Legea referendumului, picata la Senat [1]

Coalitia de guvernamant n-a fost in stare ieri, la Senat, sa-si asigure majoritatea pentru a adopta macar ordonanta privind referendumul, initiata de guvern pe 14 iulie, daca cele privind guvernul interimar si alegerile nu mai aveau miza.

Absenta din sala a aproape 30 dintre reprezentantii PNL, PD, PC si UDMR a adus puterea in situatia de a vedea respinsa ordonanta privind organizarea referendumului pe probleme legate de justitie, coruptie si proiecte de dezvoltare. Mai mult, PSD si PRM au fost la un pas de a impune in Senat o maniera mai facila de demitere a presedintelui Romaniei.
Potrivit unui amendament la ordonanta privind referendumul, adoptat initial de plenul Senatului, cu 51 de voturi pentru si 44 impotriva, seful tarii ar fi putut fi revocat doar cu majoritatea voturilor celor care participa la consultarea populatiei. Propunerea avansata de senatorul PSD Doru Ioan Taracila modifica varianta initiala a guvernului, potrivit careia demiterea presedintelui tarii este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. Absenteismul parlamentarilor a salvat insa, pe ultima suta de metri, senatorii coalitiei guvernamentale, intrucat ordonanta a picat la votul final pentru ca nu avea numarul necesar de optiuni pentru o lege organica. Senatorul PD Maria Petre a incercat mai bine de o ora sa-l convinga pe presedintele Camerei Superioare, Nicolae Vacaroiu, sa retrimita ordonanta la Comisia juridica, insa a fost refuzata categoric.
Popa (PNL): Daca nu se poate si nu se poate, atunci sa facem anticipate
Dezamagit de esecul din Senat al coalitiei, liberalul Nicolae Vlad Popa a declarat dupa sedinta: "Daca se continua blocajul din Senat, trebuie gasita o solutie politica. Ca ultima solutie vad alegerile anticipate.
Inainte de asta, trebuie incercate insa si alte rezolvari, cum ar fi: obtinerea prin mijloace politice a unei majoritati sau negocieri punctuale in legatura cu trecerea unor reglementari. Daca nu se poate si nu se poate, atunci trebuie organizate anticipate".
Publicat de : Oana Dobre
Data publicării: 29 Iul 2005 - 08:57
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6270&titlu=Legea_referendumului__picata_la_Senat