Sâmbătă, 01 Iulie 2006 - 07:16 AM Aleg.RO: 16 dintre senatori nu au semnat nicio initiativa

Publicat de: Ioana Danciu

curentul

In sesiunea parlamentara ce tocmai s-a incheiat, la Senat au fost inregistrate 726 de propuneri legislative . Acestea nu apartin insa numai parlamentarilor, membri ai acestei Camere, foarte multe dintre ele fiind legi de aprobare a ordonantelor guvernului sau fiind initiate de deputati. Desi majoritatea senatorilor nu au stat nici ei degeaba, exista si cazuri de parlamentari care in sesiunea februarie-iunie 2006 nu au sesizat Senatul cu nicio initiativa legislativa.

Fruntasi la acest capitol, cu scuza ca sunt si euroobservatori, Adrian Cioroianu (PNL), Corina Cretu (PSD) si Eugen Mihaescu (PRM) - care nu au nicio initiativa inregistrata la Senat. In aceeasi situatie se gasesc insa mult mai multi senatori. Grupul Aliantei DA - cel mai mare din aceasta Camera - se poate "lauda" cu patru senatori aflati pe "zero" - Radu Berceanu, Constantin Onaca, Ion Mihai Dumitrescu si Adrian Cioroianu. Grupul PSD este insa campion, cu sapte senatori fara initiative inregistrate la Camera superiora, nume prea mari ca sa se mai ocupe si cu elaborarea de legi. In capul listei - Sorin Oprescu si Adrian Paunescu, la acelasi golaveraj cu Aristide Roibu, Mihail Popescu, Teodor Filipescu, Traian Novolan si Corina Cretu. Grupul PRM se poate mandri insa cu un singur senator fara initiative. Fiecare dintre senatorii conservatori si-au pus semnatura, in aceasta sesiune, pe cel putin un proiect, la fel si cei ai UDMR, cu exceptia liderului formatiunii, Marko Bela. Dintre cei patru senatori independenti doar unul a semnat initiative. Acestia nu se obosesc insa prea tare, sansele ca proiectele lor sa treaca de plen - fara sustinerea unui grup parlamentar - fiind practic inexistente.

"Bombardament" legislativ din partea PRM

La extrema cealalta, campionul absolut la semnat initiative este peremistul Gheorghe Funar, cu 39 de proiecte, urmat indeaproape de Aurel Ardelean, cu 30 de proiecte. La distanta destul de mare, se straduieste din rasputeri democratul Marius Marinescu, cu 24 de acte normative in devenire. Printre proiectele lui Funar se afla insa si acelea care au starnit rasul de nestapanit al lui Miron Mitrea, care era nevoit sa citeasca denumirile initiativelor in calitate de presedinte de sedinta la Camera Deputatilor.

De altfel, grupul PRM ar fi, la un calcul simplu, si grupul cu cea mai mare medie de proiecte semnate pe cap de senator- 13,27. Insa asta nu inseamna cresterea numarului total de initiative deoarece majoritatea acestora sunt semnate la comun de un numar mare de parlamentari. Fenomenul este insa si mai interesant - pentru ca el nu se rezuma doar, asa cum ati putea crede, la faptul ca senatorii se intalnesc intotdeauna sa lucreze impreuna la acelasi proiect, ci lucreaza doar cativa dintre ei, restul doar dand cu subsemnatul. De asemenea, fenomenul nu se limiteaza la nivelul grupului PRM. Exista insa si o componenta politica aici, prin faptul ca semnand un anumit proiect, parlamentarii doresc sa arate ca il sustin. Astfel, ministrul administratiei, democratul Vasile Blaga, desi a fost co-initiator al unui singur proiect, alaturi de el au "initiat" inca 42 de senatori si deputati.

Activitatea senatorilor nu se rezuma doar la atat, ei avand si posibilitatea de a aduce amendamente unor proiecte, precum si de a depune, in functie de competenta decizionala, initiative la Camera Deputatilor sau la Senat. Proiectele depuse la Camera inferioara si amendamentele nu au fost luate in calcul in acest material.


(455 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Ioana Danciu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

16 dintre senatori nu au semnat nicio initiativa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56449007987976 seconds.