DC Art: Un itinerar cultural complet [1]

Ana Ștefania Andronic (AlegRO Foundation) - Corespondență specială din Washington D.C.



Atunci când am ales din lista tururilor puse la dispoziția participanților la ediția 2017 a International Pow Wow pe cel intitulat “DC Art” nu am bănuit cât de mare va fi surpriza și cât de totală satisfacția.

După brauch-ul pentru presă de la NEWSEUM – unul dintre cele mai interesante și mai vii muzee pe care le-am vizitat, datorită extraordinarei capacități de a sintetiza două secole de evoluții complexe ale mass media – am traversat marile bulevarde centrale și am pătruns într-un veritabil templu cultural: National Gallery of Art. Am parcurs imensele săli ale clădirii proiectate și realizate de un mecena celebru: Andrew Mellon – printre capodopere ale picturii clasice din care pare a nu lipsi nici unul dintre marile nume ale picturii. Am traversat apoi, prin culoarul subteran, pasajul spre aripa nouă a muzeului cea care găzduiește arta modernă. Am întâlnit aici, cu emoție, patru dintre lucrările celebre ale lui Brâncuși, dar și nenumărate lucrări ale impresioniștilor și moderniștilor. Holul central este dominat de o imensă balanță a lui Calder, iar spațiile de odihnă îți permit contemplarea lucrărilor preferate.

Pe string-ul dintre Capitoliu și Obelisc se înșiră marile instituții muzeale ale Capitalei americane: Muzeul Aerului și al Spațiului, Smithsonian Institute, Muzeul National al Amerindienilor, Muzeul Artei Africane. Orașul însuși este însă o colecție de muzee de mici și mari dimensiuni. Pentru mine, emoția din debutul turului, de la National Art Gallery, a fost completată de o experiență unică pentru calitatea mea de artist: includerea printre obiectivele vizitate a unei “case a artiștilor”: o fundație a achiziționat un imobil dintr-unul din cartierele orașului, l-a consolidat și l-a amenajat sub forma unor ateliere individuale, de-a lungul și de-a latul a patru etaje. Atelierele în care artiștii și locuiesc sunt non-stop la dispoziția vizitatorilor care pot asista în voie la actele de creație și la modul de viață al artiștilor.

Vreau să fac o mențiune, pe care o consider deosebit de importantă: în America, intrarea în instituțiile muzeale administrate de stat este gratuită. Parlamentul american a votat în urmă cu câțiva ani o lege în acest sens, a cărei argumentație consta în faptul că democrația se hrănește din cultură și că doar accesul neîngrădit la aceasta poate garanta succesul unui sistem cu adevărat democratic. Dealtfel, afluența permanentă de vizitatori în toate muzeele pe care le-am vizitat în săptămâna petrecută la Washington este o strălucită confirmare a acestui principiu. (15 iunie 2017)
Publicat de : b.belciug
Data publicării: 14 Iun 2017 - 22:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=60558&titlu=DC_Art__Un_itinerar_cultural_complet