Manevra la Justitie [1]

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a lansat ieri informatia potrivit careia liderul PD Emil Boc ar urma sa fie numit la sefia ministerului Justitiei iar Monica Macovei va ocupa functia de Procuror General. Presedintele democratilor a infirmat aceasta posibilitate iar ministrul Justitiei a refuzat sa comenteze informatia.

Lansarea acestei ipoteze in conditiile in care, Franco Frattini, comisarul european pentru justitie, libertate si securitate efectueaza o vizita in tara noastra in aceste zile poate fi interpretata ca o incercare a opozitiei de a discredita puterea. Daca insa Nastase a dezvaluit o informatie corecta este de asteptat ca lupta impotriva marii coruptii sa aiba rezultate reale. Pana atunci puterea pregateste schimbarea procurorului general Ilie Boos. (Mihai TOADER)

Presedintele Camerei Adrian Nastase a anuntat ieri ca se pregateste schimbarea ministrului Justitiei, luandu-se in calcul, potrivit informatiilor sale, numirea Monicai Macovei ca sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a lui Emil Boc ca ministru. "Este evident ca se pregateste o anumita schimbare si, daca informatiile mele sunt corecte, se pregateste numirea doamnei Macovei ca procuror general si a domnului Boc ca ministru al Justitiei", a precizat Nastase. El a completat, aratand ca Emil Boc urmeaza sa renunte la functia de primar al Clujului si sa vina sa conduca PD din Bucuresti, dar sub comanda presedintelui Traian Basescu. "In mod evident, Emil Boc ar renunta la functia de primar al Clujului si ar veni sa conduca, sub comanda lui Traian Basescu, PD de la Bucuresti. Evident, este destul de greu sa faca acest lucru de la Cluj", a tinut sa remarce Nastase.

Primarul Clujului dezminte


Foto: Mediafax
Liderul PD Emil Boc a exclus ieri posibilitatea de a prelua portofoliul Ministerului Justitiei, informatie lansata de liderul PSD Adrian Nastase. "Multumesc domnului Adrian Nastase ca este preocupat de destinul meu politic, dar aceste afirmatii nu au legatura cu realitatea. Probabil ca, fiind in opozitie, Adrian Nastase are timp pentru scenarii fanteziste", a declarat Boc, citat de Mediafax, subliniind ca ramane primarul municipiului Cluj-Napoca, functie incompatibila cu oricare alta in administratia publica. El a adaugat ca Nastase ar trebui sa pastreze astfel de "glume" pentru 1 aprilie.


Democratii cauta sa refaca imaginea lui Boc
Surse din conducerea PD au admis ca s-a discutat despre modul in care ar putea fi refacut deficitul de imagine al lui Emil Boc, cauzat de interminabilele drumuri Cluj-Bucuresti, fapt intens exploatat de PSD.

Emil Boc (Mircea PAUN - ZIUA Foto)

Presedintele PD ar putea renunta la Primaria Cluj doar in perspectiva unor alegeri generale. Se pare ca Adrian Nastase a aflat doar o parte din aceste discutii, sustin aceleasi surse si a exploatat subiectul. Mai ales, in conditiile in care mai multi reprezentanti ai Aliantei PNL-PD confirma schimbarea, in viitorul apropiat, a Procurorului General al Romaniei, Ilie Botos.


Mai aproape de Cotroceni
In conditiile in care planul este conceput in laboratoarele Cotrocenilor este unul de exceptie. Presedintele Emil Boc va putea conduce efectiv partidul, aflandu-se in permanenta in mijlocul evenimentelor iar viteza sa de reactie se va imbunatati considerabil. Pe de alta parte, Boc este unul dintre oamenii de incredere ai presedintelui Basescu. Aducerea sa la Bucuresti va inlesni o comunicare eficienta intre seful statului si presedintele PD. Un alt efect este diminuarea "jocurilor politice" la care sunt tentati sa recurga liderii de la centru in absenta sefului partidului. Imaginea lui Boc se va imbunatati considerabil, iar forta in partid va deveni una reala.


Un tandem redutabil
Prelurea Ministerului Justitiei de catre un membru al PD va transfera asupra partidului capitalul de imagine al demersurilor intreprinse. Faptul ca Monica Macovei nu este inregimentata politic ofera in acest moment posibilitatea interpretarilor in cazul succeselor sau al esecurilor.

Propulsarea actualului sef al Justitiei in pozitia de Procuror General reprezinta o arma redutabila in lupta anticoruptie. Monica Macovei cunoaste in detaliu toate marile afaceri de coruptie. Eventualul tandem cu Emil Boc, cap al Justitiei, va crea un culoar extrem de favorabil finalizarii afacerilor de notorietate, blocate de mai multa vreme in divesre sertare si la diferite stadii de ancheta.


Scenariul opozitiei
Daca informatia a fost lansata de PSD, ea urmareste aruncarea pe scena politica a inca unei teme de discutii. In conditiile in care dezbaterea Regulamentului de functionare al Senatului si Camerei a ramas o prioritate numai pe hartie, golul trebuia umplut cu un alt subiect. In fond Opozitia trebuia sa exploateze prezenta in tara a lui Franco Frattini, comisar european pentru justitie, libertate si securitate. Informatia ca ministrul Justitiei urmeaza sa fie schimbat creeaza impresia de ineficienta desi e neavenita de vreme ce comisarul european si-a exrpimat sustinerea pentru Macovei. (Anca HRIBAN, Mihai TOADER)

Monica Macovei (Foto: Mediafax)


Fara comentarii
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a dorit sa comenteze declaratia lui Adrian Nastase, potrivit careia ar urma sa fie numita in functia de procuror general al Romaniei.

Aflata la intalnirea cu comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini, Macovei nu a dorit sa faca nici un comentariu pe aceasta tema.(D.E.I.)


Macovei are sprijinul comisarului european Frattini
Comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini, a sosit, ieri, in Romania. El si-a declarat "sprijinul total fata de procesul de reforma si eforturile neobosite ale ministrului Monica Macovei de a mentine ritmul acesteia".



"Din martie 2005, Romania a adoptat o strategie de reforma ambitioasa, dar foarte necesara si un plan de actiune care contine garantiile necesare pentru edificarea unui sistem juridic modern, daca si numai daca punerea in practica a acestora continua conform termenelor stabilite", a subliniat Franco Frattini, intr-un discurs sustinut in fata studentilor de la Institutul National de Magistratura. Oficialul european a mentionat, citat de Rompres, ca, in decembrie 2004, in contextul "eforturilor ezitante din ultimii ani de a crea un sistem judiciar, modern si eficient", a acceptat inchiderea capitolului de negociere privind justitia cu conditia ca Romania sa faca progrese substantiale in acest sens.

"La sfarsitul anului 2004, eram, mai degraba, pesimisti in privinta capacitatii Romaniei de a accelera reforma sistemului juridic. Cu toate acestea, astazi sunt in masura sa va impartasesc satisfactia noastra deplina pentru ceea ce s-a realizat in ultimele noua luni", a afirmat comisarul european pentru Justitie, exprimandu-si increderea ca in acest ritm de reforma se pot indeplini toate cerintele necesare integrarii europene a Romaniei la 1 ianuarie 2007. Franco Frattini a reamintit progresele realizate sub mandatul Monicai Macovei - repartizarea aleatorie a cazurilor in toate tribunalele, reducerea numarului de dosare de la suprasolicitata Inalta Curte de Casatie si Justitie, facilitarea accesului la jurisprudenta, pachetul legislativ pentru reforma justitiei adoptat in iulie 2005.
Publicat de : B.C.G.
Data publicării: 30 Sep 2005 - 04:48
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8468&titlu=Manevra_la_Justitie