Scandal pe liberalizarea pretului la gaze de la 1 aprilie

     Cresterea costului alimentarii cu gaze de la 1 aprilie, cauzata de liberalizarea pietei, va afecta, in principal, populatia si CET-urile care furnizeaza agent termic, sustin surse din energie, care ne-au mai precizat ca, daca ANRE va accepta majorarea tarifelor de distributie si furnizare, solicitata de furnizorii si distribuitorii de gaze, acest lucru va genera un impact greu de suportat in randul celor 4 milioane de de consumatori casnici, conducand si la un blocaj in alimentarea cu agent termic, la costuri greu de sustinut de catre primarii

.
     Dezbaterile intese din Comisia de Industrii din Camera Deputatilor, despre OUG 64/2016 privind liberalizarea pietei gazelor de la 1 aprilie - au ajuns in impas. Unii sustin ca acest proces sa se faca acum, iar altii cer o amanare.
     Deputatii din Comisia de Industrii sunt de acord cu liberalizarea de la 1 aprilie, cu conditia tranzactionarii tuturor cantitatilor de gaze pe bursa, insa Guvernul ar vrea sa amane cateva luni acest proces, intrucat nu a definit consumatorul vulnerabil, care va fi afectat de acest proces. Mai mult, Guvernul a mentinut suprataxarea la gaz natural, producatorii interni fiind dezavantajati in fata importatorilor.
     Distribuitorii si furnizorii se opun aplicarii OUG 64/2016 intrucat aparitia actului normativ de aprobare va duce la scaderea profiturilor lor si au propus o serie de amendamente, in Parlament. Sursele noastre ne-au mai spus ca distribuitorii si marii furnizori - E.ON si Engie - au cerut ca liberalizarea sa se amane pana in 2021, iar OMV Petrom si Romgaz sustin liberalizarea incepand cu 1 aprilie 2017, dar fara tranzactionarea pe bursa.
     Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat, recent, ca pretul gazelor va creste cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care, insa, vor fi protejati pe parcusul anului de eventuale cresteri neasteptate de preturi pe piata libera: "De la 1 aprilie, conform Ordonantei de Urgenta 64 (din 2016 - n.r.), care este in dezbatere in Parlament si consideram ca va fi aprobata, incepe procedura de liberalizare totala a pietei de gaze naturale din Romania, cu referire exacta catre piata casnica. De la 1 aprilie nu va mai exista un pret reglementat pentru productia de gaze si vor ramane reglementate doar celelalte elemente ale pretului final: tarifele de retea, de furnizare si elementele care sunt considerate monopol naturale". El a mai spus ca populatia este protejata in fata unor fluctuatii majore a preturilor pe piata libera, avand in vedere metodologia stabilita de ANRE pentru achizitia gazelor destinate consumului casnic.
     Sursele noastre ne-au spus ca presedintele PSD Liviu Dragnea s-ar fi intalnit, in aceasta saptamana, cu ministrul Energiei Toma Petcu, cu presedintele ANRE Nicolae Havrilet, dar si cu Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, pe tema liberalizarii de la 1 aprilie a pretului gazelor.
     "Liberalizarea pretului de achizitie al gazelor naturale trebuie sa se intample in Romania, si aici toti cei implicati in discutii sunt de acord", a declarat, ieri, Toma Petcu, ministrul Energiei, intr-un interviu acordat Agerpres. Domnia sa a explicat: "Exista o intreaga dezbatere despre cum va arata piata gazelor naturale dupa momentul 1 aprilie 2017. Este, intr-adevar, o schimbare, si, ca de fiecare data cand lucrurile se schimba, exista opinii pro si contra.(...) Romania a facut destul de multe progrese pentru a pregati acest moment, eliminand de facto restrictiile la exportul gazelor si creand cadrul pentru instituirea unui mecanism de tranzactionare a gazelor pe piete centralizate, asumandu-si inclusiv angajamente europene in acest sens. In acest moment, OUG 64/2016 este inca in dezbatere parlamentara, mai exact la Comisia de Servicii si Industrii din Camera Deputatilor. In cadrul sedintelor comisiei, la care Ministerul Energiei a fost prezent pentru sustinerea punctului de vedere al Guvernului pe aceasta tema, au fost formulate mai multe observatii pertinente. Asadar, asteptam pozitia Parlamentului si daca sunt eventuale observatii le vom analiza la nivelul Guvernului. Am incredere ca dimensiunea acestei dezbateri este exact ceea ce trebuie intr-un astfel de moment, pentru a ne asigura ca procesul liberalizarii va avea efectele scontate, in primul rand pentru populatie, dar si pentru operatorii din sectorul producerii, distributiei si furnizarii gazelor naturale".
     *  Lucian Bode si Virgil Popescu, PNL: "Modul neprofesionist in care Guvernul PSD trateaza liberalizarea pietei gazelor risca sa afecteze proiecte energetice majore"
     Lucian Bode si Virgil Popescu (Grup PNL) au transmis, ieri, ca Guvernul PSD da dovada de neprofesionalism in domeniul liberalizarii pretului la gazele naturale pentru populatie: "Consideram ca modul neprofesionist in care Guvernul PSD trateaza aceasta tema majora ne creeaza o vulnerabilitate si risca sa afecteze proiecte energetice majore in care Romania este angrenata. Proiectul gazoductului BRUA este unul dintre ele, pentru care Romania are aprobata o finantare de 180 de milioane de euro si care ne aduce vizibilitate, fiind totodata o carte de vizita importanta pentru noi ca tara pozitionandu-ne ca actor relevant in regiune. Este necesar ca orice decizie viitoare a guvernului pe problematica liberalizarii pretului la gaze naturale sa fie luata in urma unei analize temeinice, in mod transparent si responsabil fata de cetateni, astfel incat sa evitam o procedura de infringement din partea Comisiei Europene sau blocarea unor proiecte regionale energetice strategice".
     Partidul National Liberal solicita Guvernului Grindeanu pregatirea unui set de masuri prin care sa atenueze efectiv impactul asupra consumatorilor casnici, fara a abdica de la principiile ce guverneaza piata libera, sa prezinte public si de urgenta impactul asupra populatiei generat de cresterea pretului la gaze, incepand cu data de 1 aprilie 2017, ca urmare a calendarului de liberalizare. De asemenea, PNL cere ca actualul guvern sa nu tolereze si sa incurajeze intelegeri ascunse in acest proces, ale caror efecte se vor rasfrange asupra populatiei. PNL mai are in vedere crearea unui grup interministerial de lucru, in coordonarea prim-ministrului Grindeanu si a vicepremierului Sevil Shhaideh (functie ce are autoritatile locale in coordonare), constituit din ministrul muncii, ministrul Finantelor, presedintele ANRE si Ministerul Energiei care sa elaboreze cadrul legal prin care sa se defineasca (identifice) consumatorul vulnerabil, precum si schema de ajutor acordata, astfel incat acesta sa nu fie afectat de o eventuala crestere a pretului la gaze in perioada urmatoare.
     De asemenea, Lucian Bode si Virgil Popescu vor ca autoritatile sa trimita de urgenta in Parlament, pentru dezbatere si adoptare, Strategia Energetica a Romaniei pentru perioada 2016-2030, document in care un punct important il reprezinta definirea si clarificarea aspectelor legate de consumatorul vulnerabil. Cei doi deputati solicita si publicarea cores¬pondentei dintre Guvern si Comisia Europeana pe tema inchiderii procedurii de infringement pentru asigurarea transparentei si eliminarea suspiciunilor potrivit carora interese suspecte au ghidat aceasta negociere.
     *  Gabriel Dumitrascu: "Sa fie liberalizare, dar cu tranzactionare pe bursa si cu mecanisme adecvate pentru consumatorii vulnerabili"
     Gabriel Dumitrascu, fostul sef al directiei de privatizare din Ministerul Energie, este de acord cu liberalizarea pietei gazelor, in anumite conditii: tranzactionare pe bursa a tuturor cantitatilor de gaze si mecanisme adecvate pentru consumatorii vulnerabili.
     Domnia sa ne-a explicat: "In urma cu 3 ani, cand se punea problema incheierii unui nou acord cu Comisia Europeana in ceea ce priveste liberalizarea pietei gazelor, una dintre optiunile analizate a fost cea de liberalizare integrala a pietei, intr-un singur moment, fapt dublat de tranzactionarea integrala pe bursa a tuturor cantitatilor de gaze care urmeaza sa fie consumate in Romania din sursa interna sau externa. In acelasi timp, pentru ca nu era suficient, ANRE trebuia sa pregateasca prin reglementari si partea de echilibrare a sistemelor.
     Masura sub forma pe care am analizat-o atunci si care a fost re-enuntata acum, in cadrul Comisiei de industrii din Parlament, este singura care poate asigura sustenabilitate, calitate si un pret transparent controlabil cu tendinta de scadere. Spre exemplificare, este simplu sa observam ce s-a intamplat pe piata energiei electrice care a urmat acelasi model. Cel mai important lucru este sa pui gazele din import cu gazele din intern pe aceeasi bursa pentru ca toti actorii pietei sa aiba acces la aceleasi cantitati. Mai departe, preturile se vor regla si, de regula, se vor regla in jos. In conditiile programelor de interconectare ale Romaniei cu tarile din jur, sistemul de tranzactionare pe bursa se va demonstra a fi cel mai corect si cel mai in favoarea consumatorilor. Nu in ultimul rand, pentru a proteja populatia vulnerabila trebuie definit - lucru care iar este in intarziere - consumatorul vulnerabil. Acest lucru trebuie facut in functie de coordonatele Comisiei Europene. Este stabilit in Directiva Europeana cine intra, cum intra, care sunt tipurile de venituri care se iau in calcul, care este populatia vulnerabila, numai ca trebuie sa adaptam la specificul Romaniei".
     Intrebat daca, de exemplu, OMV Petrom va fi de acord sa cumpere prin bursa gaze, in conditiile in care este si producator, Gabriel Dumitrascu a spus: "OMV Petrom nu are de ce sa nu fie de acord, pentru ca are o mare calitate - cea de producator. Petrom isi va vinde cantitatile pe bursa, nu va cumpara de acolo decat daca este intr-un deficit sau dezechilibru. La fel si Romgaz, Gazprom si toti ceilalti importatori, fie ca sursa gazelor importate va fi direct din Rusia sau printr-un intermediar din Ungaria, Germania sau orice alta sursa".
     Despre cat de pregatita este bursa de gaze sa faca fata unor cantitati mari de gaze, domnul Gabriel Dumitrascu ne-a declarat: "Tehnic, nu e nimic dificil. OPCOM poate dezvolta o platforma de tranzactionare in urmatoarele 2-3 luni, plecand de la sistemul actual de tranzactionare. Important este ca ANRE sa vina cu reglementari clare, flexibile, precise, in ceea ce priveste piata gazelor, pentru ca si aceasta piata are de actori care sa faca echilibrarea sistemului care sa preia rolul de parte responsabila".
     Pe 29 iulie 2016, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis o scrisoare Guvernului Romaniei, potrivit informatiilor din presa, prin care a cerut eliminarea barierelor fizice si comerciale in exportul gazelor naturale, in schimbul finantarii de 180 de milioane de euro pentru construirea gazoductului BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) pe partea romaneasca.
     Anul trecut, Guvernul Ciolos a adoptat OUG 64/2016 privind liberalizarea totala a pietei gazelor incepand cu 1 aprilie 2017 si a semnat la Budapesta, in septembrie 2016, acordul pt BRUA.
     Mai mult, Comisia Europeana a demarat anul trecut, in iunie, o investigatie asupra Romgaz, Transgaz si Petrom pentru posibile intelegeri in vederea blocarii exporturilor de gaze   
Publicat de : ---
Data publicării: 16 Mar 2017 - 05:25
 

Link știre