Vineri, 02 Martie 2007 - 05:53 AM Aleg.RO: Referendumul lui Basescu, lovit de absenteism inca din Parlament

Publicat de: Georgeta Filip / geo

curierulnational
Mai mult de 150 de senatori si deputati au chiulit de la sedinta comuna
Propunerea sefului statului nu a primit nici un fel de aviz

Inainte de a merge "din judet in judet" pentru a convinge poporul sa se pronunte in favoarea votului uninominal, Traian Basescu trebuie sa ajunga la un acord cu Legislativul .
La prima vedere seful statului are toate parghiile legale pentru a cere organizarea unui referendum cand si pe ce tema doreste. Insa in practica nu este atat de simplu sa duca demersul pana la capat. Ieri, Parlamentul a dovedit ca poate incurca foarte usor socotelile presedintelui. Potrivit Constitutiei, inainte de a stabili data referedumului, seful statului trebuie sa primeasca avizul Legislativul. Desi este doar consultativ, in lipsa acestui aviz, "intoarcerea la popor" nu poate sa aiba loc. Tocmai acest lucru s-a intamplat in sedinta comuna de ieri. Din cei 469 de senatori si deputati, nu au fost prezenti mai mult de 300. Pentru ca solicitarea lui Traian Basescu sa treaca, era nevoie de 235 de voturi. Nici macar nu conta daca votul era negativ sau pozitiv, atat timp cat presedintele nu este obligat sa tina cont de parerea Legislativului. Insa in final s-a ajuns la o a treia varianta - numar insuficient de voturi si, in consecinta, neadoptarea solicitarii prezidentiale.
Proiectul de hotarare supus votului prevedea ca plenul reunit al celor doua Camere avizeaza favorabil solicitarea presedintelui Romaniei referitoare la organizarea unui "referendum national consultativ cu privire la introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului incepand cu urmatoarele alegeri". Pentru adoptarea acestui proiect erau necesare jumatate de voturi plus unul, din numarul total al parlamentarilor. In urma votului uninominal, au fost intrunite 233 de voturi "pentru", iar pentru a fi adoptata erau necesare 235. In aceste conditii, propunerea de aviz consultativ nefiind nici adoptata, nici respinsa, aceasta nu poate fi trimisa presedintelui Traian Basescu. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ca Birourile Permanente urmeaza sa vina cu o noua propunere care sa fie supusa plenului reunit al celor doua Camere.

Discutii pe procedura, interminabile

Apelul presedintelui Camerei Deputatilor facut colegilor din sala arata exact care a fost atmosfera la sedinta de ieri: "Sa facem un efort de seriozitate si sa definim aceste proceduri". Inainte de vot, parlamentarii au purtat discutii interminabile privind procedura de vot si textul ce trebuie supus legiferarii. PRM a propus din start ca Legislativul sa refuze sa raspunda solicitarii facute de seful statului, prin returnarea scrisorii prezidentiale. Supusa la vot, cererea nu a trecut, intrucat au fost 135 de abtineri, mai multe chiar decat cele contra, 128 voturi. Conservatorii au cerut retrimiterea proiectului de hotarare la Birourile Permanente, pentru a se face o sinteza a tuturor punctelor de vedere exprimate in plen. Nici aceasta propunere nu a trecut. De asemenea, a fost invocat faptul ca solicitarea presedintelui neste confuza. "Despre ce fel de vot uninominal vorbim?", "S-a creat o grava confuzie", au spus mai multi parlamentari.

Info box

Teoretic, in afara de UDMR si PRM, toate partidele parlamentare sunt de acord cu introducerea votului uninominal la alegerile pentru Legislativ. Insa fiecare promoveaza un alt tip de uninominal. Pe de alta parte, cand vine vorba de solicitarea lui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pe acest subiect, doar PD si PLD mai sunt de acord. Ceilalti spun ca o astfel de consultare a poporului este costisitoare si inutila. Argumentele sunt, de asemenea, impartite in functie de partid


(488 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Georgeta Filip / geo


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Referendumul lui Basescu, lovit de absenteism inca din Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6431188583374 seconds.