mii de protestatari care s-au adunat duminica in Piata Victoriei si apoi au participat la un mars prin Capitala nu mai au claritatea de acum cateva saptamani. Se cere demisia Guvernului, dar asta nu se poate obtine: PSD nu-si poate permite sa puna mingea unei noi nominalizari in mana presedintelui Iohannis.

Sustinerea DNA (\'DNA, nu uita, noi suntem de partea ta\' si \'Codruta, te iubim\') risca sa reifice politicile impotriva coruptiei. Fenomenul coruptiei nu e doar o problema penala, ea nu poate fi atacata exclusiv prin actiuni punitive. In plus, o institutie poate gresi, iar DNA nu se sustrage re­gulii, ba in ultimele luni o face din ce in ce mai des – ma refer la esecurile in instrumentarea unor cazuri precum Ludovic Orban si Lia Olguta Vasilescu, la ambiguitatea relatiei cu SRI si la inabi­litatea implicarii in anchetarea unei actiuni guvernamentale (adoptarea Ordonantei 13) care a permis pesedistilor sa obtina o victorie la Curtea Constitutionala.

Institutiile sunt facute din oameni, sunt conduse de oameni, deci n-au cum sa fie infailibile – nu asta trebuie sa le reprosam. Sunt insa ingrijorat atunci cand in discursul triumfalist tinut de sefa DNA la prezentarea bilantului anual nu reusesc sa gasesc nicio aluzie, nicio virgula autocritica. O tema recent aparuta mai intai in retelele de socializare si apoi preluata in Piata Victoriei este depolitizarea Curtii Constitutionale. Nu a venit din senin, ci in urma mai multor decizii recente ale CCR, care mai intai a evitat sa se pronunte asupra fondului Ordonantei 13, apoi a taxat ancheta deschisa de DNA la Guvern drept incalcare a princi­piului separatiei puterilor in stat.

E o meteahna veche a noastra aceea ca, atunci cand justitia pronunta decizii care ne convin, ii laudam independenta, iar in cazurile contrare o acuzam de politizare.

In cazul institutiei menite sa vegheze la integritatea constitutionala lucrurile sunt complicate. E un fel de struto-camila, caci nu apartine puterii judecatoresti, desi se cheama \'Curte\' si e formata din judecatori; membrii ei se zice ca sunt independenti, desi sunt numiti politic. Insasi necesitatea existentei unei asemenea instante e discutabila, de vreme ce exista numeroase democratii \'consolidate\' in care solutionarea diferendelor constitutionale este apanajul instantei judecatoresti supreme. Oricum, mi se pare ca lucrurile sunt prea complicate ca sa fie transate prin scandari.

In multele seri de proteste la care au participat sute de mii de cetateni (da, cetateni, nu doar oameni) s-au adunat cantitati uriase de energie pozitiva. Mi-ar placea ca, odata indepartate pericolele imediate, aceste energii sa se canalizeze mai putin catre iluminatii spectaculoase sau coregrafii de inspiratie dubioasa si mai mult catre forme de dezba­tere publica autentica – element ce ne-a cam lipsit in ultima vreme. Aflu cu placere ca la Timisoara si la Cluj oamenii au inceput sa se adune in piete si pe Facebook mai putin pentru scandari si mai mult pentru a discuta despre ce trebuie sa cerem politicienilor – acum, cand am constatat ca avem o putere uriasa, poate singura opozitie de care guvernantii par sa se teama.

Urmatorul pas al maturizarii \'strazii\' (folosesc acest termen aproximativ pentru ca mi se pare ca sintagma \'societate civila\' a fost prea frecvent abuzata) ar fi abandonarea rolului strict reactiv. Nu ca nu ar fi nevoie de reactie rapida si viguroasa – ba chiar, daca ma uit la amendamentele introduse de senatorul Nicolae la proiectul de lege a gratierii, ma tem ca ea va trebui exersata cat de curand. Doar ca mi-ar placea ca strada sa inceapa sa impuna agenda publica, nu doar sa reactioneze pe temele date de guvernanti, sa discute (si sa-i oblige pe politicieni sa o faca) teme de care ne vom izbi mereu, cum ar fi neregulile legilor electorale, incalecarea Legislativului de catre Executiv prin ordonantele de urgenta, incoerenta politicilor anti-saracie si multe altele.

comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Mar 2017 - 05:12
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59950&titlu=Protestele__nivelul_urmator_|_OPINIE