Joi, 21 Septembrie 2006 - 05:58 AM Aleg.RO: Parlamentul a luat act de rapoartele de activitate ale CNSAS

Publicat de: Corina CHIRAN

AMOS News Prezentarea rapoartelor CNSAS pe perioada 2000-2004 a generat critici vehemente față de activitatea acestei instituții, informează AMOS News. Cea mai dură poziție a avut-o deputatul PRM Daniela Buruiană, care a afirmat că ”de la nefericita ei naștere” legea Ticu ”a adus ”sămânță de scandal și vrajbă în societatea românească”.

”CNSAS a dus o luptă eroică pentru a se sustrage controlului vreunei comisii parlamentare. Instituția a fost scăpată de sub orice control legal și bugetar. Încă de la început au fost acordate salarii de miniștrii pentru o gașcă extrem de zgomotoasă, în frunte cu Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici și Andrei Pleșu, mașini de lux cu șoferi și oferite excursii în străinătate”, a spus deputatul PRM.
Potrivit Danielei Buruiană, Mircea Dinescu și-ar fi angajat prieteni, în special la departamentul de investigații, ”un laborator de intoxicare și falsificare ce albea sau înnegrea dosare prin simpla scoatere sau adăugare de documente”.

Deputatul PRM acuzat lipsa unui regulament de funcționare al CNSAS, precum și scurgerile de informații către mass-media.

”Timp de patru ani nu s-a prezentat Parlamentului un raport de activitate, în schimb unii membri ai CNSAS s-au îmbogățit pe baza traficului de influență și traficării dosarelor de securitate a unor persoane publice. Pentru cei ce au plătit, dosarele s-au albit, pentru ceilalți au apărut file noi la dosar, fabricate la comandă”, a afirmat Buruiană.

Ea a catalogat ”dosariada” drept un ”balamuc național” care a atins ”cote paranoice”, fiind de părere că în acest fel se va ”scurtcircuita adânc” activitatea serviciilor secrete.

Deputatul PC Nicolae Popa a susținut că este ”inadmisibil” ca la acest nivel înalt să existe scurgeri de informații către presă sau partide politice.

”Activitatea CNSAS este de multe ori aproape la limita legalului. Se iau decizii discutabile, ușor de contestat, ce pot ucide din punct de vedere politic anumite persoane publice”, a apreciat deputatul PC.

El a arătat că o vină o are și Parlamentul pentru că nu a stabilit un Regulament de funcționare și organizare a CNSAS.

În opinia sa, o soluție de redresare ar fi excluderea politicului din activitatea CNSAS, deoarece, a spus el, numirea membrilor după criterii politice nu-i poate conferi independența decizională.

”A continua să mergem pe principiul, Ia mai toarnă un dosărel să ne bălăcărim nițel, este un joc grotesc, care distrage atenția de la adevăratele probleme”, a spus deputatul PC.

El a menționat că PC se pronunță pentru modificarea legii de funcționare a CNSAS, astfel încât acesta să devină o instituție europeană, ”cu valențe preventive decât punitive”.

Și deputatul Ioan Ghișe s-a pronunțat pentru modificarea legii, el propunând ca toți cei care doresc să ocupe funcții publice, alese sau numite, să le fie integral publicate dosarele pe internet

Senatorul PSD Șerban Nicolae a apreciat că blocajul care s-a înregistrat la un moment dat la CNSAS s-a datorat nu de lipsa unor reglementări legale ci din cauza activității unor membrii ai Colegiului care nu au ”înțeles rostul și utilitatea CNSAS și nu și-au impus decență și bun simț în comportamentul politic”.

”Au fost scurgeri de informații care au făcut ca dosariada să devină o luptă politică iar CNSAS un instrument al acestei lupte”, a spus Șerban Nicolae, care a solicitat ca raportul pe 2005 să fie depus până pe 30 octombrie.


(468 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Corina CHIRAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Parlamentul a luat act de rapoartele de activitate ale CNSAS | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57111001014709 seconds.