Marți, 01 August 2006 - 05:55 AM Aleg.RO: Blaga infiereaza "monstruoasa coalitie" anti-PD

Publicat de: Ioana Danciu

curentul

Week-end-ul care tocmai s-a incheiat a fost unul tensionat pentru liderii Partidului Democrat, care s-au pregatit din greu pentru a gasi cea mai potrivita varianta prin care sa-i puna la colt pe colegii de alianta si de coalitie . Dator sa iasa in fata pentru a exprima punctul de vedere al PD, in lipsa presedintelui Boc, ministrul Vasile Blaga - considerat unul dintre apropiatii sefului statului - a tinut sa le arate liberalilor care le este locul. Votul din Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului - prin care s-a decis ca directorii SRI si SIE, Radu Timofte, respectiv Gheorghe Fulga sunt inca in functie - a fost dat in urma unei "monstruoase coalitii" intre PNL, PC, UDMR si partidele aflate in opozitie, spun democratii. Calificativele atribuite liberalilor nu s-au oprit insa aici, pentru ca Blaga i-a acuzat in repetate randuri de lipsa de sinceritate, de jocuri ieftine de imagine si de faptul ca procedeaza in acest fel pentru ca sunt speriati de cifrele pe care le indica sondajele de opinie in dreptul PNL. In rest, ministrul spune ca, in Alianta, cutitele au fost scoase, dar nu mai mult decat pana acum.

Asa cum anuntasera inca de duminica prin vocea vicepresedintelui Ioan Oltean, democratii si-au pus sub lupa, in cadrul Biroului Permanent National, partenerii de Alianta. In lipsa presedintelui partidului, Emil Boc, care se afla in concediu, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, secretar general al PD, a rostit cuvinte grele la adresa liberalilor. In schimb, intrebat daca "s-au scos cutitele" in Alianta, Blaga a recunoscut ca "nu mai mult decat ati constatat pana acum".

Fara niciun fel de menajamente, Blaga a iesit la atac impotriva PNL, aratand ca s-a format o "monstruoasa coalitie" din PNL, PC, UDMR, PSD si PRM prin votul dat saptamana trecuta in Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului in privinta demiterii directorilor serviciilor de informatii. Dorind cu tot dinadinsul sa loveasca in PNL, reprezentantul PD nu a ales insa cea mai potrivita exprimare, tinand cont de faptul ca in urma "montruoasei coalitii" dintre conservatori si liberali, ramase celebre in istorie, Alexandru Ioan Cuza a fost nevoit sa abdice. Continuand in acelasi ton, Blaga a remarcat si "ura pe care unii colegi de Alianta si de coalitie" o au fata de presedinte.

Liberalii - nesinceri in privinta schimbarii sefilor serviciilor

In ceea ce priveste schimbarea directorilor serviciilor secrete, ministrul democrat a aratat ca cererea, repetata in continuu de mai bine de un an, a liberalilor a fost "complet nesincera", completand ca acestia practica acum, pentru a creste in ochii electoratului, "un joc de imagine destul de ieftin". Acesta a mai spus ca aceasta tema a fost luata in discutie si in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, for in care premierul Tariceanu este vicepresedinte, inaintea dezbaterilor din Birourile Permanente ale celor doua camere, dar nu s-a luat nicio hotarare in acest sens. "Daca ar fi dorit cu tot dinadinsul sa provoace demisiile acestora, puteau, pe parcursul unui an si jumatate, in conditiile legii, sa propuna acest lucru parlamentului. Era nevoie doar de voturile unei treimi din numarul parlamentarilor", a aratat liderul PD. Pe de alta parte, liderul PD a adaugat ca "nici orgoliile, nici lipsa de scrupule in raportarea de forte, nici ura pe care unii colegi din Alianta si din coalitie o au fata de presedinte nu pot duce la o asemenea abordare" precum cea din cadrul Birourilor Permanente ale Camerei si Senatului. "Apreciem ca Birourile Permanente ale celor doua camere au dat un vot lipsit de valoare, pentru ca nu avea niciun fel de competente", a spus Blaga, continuand ca nici macar parlamentul nu se poate opune vointei unei persoane de a demisiona.

Liberalii - nesinceri in privinta retragerii trupelor din Irak

Acelasi atribut l-a folosit ministrul de interne vizavi de colegii de alianta si in chestiunea retragerii trupelor din Irak. Blaga a completat ca a sesizat "tot mai multa necolegialitate si lipsa de sinceritate in relatiile dintre o parte a PNL si PD", dand exemplul lansarii "unilaterale" a temei retragerii din Irak, al "spectacolului public" pe tema legilor sigurantei nationale si al restructurarii guvernamentale referitoare la secretarii si subsecretarii de stat, care ar fi "mult mai multi la ministere, de cateva ori mai multi decat a fost anuntat". Motivul "nesinceritatii" penelistilor, in viziunea democratului, ar fi acela ca ei sunt "speriati" de raportul dintre PNL si PD in sondajele de opinie.

Basescu, "extrem de emotionat" de termenul liberalilor

O singura intrebare l-a determinat pe Blaga sa lase la o parte tonul serios si acuzator si sa fie ironic la adresa PNL. Intrebat ce parere are de termenul dat lui Traian Basescu de liberali, pentru a nominaliza directorii SRI si SIE, Vasile Blaga a raspuns: "O sa fie extrem de emotionat domnul presedinte. Nu pot sa nu vad ca este un joc al unei institutii, din pacate extrem de necredibila - parlamentul, cu cea mai credibila institutie in stat - presedintia, dintre cele executive".


(397 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Ioana Danciu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Blaga infiereaza "monstruoasa coalitie" anti-PD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 2.0550310611725 seconds.