Legea „51% produse romanesti”, cosmetizata ca sa fie pe placul CE [1]

Comisia pentru Agricultura din cadrul Camerei Deputatilor va dezbate saptamana aceasta doua proiecte de lege privind comercializarea produselor alimentare

. Parlamentarii doresc astfel sa rezolve problema infringementului demarat de Comisia Europeana pe aceasta lege si sa introduca noua varianta a proiectului in plen, pentru un vot final. Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 13.03.2017, 16:30 | Actualizat: 13.03.2017, 16:30

Miercuri, 15 martie, parlamentarii din Comisia pentru Agricultura, dar si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania,  ANSVSA, Consiliul Concurentei, si opt asociatii din industria alimentara printre care PROAGRO, Eco Legum Vidra, LAPAR sau Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania vor dezbate din nou pe marginea legii comertului alimentar din Romania (legea 150/2016), asa-numita lege a produselor romanesti in hypermarketuri.

 

Reintroducerea acestei legi in Parlament vine dupa ce Comisia Europeana a declansat prima etapa a procedurii de infringement prin decizia de a trimite scrisoare de punere in intarziere Romaniei. Comisia sustine ca a-i obliga pe retaileri sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali ar incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, potrivit Economica.net.

 

Ce se dezbate miercuri

 

Potrivit anuntului Camerei Deputatilor, miercuri vor avea loc dezbateri generale pe marginea a doua propuneri de act normativ de modificare a legii comertului alimentar, care sunt similare. Ambele propuneri au fost insa respinde de Senat, prima Camera care le-a luat in analiza.

 

Primul dintre ele a fost introdus in circuitul parlamentar anul trecut de 10 deputati PNL si propune prevederea potrivit careia comerciantii sa fie obligati ca „pentru produsele alimentare precum lapte, produse lactate, carne, produse din carne, fructe, legume panificatie, patiserie, cofetarie, fabricate de catre producatori din Romania sa asigure spatii de expunere si vanzare de cel putin 50% din suprafata existenta folosita pentru comercializarea alimentelor. In acest sens minimum 20% din aceste spatii sa fie alocat catre toti producatorii locali”.

 

De asemenea, potrivit acestui proiect, serviciile, discounturile si orice alte obligatii cerute de catre comercianti producatorilor romani de produse alimentare nu pot depasi 5% din valoarea marfurilor comercializate. Proiectul a fost respins de catre Senat.

 

Al doilea proiect  a fost introdus in Parlament tot in 2016 la initiativa senatorului PNL Ioan Cristina. Acesta propune acelasi procent de 50% din suprafata de raft sa fie acordata prodcatorilor de alimente locali. De asemenea, acesta propune ca „serviciile, discounturile si oricare alte obligatii cerute de catre comercianti producatorilor romani de produse alimentare nu pot depasi 5% din valoarea marfurilor comercializate”. Proiectul a fost respins de catre Senat.

 

Ce forma ar putea lua legea

 

In urma dezbaterilor, legea comertului alimentar ar putea lua insa o cu totul alta forma fata de cele doua propuneri, parlamentarii avand ca scop evitarea infringementului dar cu mentinerea unor prevederi care sa le faciliteze producatorilor locali spatii de desfacere in marile magazine. „De data aceasta am schimbat modul de lucru. Am solicitat asociatiilor si institutiilor implicate sa isi mentioneze punctul de vedere in scris, astfel incat la aceste dezbateri sa putem ajunge rapid la niste concluzii finale”, spune Ioan Munteanu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 14 Mar 2017 - 05:46
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=60004&titlu=Legea_&_#8222_51%_produse_romanestia__cosmetizata_ca_sa_fie_pe_placul_CE