Marți, 29 August 2006 - 06:07 AM Aleg.RO: Boc: "În cazul primarilor vrem vot uninominal, la consilieri - vot preferențial de listă"

Publicat de: Dana LASCU

AMOS News Președintele PD, Emil Boc, a declarat, într-o conferință de presă, că PD va depune eforturi pentru urgentarea demersurilor de adoptare în Parlament a unor acte normative importante pentru aderare și a prezentat punctul de vedere democrat în privința alegerilor locale.

Emil Boc: "Astăzi am discutat inclusiv despre legea capitalei, o viitoare lege a capitalei, și am abordat acest subiect având în vedere importanța Bucureștiului pentru România. În ceea ce privește primul subiect, am discutat prioritățile sesiunii extraordinare care astăzi începe la Senat. Din perspectiva noastră, considerăm că trebuie urgentate demersurile pentru adoptarea următoarelor acte normative: în primul rând Agenția de integritate, în al doilea rând modificarea Legii 31 privind societățile comerciale, după aceea Ordonanța 33 privind privatizarea BCR - unde dl Adriean Videanu o să facă câteva precizări suplimentare - Legea Curții de Conturi și Legea privind informarea și consultarea salariaților."

Liderul democrat a subliniat că aceste acte normative sunt importgante în procesul de integrare europeană și a promis că parlamentarii PD vor participa la ședințele sesiunii extraordinare și vor susține actele normative respective.

Emil Boc: "Sunt legi importante în procesul de integrare europeană și ne vom concentra ca în această săptămână, iar după începutul sesiunii parlamentare, la 1 septembrie - mă refer la Agenția de integritate - să poată fi adoptată, pentru ca raportul de țară să fie unul favorabil, iar data de 1 ianuarie 2007, data integrării României în UE, să fie o dată certă. Acestea sunt legile pentru sesiunea extraordinară, unde parlamentarii PD vor participa și le vor susține, urmând ca săptămâna viitoare să precizăm prioritățile pe care le vom avea pentru întreaga sesiune parlamentară septembrie - decembrie".

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței Biroului Național l-au constituit și legile alegerilor locale. Emil Boc a prezentat și punctele de vedere pe care PD le va susține.

Emil Boc: "Am discutat astăzi și despre legile electorale la nivelul unităților administrativ teritoriale, deci legile alegerilor locale, pentru că urmează în perioada următoare să-și deruleze activitatea și Comisia Electorală.

Punctele noastre de vedere, care urmează să fie prezentate de colegii noștri și, evident, nuanțate pe baza discuțiilor pe care le vom avea și în Alianță, sunt, în esență, următoarele: în cazul primarului, evident, rămânem pe alegerea bazată pe votul uninominal, în cazul alegerii consilierilor locali și județeni pornim de la premisa necesității unui vot preferențial de listă, care să îmbine, pe de o parte, opțiunea partidului pentru anumite persoane și, pe de altă parte, voința electoratului cu privire la acestea, în ultimă instanță cuvântul decisiv avându-l electoratul cu ocazia votului, pornind de la recomandările pe care partidele politice le fac pentru ocuparea pozițiilor de consilieri locali și județeni, cu mențiunea, și a treia observație pe care vreau să o fac este că, pornind de la experiența anilor pe care i-am avut și de la experiența României în administrația locală din ultimii 16 ani, se impune necesitatea coagulării mai ușor a unei majorități capabile să susțină guvernarea locală.

Am observat și observăm în foarte multe administrații locale incapacitatea executivului de a-și promova proiectele pentru care a fost votat - și mă refer aici la primar - datorită lipsei de susținere sau inexistenței unei majorități în Consiliul Local sau în Consiliul Județean.

Și, ca principiu, vom propune, repet, ca principiu, vom propune comisiei studierea unei modalități de a acorda o anumită primă electorală partidului care a pus primarul și care a câștigat alegerile, în vederea coagulării unei majorități, după modele existente în Europa, în special modelul italian, tocmai pentru a putea facilita coagularea la nivel local a unei majorități capabile să susțină proiectele care au fost votate, de fapt, prin primar, ca și exponent al partidului respectiv.

Formula, repet, tehnică, va fi prezentată după o analiză comparativă a principalelor modele care vizează alegerile locale din Europa. Din analiza pe care noi am efectuat-o, numai la noi mai există această situație când, practic, un primar este lăsat singur, fără majoritate sau fără o încercare de a premia printr-un bonus electoral sau printr-o primă electorală faptul că a câștigat alegerile și de aici să poată avea mecanismele necesare implementării proiectelor pe care le-a propus în fața comunității și pentru că a fost votat.

Pentru că de foarte multe se întâmplă să ajungem la finalul mandatului, primarul care a fost ales de întreaga comunitate să dea vina pe un consiliu local că nu și-a putut promova proiectele și de aici o întreagă ceartă, un întreg scandal între primar și consiliu, iar aceste lucruri trebuie rezolvate instituțional, prin mecanisme pornind din Legea electorală, care să-i confere candidatului de primar posibilitatea să-și ducă mandatul la capăt pe baza promisiunilor angajate și făcute și să fie cu adevărat responsabil în fața oamenilor după patru ani pentru realizările sau nerealizările pe care le are, iar nerealizările să nu poată fi pasate tot timpul pe umerii unui consiliu local unde nu a avut majoritatea".


(382 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Dana LASCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Boc: "În cazul primarilor vrem vot uninominal, la consilieri - vot preferențial de listă" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59618782997131 seconds.