PNL a depus un proiect de lege pentru alegerea primarilor in doua tururi. In 2015, PNL a votat alegerea primarilor intr-un singur tur [1]

Liberalii au depus, la Senat, un proiect de lege privind alegerea primarilor in doua tururi, sustinand ca scrutinul intr-un singur tur cu votul majoritatii celor prezenti la urne este „o solutie total gresita” si nu ofera legitimitate „gospodarului comunitatii"

. În 2015, cand a fost modificata legea alegerilor locale si s-a instituit votul intr-un singur, PNL a votat alaturi de PSD pentru. Liberalul Victor Paul Dobre  apare ca initiator al ambelor proiecte.

Foto: b365.ro Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" }); Documente atasate: Expunere motive Alegeri doua tururi Proiect lege Alegeri doua tururi Expunere motive Alegeri un singur tur

“Este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemneaza in procesul verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin”, potrivit proiectului care modifica Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, Legea administratiei publice locale nr. 215/2001 si Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali.

La al doilea tur de scrutin, care are loc la doua saptamani de la primul tur, participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj, potrivit proiectului de lege depus de parlamentarii liberali.

“In al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Pentru functia de primar, centralizarea voturilor se va face de catre biroul electoral de circumscriptie”, prevede initiativa legislativa.

Alegerea primarului intr-un singur tur, cu votul majoritatii celor care se prezinta la vot, “este o solutie legislativa total gresita”, sustine deputatul PNL Victor Paul Dobre, in expunerea de motive a proiectului de lege.

“In aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Pot exista situatii, mai ales in conditiile unei participari scazute la vot, in care primarul unei localitati sa fie ales cu un numar extrem de mic de voturi. Acest fapt, dincolo de legitimitatea scazuta pe care o va avea alesul, poate conduce foarte usor la dirijarea artificiala a votului de catre grupuri de persoane din cadrul/din afara comunitatii, incalcandu-se astfel toate principiile de baza care statuteaza prezenta reglementare, putand discuta in aceasta speta si chiar de implicatii de ordin constitutional”, spune liberalul.

Deputatul PNL sustine ca alegerea primarului intr-un singur tur a a inlocuit sistemul anterior in care acesta era ales in doua tururi, “solutie legislativa care devenise o normalitate statuata de legea romaneasca si care a capatat in timp o recunoastere majora din partea societatii”.

“In acest context, consideram absolut necesara revenirea la sistemul alegerii primarului in doua tururi de scrutin, solutie legislativa si tehnica care asigura un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasa, dar si o corectitudine mai mare in desemnarea gospodarului comunitatii”, mai spune liberalul.

Proiectul de lege este semnat de peste 40 de parlamentari PNL, printre care si fostul presedinte al partidului Alina Gorghiu.

Senatul este prima camera sesizata.

PNL a votat alegerea primarilor intr-un tur

In mod ironic, tot liberalii, in frunte cu Victor Paul Dobre, au fost initiatori, alaturi de PSD, ai trecerii la sistemul de vot cu un singur tur. 

In expunerea de motive a proiectului de lege introdus spre dezbatere in Parlament, se precizeaza ca "se instituie un nou cadru normativ in materie" si ca "principalele reglementari se refera la alegerea primarului intr-un singur tur" si alte modificari.

Ulterior, desi liberalii s-au razgandit si au cerut ramanerea la sistemul cu doua tururi, au votat in majoritate pentru votul intr-un singur tur.

PNL a cerut, in anul 2016, ca premierul Dacian Ciolos sa emita OUG pentru revenire la alegerea primarului in doua tururi, insa, acesta nu a raspuns solicitarii liberalilor.

Liberalii au depus pe 12 februarie 2016 o plangere prealabila la Secretariatul General al Guvernului prin care a instiintat ca va ataca Hotararea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale.

Demersul PNL era singura cale procedurala pe care partidul o mai avea la dispozitie pentru a pune in discutie legea alegerilor locale, respectiv organizarea acestora intr-un singur tur de scrutin, legea neputand fi atacata la CCR decat in cadrul unui proces pe rolul instantelor sau, direct, de Avocatul Poporului, sustineau juristii partidului.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 15 aprilie 2016, plangerea formulata de PNL pe tema organizarii alegerilor locale in doua tururi de scrutin, hotararea nefiind definitiva.

Desi PNL a facut demersuri in instanta pentru a contesta legea alegerilor locale la CCR, speta a fost discutata de Curte ca urmare a unei plangeri depuse de jurnalistul Liviu Avram.

Judecatorii CCR au respins, in luna mai 2016, sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind organizarea alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin. Presedintele CCR de la acea vreme, Augustin Zegrean, declarand ca sesizarea a fost "respinsa ca neintemeiata" si ca este rolul Parlamentului sa stabileasca legea electorala si modalitatile de organizare a alegerilor.


Publicat de : ---
Data publicrii: 24 Mar 2017 - 05:08
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=60261&titlu=PNL_a_depus_un_proiect_de_lege_pentru_alegerea_primarilor_in_doua_tururi__In_2015__PNL_a_votat_alegerea_primarilor_intr_un_singur_tur