Vineri, 07 Aprilie 2006 - 07:24 AM Aleg.RO: Vot amânat la legea lustrației - în Senat

Publicat de: Dana LASCU

AMOS News În cadrul dezbaterilor de la Senat, grupurile parlamentare PSD și PRM au susținut că toți cei ce se fac vinovați pentru "crimele" din perioada comunismului trebuie judecați astăzi conform legii, și că vor vota împotriva propunerii pentru că aceasta contravine flagrant mai multor articole din Legea Fundamentală a Statului, dar și unor reglementări internaționale. A fost evocată experiența unor state foste membre ale blocului comunist, cum sunt Bulgaria, Cehia, Polonia și Germania, care au avut asemenea legi, dar care - la presiunea unor instituții internaționale care protejează drepturile omului - au fost nevoite să abroge actele normative. Senatorii coaliției au arătat că susțin legea pentru că ea este absolut necesară în condițiile în care se vrea cu adevărat o reformă morală a societății românești, chiar și la 16 ani de la Revoluția din 1989.

Actul normativ prevede în principal ca cei ce au făcut parte din structurile de putere sau din aparatul represiv al regimului comunist instaurat după 6 martie 1945 să nu poată să ajungă într-o funcție sau demnitate publică timp de 10 ani.

Legea specifică și faptul ca aceste reglementări trebuie să fie aplicate imediat, ceea ce înseamnă că toți cei se găsesc în cazuri de incompatibilitate ar trebui să demisioneze. Senatul este prima Cameră sesizată, decizia finală aparținând Camerei Deputaților.

Plenul Senatului a decis, după o pauză de consultări între liderii grupurilor parlamentare, ca votul la inițiativa legislativă privind lustrația să fie dat abia săptămâna viitoare, în ședința de luni după-amiază, și să fie eliminat din text amendamentul referitor la comandanții de nave.

Scoaterea amendamentului s-a făcut la propunerea senatorului PD Dan Cârlan, eliminându-se modificarea făcută de senatorul PC Gavrilă Vasilescu, potrivit căreia sub incidența legii ar fi intrat și comandanții de nave și aeronave, dar și locțiitorii acestora, care au făcut parte din structurile organelor de Securitate sau care au colaborat cu acestea.

Plenul a respins și amendamentul referitor la punerea sub incidența legii a conducătorilor cultelor religioase care au lucrat drept informatori pentru fosta Securitate.

Deși ședința de joi era consacrată în mod expres, conform hotărârii Biroului Permanent, votului final la legile organice, senatorii puterii au solicitat amânarea adoptării Legii lustrației pentru ședința de luni după-amiază.

Dacă Senatul nu se va pronunța prin vot la începutul săptămânii, inițiativa legislativă va fi considerată adoptată tacit, urmând ca să intre în dezbatere la Camera Deputaților.

Senatorul PSD Doru Ioan Tărăcilă a declarat că grupul pe care îl reprezintă este de acord cu condamnarea comunismului, dar va vota împotriva Legii lustrației în forma inițiată de reprezentanții PNL, motivând că aceasta este "neconstituțională" și "greu de pus în practică".

Social-democrații consideră că este nevoie de condamnarea tuturor acelora care se fac vinovați de săvârșirea crimelor comunismului, precum și de despăgubirea victimelor regimului.

Ca reprezentant al grupului PSD din Senat, Tărăcilă a apreciat, joi, că inițiativa liberalilor consacră răspunderea colectivă pentru simpla apartenență la o ideologie, apreciind că o procedură asemănătoare nu este cunoscută nici în cazul nazismului.

În plus, senatorii social-democrații au mai criticat Legea lustrației și datorită faptului că prevederile acesteia ar veni în contradicție cu articolele din Constituție referitoare la egalitatea cetățenilor și la liberul acces la funcții publice.

Tărăcilă a atras atenția că proiectul nesocotește principii din acorduri și tratate internaționale privind drepturile și libertățile omului, semnate de România. El a subliniat că și în alte țări fost-comuniste din Europa, legile cu conținut asemănător au fost declarate neconstituționale.

Doru Ioan Tărăcilă: "La ce ar servi luarea unor asemenea măsuri la 15 ani de le înlăturarea regimului comunist? Ce eficiență juridică și chiar morală ar avea o culpabilizare colectivă?".

O problemă serioasă le-a creat senatorilor sensul termenului de "lustrație". Deoarece inițiatorii proiectului nu au fost prezenți la dezbaterea legii în plenul Senatului, secretarul de stat în Ministerul Justitiției, Barbara Kibedi, a încercat să răspundă nelămuririlor pe care senatorii le-au ridicat pe marginea acestui proiect.

Reprezentantul Executivului a declarat că Guvernul este - în principiu - de acord cu adoptarea unei Legi a lustrației, dar a subliniat că are o serie de obiecții legate de categoriile persoanelor care vor fi afectate, de modul în care vor fi strânse informațiile în legătură cu persoanele suspectate, dar și în legătură cu finalitatea actului normativ.

Criticând absența inițiatorilor, senatorii PRM au cerut explicații președinților Comisiilor juridice și de drepturile omului, susținând că o inițiativă similară a fost propusă de deputații PIN și a fost respinsă fără dezbateri suplimentare.

Președintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein, a declarat că inițiativa PIN avea foarte multe elemente de neconstituționalitate pe care inițiatorii nu le-au modificat.

Liberalul Ion Basgan a cerut explicații plenului și reprezentantului Guvernului în legătură cu semnificația termenului "lustrație", declarând că nu a găsit semnificația acestui cuvânt în dicționar.

Barbara Kibedi: "Inițiatorii Legii au preluat termenul din legislația europeană. Dacă este o traducere nefericită din limba engleză, atunci este imputabilă celor care au gândit-o și au tradus-o astfel. Dar este cert că lustrație, dacă vrem un termen foarte plastic în limba română, înseamnă curățare".

Afirmațiile secretarului de stat au fost susținute de senatorul PNL Varujan Vosganian, care a arătat că din punct de vede etimologic, termenul de "lustrație" provine din limba latină și a ajuns în limba română la cuvântul "lustru".

Varujan Vosganian: "Teza aceasta a lustrației este teza care presupune ca o anumită perioadă de timp, persoane care au avut un anume tip de comportament, să fie excluse din conducerea societății. Aceasta a fost baza în care s-a preferat acest termen și se referă la cronologia unei interdicții de natură morală și politică pe o perioadă de timp".

Senatorul PSD Cristian Diaconescu a declarat, în plenul Senatului, că în inițiativa liberalilor ar trebui să facă distincție între "lustrație", care se referă la reprezentanții serviciilor secrete și "decomunizare", care îi privește în mod direct pe foștii lideri comuniști.


(489 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Dana LASCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Vot amânat la legea lustrației - în Senat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67734503746033 seconds.