Traian Basescu a punctat la Londra [1]

Presedintele Traian Basescu si-a urmat angajamentul de a consolida un parteneriat strategic pe axa Bucuresti-Londra-Washington, cu o vizita in Marea Britanie, ale carei rezultate au fost estimate ca foarte bune.

Seful statului, insotit de ministul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, de cel al Internelor, Vasile Blaga si de consilierii prezidentiali Andrei Plesu, Theodor Stolojan si Adriana Saftoiu, a avut intrevederi cu premierul Tony Blair, cu Lordul Primar al Londrei, dar si cu Printul Charles de Wales. Basescu a avut o intrevedere cu Jean Lemierre, presedintele BERD. Delegatia romana a primit asigurari ca Romania, atat timp cat isi va indeplini angajamentele asumate in procesul de aderare, se va bucura de un real sprijin din partea Marii Britanii. Ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie a fost abordata la mai toate intalnirile, existand sansa ca acestea sa fie ridicate, dar dupa alegerile din mai. Aceasta pentru ca imigratia este un subiect sensibil in campania electorala din Marea Britanie.


Directia lui Ardelean va fi restructurata
O parte importanta din atributiile Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI, condusa de Virgil Ardelean, va fi preluata de o noua structura, a anuntat, luni seara, pe aeroportul din Londra, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. El a tinut sa precizeze ca acesta este doar un prim pas al procesului de restructurare a structurii conduse de Ardelean. Ministrul de Interne a explicat ca se va crea o Directie Generala de Combatere a Coruptiei Interne si Standarde Profesionale (DGCCISP), structura ce se va afla in subordinea sa directa, ce va ingloba DGIPI, si al carei sef va fi numit in maximum doua saptamani. Blaga a precizat ca, in opinia sa, seful noii structuri trebuie sa fie un procuror tanar, din afara sistemului, care sa cunoasca procedurile foarte bine si care sa fie incoruptibil.

Aceste decizii sunt parte a doua programe Phare, derulate in colaborare cu autoritatile britanice, unul vizand eliminarea coruptiei interne din Ministerul Administratiei si Internelor, iar al doilea demilitarizarea si descentralizarea activitatii politiei. Prima etapa din programul de eliminare a coruptiei interne din minister presupune formarea DGCCISP. Pentru aceasta structura au fost indentificati 460 de ofiteri, verificati conform standardelor britanice. Ministrul de Interne a subliniat ca DGIPI va fi in continuare restructurata, cel putin o alta componenta importanta a acesteia, combaterea criminalitatii organizate, urmand sa treaca la directia generala de profil din MAI. Intrebat cu ce mai ramane in subordine Virgil Ardelean, Blaga a raspuns: "Are multe alte atributii, in continuare", cum ar fi culegerea si valorificarea informatiilor din domeniul economic, lupta anti-terorista si, deocamdata, combaterea criminalitatii organizate. Presedintele Traian Basescu, alaturi de ministrul Vasile Blaga au avut discutii luni, la Londra, cu secretarul de stat pentru afaceri interne, Charles Clarke.


Scandalul telefoanelor ascultate, la final
Ministrul Internelor si Administratiei a mai precizat ca zilele acestea ii vor fi prezentate rezultatele cercetarii interne pe care a dispus-o in cazul scandalului interceptarii telefoanelor a doua agentii de presa in care este implicat Ardelean. ZIUA a publicat un articol in care se arata ca seful DGIPI, Virgil Ardelean, a cerut procurorului general al PNA, Ioan Amarie, la 1 octombrie 2003, sa analizeze si sa aprobe interceptarea unor telefoane apartinand agentiilor de presa Mediafax si AM Press. Ardelean si-a motivat cererea spunand ca trebuie sa verifice daca un angajat din subordinea sa dezvaluie informatii unor persoane neautorizate.

Ministerul de Interne a recunoscut autenticitatea cererii, dar a afirmat ca telefoanele celor doua agentii de presa nu au fost ascultate.


Autostrada Brasov-Bors, ineficienta
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, pe aeroportul Heathrow, la incheierea vizitei sale in Londra, ca pune sub semnul intrebarii construirea autostrazii Brasov-Bors. El a explicat ca ineficienta proiectului de construire a autostrazii Brasov-Bors este cunoscuta, importante fiind daunele ce ar putea fi aduse conservarii zonelor cu localitati sasesti, fiind posibila distrugerea unei parti din istoria habitatului romanesc. Acest subiect a fost discutat la intrevederea pe care seful statului roman a avut-o in cursul zilei de luni cu printul Charles de Wales Presedintele s-a declarat un sustinator al protejarii mediului si habitatului, in cazul in care solutia de dezvoltare a infrastructurilor nu se justifica economic. In afara argumentelor privind daunele, Basescu a adaugat faptul ca autostrada Brasov-Bors nu ar avea acoperire economica in conditiile in care datele arata ca ar putea prelua maximum 15% din traficul Est-Vest si Vest-Est. El a insistat asupra faptului ca prioritatea actualei administratii de la Bucuresti o reprezinta modernizarea coridoarelor paneuropene IV, VII si IX, aceasta intentie fiind discutata si cu oficialii britanici. In opinia presedintelui, fost ministru al Transporturilor in mai multe Cabinete, "oglinda" autostrazii Brasov-Bors este coridorul paneuropean IV, adica Nadlac-Timisoara-Deva-Sibiu-Pitesti-Bucuresti-Constanta.

Seful statului a amintit ca Guvernul analizeaza situatia unui pachet de contracte si oportunitatea continuarii acestora, intre care si contractul pentru construirea autostrazii Brasov-Bors. Basescu a atras atentia asupra faptului ca Executivul are in vedere nivelul daunelor care ar trebui platite in cazul rezilierii contractelor, dar a mentionat ca acestea au fost incheiate fara licitatie si cu incalcarea normelor privind achizitiile publice. In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, presedintele a afirmat ca se asteapta mai intai rezultatul studiului de impact realizat de Banca Mondiala, dupa care se va decide.


Conditionarea acordarii vizelor
Pozitia premierului Tony Blair in privinta vizelor impuse cetatenilor romani care vor sa calatoreasca in Marea Britanie a fost mult mai pozitiva decat a presedintelui Romaniei, a marturisit Traian Basescu, care a avut si el nevoie de viza pentru vizita oficiala la Londra. El a apreciat ca romanii vor putea spera ca vor fi priviti cu incredere si ca Marea Britanie va renunta la regimul vizelor cand autoritatile romane vor reusi sa puna sub control frontierele. "Nu emigreaza poeti sau scriitori, ci infractori", a spus Basescu. El a adaugat ca imigrantii romani ilegali nu ar putea ajunge in Marea Britanie daca Politia romana de frontiera, dar si Vama si-ar face treaba. Seful statului a explicat faptul ca in Londra actioneaza o banda condusa de patru romani care ii vizeaza mai ales pe cetateni romani, in general imigranti ilegali, iar acestia nu reclama la Politie ce li se intampla, de teama sa nu fie trimisi in tara. In discutiile cu oficialii londonezi, atat presedintele, cat si ministrul de Interne, au solicitat celor britanice sa intervina impotriva acestei bande.


Programul romano-britanic "Reflex"
Vasile Blaga a subliniat ca exista o colaborare foarte buna in acest domeniu cu Politia britanica. El a mentionat ca programul romano-britanic "Reflex", care consta in schimbul de informatii in legatura cu traficul de fiinte umane si care a avut rezultate foarte bune, se va derula in continuare. Blaga a mai aratat ca procesul de readmisie a cetatenilor romani din Marea Britanie functioneaza foarte bine, numai in acest an fiind trimise in Romania 460 de persoane care au ajuns ilegal in Marea Britanie. De asemenea, ministrul de Interne a sustinut si faptul ca cererile de azil facute de cetateni romani in Marea Britanie au scazut: daca in anul 2002 au fost formulate 1210 cereri, in 2003 au fost 550, in 2004 acestea scazand la 257.

Vasile Blaga a mai spus ca Romania va continua sa realizeze toate obligatiile care ii revin in acest domeniu in procesul de aderare la UE, avand in vedere ca, din anul 2007, tara noastra va avea cea mai lunga frontiera externa a Uniunii, respectiv 2070 de kilometri.



Publicat de : Anca HRIBAN
Data publicării: 02 Feb 2005 - 13:23
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=776&titlu=Traian_Basescu_a_punctat_la_Londra