Vineri, 02 Decembrie 2005 - 05:40 AM Aleg.RO: Avem un guvern condus de "premierul-faliment"

Publicat de: Ioana Danciu

curentul

Desi impreuna cu senatorul Ion Iliescu ocupa locurile fruntase in topul chiulangiilor de la dezbaterile bugetului, Mircea Geoana se arata extrem de nemultumit de adoptarea acestuia . Liderul PSD i-a adresat miercuri primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, o scrisoare deschisa, in care sustine ca acesta ar fi responsabil pentru consecintele sociale nefaste pe care le vor provoca bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe anul 2006, adoptate ca la Marea Adunare Nationala.

"Va scriu intr-un moment trist pentru tara. Prin modul in care ati adoptat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, ati pregatit terenul pentru saracirea a sute si sute de mii de romani", se arata in epistola lui Geoana catre Tariceanu. In viziunea liderului social-democrat, Tariceanu este "responsabil personal in fata natiunii" pentru toate consecintele economice si sociale nefaste pe care le vor provoca bugetele. "Si, de fiecare data, dumneavoastra si numai dumneavoastra va trebui sa raspundeti in fata oamenilor pentru greutatile pe care le-ati provocat prin acest buget", mai spune scrisoarea lui Geoana. Mai mult decat atat, presedintele PSD crede ca numele pe care actualul sef al executivului il va purta in cartile de istorie va fi "premierul-faliment". "Tineti minte, domnule prim-ministru liberal, ca veti ramane in cartile de istorie sub numele de premierul-faliment", scrie Geoana, probabil detinator a informatii secrete provenite pe cai vrajitoresti. Liderul PSD continua: "In urma cu un an, o mare Minciuna Portocalie v-a adus la putere. Acum, o mare Frauda Portocalie, consfintita prin aprobarea acestui buget antinational, va va da jos de la putere".

Adoptarea bugetului, ca la Marea Adunare Nationala

De altfel, Geoana a comparat modalitatea prin care a fost adoptat bugetul, in absenta parlamentarilor PSD si PRM, care s-au retras de la lucrari, ofensati de atitudinea presedintelui de sedinta - liberalul Dan Radu Rusanu, cu sedintele Marii Adunari Nationale. "As putea chiar sa va <felicit> domnule prim-ministru. Emil Bobu ar putea fi chiar invidios... Ieri (n.r. - marti), coalitia de dreapta a reusit sa egaleze sau chiar sa depaseasca performantele Marii Adunari Nationale. Ritmicitatea cu care parlamentarii Aliantei au ridicat mana la fiecare articol ne-a amintit de vremuri pe care le credeam definitiv apuse...", se mai arata in epistola.

In aceeasi zi in care Geoana i-a adresat scrisoarea primului-ministru, si presedintele Traian Basescu a primit un astfel de document din partea liderului PSD, in care i se cere sa nu promulge legea bugetului de stat si pe cea a bugetului asigurarilor sociale pe anul 2006 si sa le trimita parlamentului pentru reexaminare.

Seful PSD - pe dinafara

Gestul de a trimite aceste doua documente, catre Traian Basescu si catre Tariceanu, dovedeste insa, inca o data, daca mai era nevoie, ca presedintele PSD se afla in afara spectrului politic. Dupa adoptarea bugetului, un cotidian central arata ca, de fapt, scandalul aprobarii bugetului in parlament a fost urmarea unei intelegeri dintre membrii Aliantei PNL-PD si cei ai PSD. Se pare ca, in urma acestui pact, peremistii au fost victimele unei scenete si au parasit sala de plen in urma deciziei PSD de a iesi de la lucrari.

In acest caz, exista trei variante posibile ale desfasurarii evenimentelor. Prima, si singura favorabila lui Geoana, ar fi aceea ca nu a existat nici un fel de intelegere, lucru destul de putin probabil daca meditam la felul in care pesedistii au parasit sala de plen in urma unei suparari aproape infantile.

A doua varianta ar putea fi aceea ca Geoana stia foarte bine de aceasta intelegere, dar decizia de a trimite cele doua epistole a fost un simplu gest de imagine. Totusi, cea de a treia varianta si cea mai probabila ar fi ca a existat o intelegere intre PSD si Alianta, doar ca cineva a "omis" sa-l anunte si pe liderul social-democrat. De fapt, marti seara, dupa decizia PSD si PRM de a parasi sedinta, Mircea Geoana si-a facut aparitia in sala de plen fara a avea cea mai vaga idee despre ce se intampla, fiind "extras" de la dezbateri de unii dintre colegii sai de partid care l-au anuntat atunci ca social-democratii se retrasesera. Singurul pesedist prezent a fost Victor Ponta care, fiind secretar de sedinta, avea obligatia de a ramane si care se amuza teribil de comicul situatiei.


(402 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Ioana Danciu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Avem un guvern condus de "premierul-faliment" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59095406532288 seconds.