Marți, 15 Martie 2005 - 04:15 PM Aleg.RO: Dreptul de a alege și de a fi ales în România, după aderarea la UE

Publicat de: ---

AMOS News Autoritatea Electorală Permanentă pregătește un proiect de lege privind organizarea în România a alegerilor pentru Parlamentul European. Grupul de lucru pentru elaborarea acestei legi s-a reunit marți, 15 martie a.c., la sediul Ministerului Integrării Europene, pentru discutarea acestui proiect. În prezent, Constituția României prevede că cetățenii români au dreptul de a alege și de a fi aleși pentru Parlamentul European. Conform regulilor europene, modul de organizare a acestui scrutin este stabilit prin legislația națională a fiecărui stat membru. Prin Tratatul de Aderare, România s-a angajat să organizeze alegeri directe pentru Parlamentul European până la 31 decembrie 2007, în condițiile în care, de la data semnării Tratatului, va avea 35 de observatori, iar de la data aderării efective, 35 de parlamentari europeni.

Un alt punct pe agenda reuniunii l-a constituit modificarea legii 67/2004 privind alegerile locale, în sensul aplicării articolului 16 alin 4 din Constituția României, care prevede că, în condițiile aderării României la Uniunea Europeană, cetățenii Uniunii care îndeplinesc cerințele legii organice au dreptul de a alege și de a fi aleși în autoritățile administrației publice locale. Legea va stabili, astfel, care vor fi cerințele pentru cetățenii UE rezidenți în România, precum și instituțiile administrației publice locale unde vor putea candida aceștia.

De asemenea, în cadrul reuniunii de astăzi au mai fost discutate modificările necesare Legii 43/2003 privind finanțarea partidelor, astfel încât aceasta să fie deplin armonizată cu acquis-ul comunitar.

Grupul de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului administrației și Internelor, Ministerului Justiției și ai Autorității Electorale Permanente se va reuni până la sfârșitul acestei luni pentru a analiza observațiile pe marginea proiectelor discutate. Actele normative ar urma să fie adoptate până la sfârșitul acestui an.


(636 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Dreptul de a alege și de a fi ales în România, după aderarea la UE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56017398834229 seconds.