Oh, boy, Nea Traiane! [1]

Nea Traiane, vad ca ai revenit la ideea renegocierii cu Uniunea Europeana a unui capitol cu impact asupra traiului populatiei, “energia”.

De, am scris despre asta inca din 18 decembrie 2004, in “Evenimentul zilei”. Dar a trebuit sa ajungi la Londra ca sa intelegi ca romanii sint mai mult decit un pachet electoral bagat pe teava negocierilor cu UE de partidul domnului Nastase! Apropo de Londra! Am vesti pentru tine, Nea Traiane! Daca pina acum, elucubratiile dumitale, cu privire la cum vom munci noi ca sa bagam Moldova in UE sau cum ne vom implica noi in rezolvarea crizei transnistrene, erau doar aburii euforici ai unui presedinte incepator si neumblat in lume, ei bine, acum ai reusit! Le-ai atras atentia! Londra, Washington si Bruxelles au inceput sa se scarpine dupa ceafa! Stiu, Tony Blair a zimbit condescendent cind i-ai spus enormitatile astea! Nici nu putea altfel!
Dar, Nea Traiane, spune-mi, te rog, superministrul tau de externe, inegalabilul Razvan Ungureanu, ti-a pus pe birou, inainte de plecarea voastra la Londra, dosarul cu documentele oficiale ale UE, in care se arata clar ca UE se opune integrarii Moldovei in Uniune in viitorul previzibil? Cum? Nu l-ai avut? Wow! Nasol, Nea Traiane! Dar poate ai avut dosarul referitor la REFUZUL obstinat al SUA de a se implica direct in rezolvarea crizei transnistrene preferind culoarul OSCE! Sau pe cel referitor la decizia UE de a NU se implica direct in rezolvarea crizei transnistrene, in ciuda diverselor speculatii pe aceasta tema! Sau pe cel referitor la pozitia americana de a NU agrea implicarea directa a UE in rezolvarea crizei transnistrene! Sau pe cel referitor la pozitia SUA si UE de a mentine formula EXISTENTA de negocieri pentru rezolvarea crizei transnistrene, ceea ce a spulberat initiativa diplomatiei lui Geoana de a implica Romania in mecanismul respectiv de negocieri! Cum, nu le-ai avut nici pe astea? Glumesti, Nea Traiane? Sa inteleg ca nu ai inca vesti despre posibilitatea deschiderii de baze americane in Bulgaria, intr-o prima faza, dar nu si in Romania, ca urmare a unor proiectii romanesti de politica externa in EST, considerate riscante pentru interesele americane? Asta e bine, Nea Traiane! Sper sa nu ai vesti proaste prea curind! Si, daca se poate, deloc!
Mda! Poate o sa-ti spun eu cite ceva despre toate astea, cindva, cind va veni sorocul, in “Evenimentul zilei”. Ma intelegi, Nea Traiane, nu pot sa-ti spun acum, trebuie sa-i lasam pe ministrul si pe ambasadorii tai (pardon, ai lui Iliescu) din MAE sa lucreze macar o saptamina, doua, la planul implicarii Romaniei in integrarea Moldovei in UE si in rezolvarea crizei transnistrene! Dupa aia, om mai vedea! Pina una-alta, astazi o sa-ti spun o poveste, ca sa te relaxezi si tu si sa privesti cu placere inapoi, la vizita ta la Londra. Ca “marinel” pasionat ce esti, stiu ca iti plac povestile cu monstri marini. Ei, bine, eu o sa-ti spun una cu monstri sacri! Ce zici? Esti gata? Here you are!
Pe 21 martie 1997, a avut loc la Helsinki o intilnire cu adevarat istorica intre presedintele SUA, Bill Clinton, si presedintele Federatiei Ruse, Boris Eltin. Intilnirea a stabilit, printre altele, datele esentiale ale raporturilor ruso-americane, in contextul proiectatei largiri a NATO si ale raporturilor NATO-Rusia. A mai reiterat pozitiile celor doua tari in spinoasa problema a armamentelor strategice. La conferinta de presa ce a urmat intilnirii oficiale s-a consumat si un moment amuzant, foarte gustat de jurnalisti. Cei doi presedinti discutasera despre Tratatul START II, cu privire la reducerea armamentelor strategice ale celor doua tari, care fusese ratificat de Senatul SUA, nu si de Duma Rusiei. Mai abordasera si problematica unui acord referitor la capabilitatile de aparare antiracheta.
Unul dintre jurnalisti a dorit sa afle in ce masura hotaririle luate de cei doi sefi de stat vor fi sustinute de parlamentele celor doua tari. Mai precis, in ce masura Duma va vota pentru START II, iar Congresul pentru un nou acord referitor la apararea antiracheta. Iata raspunsul lui Eltin: “In ceea ce priveste Rusia, ma astept ca Duma de Stat sa ia o decizie bazata pe recomandarea mea”.
Va dati seama ca intreaga audienta a izbucnit in ris! Bietul Boris, nu sesizase ca se afla in fata unei audiente tipic occidentale, crescuta in cultul democratiei care interzice, cu desavirsire, sefului statului sa anticipeze public rezultatul votului legislativului. Niciodata vreun lider al unei democratii occidentale nu se va exprima public in sensul anticiparii vreunei decizii a parlamentului din acea tara. Cu atit mai putin va indrazni sa afirme ca poate “pilota” acea decizie! De unde sa stie bietul Boris toate astea?
Ei, ce credeti ca a facut Clinton? Americanul era pus intr-o situatie incomoda de replica lui Eltin si reactia jurnalistilor. El stia ca nu poate da un raspuns similar, fara a fi “crucificat” acasa de presa si de Congres! Pe de alta parte, era un gest riscant fata de rus, sa nu isi asume in numele SUA cel putin atit cit isi asumase Eltin in numele Rusiei, pentru respectarea angajamentelor luate unul fata de altul! Nu doresc nici unui sef de stat sa fie in astfel de situatii! Ei, ce ziceti, vedeti vreo solutie?
Ei, bine, Clinton este baiat destept! Asa ca a ales sa iasa din dilema printr-o gluma excelenta! O gluma care sa-l puna la adapost fata de Congres, dar care sa-l salveze si fata de Eltin! Iata ce a zis: “Boy, as vrea sa pot da si eu acelasi raspuns!” “Boy” este, aici, celebra expresie, in limba engleza, care marcheaza intensitatea trairii sau sentimentului. Toata lumea a izbucnit, iar, in ris. Clinton se salvase fata de Congres, aratind ca stie regula democratiei in care nu el indica ce va face Congresul, dar, printr-o gluma, comunicase lui Eltin ca este la fel de angajat ca el pentru acordurile convenite, de vreme ce ar vrea sa poata spune acelasi lucru ca rusul! Stralucitorul Bill!
Ei, dragii mei, in lumea anglo-saxona este o adevarata obsesie sa nu care cumva sa lasi impresia, ca sef de guvern sau stat, ca ai putea sa indici parlamentarilor cum sa voteze!
Ei, bine, Nea Traiane, ti-a placut povestea? Stiam eu! Cum, nu stii care-i morala? Vorbesti serios? Hai, ca ti-o spun eu, Nea Traiane!
Iata o parte din declaratia facuta de Traian Basescu, presedintele Romaniei, pe 31 ianuarie 2005, conform Rador, imediat dupa intrevederea cu premierul britanic Tony Blair, la Londra: “In ceea ce priveste integrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, am fost asigurati de tot sprijinul Marii Britanii pentru ca Romania sa indeplineasca toate conditiile pina la 1 ianuarie 2007. De asemenea, vom beneficia de sprijinul parlamentarilor britanici pentru semnarea tratatului in aprilie 2005”.
Mai, Nea Traiane, iti dai seama ce i-ai facut lui Tony? Pai, “marinelul” mamii, tu nu ai voie sa vorbesti despre cum va vota Parlamentul Romaniei, dar sa mai zici ceva de Parlamentul European sau cel britanic! Ti-o fi promis tie Tony ca voteaza parlamentarii britanici pentru tine, dar, Nea Traiane, ti-a zis-o asa, ca intre laburisti, nu ca sa te duci s-o dai la presa, “marinelule”! Uite, daca vrei, isi dau eu o lista cu acei parlamentari britanici care vor vota impotriva aderarii Romaniei la UE, in Parlamentul European! Ca Tony n-are ce sa le faca, “marinelule”! Si zici ca nu ti-a zis nimeni, din liota aia de consilieri si ministri, care erau cu tine, ca nu ai voie sa spui asa ceva presei? Bietul Boris, o sa fie distrus cind o sa afle ca sinteti doi...
Noroc ca presa britanica nu a fost de fata la declaratia asta! Oh, boy, Nea Traiane!
Publicat de : Valentin Stan
Data publicării: 05 Feb 2005 - 12:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=853&titlu=Oh__boy__Nea_Traiane_