Joi, 26 Martie 2009 - 06:11 AM Aleg.RO: Hunedoara: Primarii vor dirigui banii din Educație

Publicat de: Anamaria NEDELCOFF

AMOS News Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a precizat că, în urma descentralizării, cel mai bine este ca banii pentru unitățile de învățământ să fie în portofoliul primarilor și nu al directorilor de școli, transmite corespondentul Informația.ro (AMOS News). Ea a explicat în urmă cu câteva zile că „nu este normal ca resursele financiare să ajungă la școli, întrucât acestea nu au structura necesară pentru a planifica și cheltui banii”. Astfel, banii pentru investiții, reabilitări și salariile dascălilor se vor afla în bugetul primăriilor.

Referitor la această problemă, a descentralizării, Paul Rusu, președintele Sindicatului pentru Învățământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara, a declarat că Federația „Spiru Haret” a fost invitată la discuții (singura organizație sindicală prezentă) întrucât a fost cea care s-a arătat reticentă față de modul în care se intenționează a se face procesul de descentralizare și de efectele acestui proces.
Astfel, în viziunea autorităților, printre altele, se precizează că unitățile școlare vor fi conduse de un manager, numit de primar la propunerea consiliului local, iar managerul nu trebuie să fie obligatoriu profesor și se va ocupa mai ales de gestionarea aspectelor financiare și economice.

De altfel, managerul va fi cel care va angaja întregul personal din unitate – didactic de predare și instruire/pregătire didactică, didactic auxiliar și nedidactic – motivat de faptul că primarii nu doresc să mai fie simpli „casieri”. Mai mult, inspectoratele școlare se vor transfera consiliilor județene, iar Ministerul Educației se va ocupa strict de curriculum, de standardele de calitate pentru procesul de învățământ, de inspecție și de control.

„Relevantă ni s-a părut concluzia ministrului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, domnul Theodor Paleologu: în condițiile îm care descentralizarea se dorește a fi făcută pentru eficientizare și democratizare, „trebuie întrebați și oamenii dacă vor să fie descentralizați, pentru că este un lucru important și nu vrem să greșim””, a declarat Paul Rusu.

De altfel, el mai spune că ceea ce se întâmplă nu este corect, întrucât se dă frâu liber numeroaselor nemulțumiri, dar și efectelor care nu vor fi foarte bune.

„Doamna ministru a mai început o descentralizare prin 2001, iar concluziile de atunci sunt foarte proaste, dar văd că dumneaei persistă în prostie. Prin procesul de descentralizare, ne paște pierderea titulaturii și nu vom mai avea profesori. De altfel, nici până acum consiliile locale nu au putut asigura resursele necesare învățământului. Iar primăriile sunt mai interesate de patrimoniu decât de asigurarea cerințelor învățământului. Nu facem nimic altceva decât să plătim clientela politică și ne lăudăm că am investit în educație. Dacă banii ajung tot la primării, cum a fost și anul trecut, va fi risipă”, a menționat președintele SIP.

Totodată, el mai spune că, dacă se va continua cu ideea descentralizării, se va urma modelul francez. „Noi ne opunem, nu suntem de acord. În Franța, ideea de descentralizare a fost primită cu trei milioane de oameni în stradă – cadre didactice, părinți și elevi. Discuțiile se fac pe furiș, la Ministerul de Interne, fără acordul sindicatelor. Eu nu spun că nu sunt primari destoinici, însă mi-e teamă că nici ei nu vor putea face față, mi-e teamă că nu ne va fi bine. Nu se poate ca într-un an de criză noi să discutăm despre descentralizare. Descentralizarea funcționează foarte bine în țările nordice, dezvoltate. Dar, din câte văd, este o boală a românilor să vindem tot”, a explicat Paul Rusu.

Ilie Pârvan, directorul Școlii Generale Nr.1 din Uricani împărtășește și el părerea lui Paul Rusu. „Nu este corect, în sensul că unitățile școlare au centre de execuție bugetară și finanțarea școlilor se poate face prin aceste centre. A se trimite toți banii la primării este o politizare perfectă. La ora actuală, fiecare director este și manager. Managerul de școală are datoria să facă un plan de venituri și cheltuieli. Eu nu sunt împotriva descentralizării, dar aceasta trebuie făcută cu mare atenție, iar administratorii de școli să fie oameni capabili, nu puși pe criterii politice. Efectele le vom vedea peste câțiva ani și nu știu dacă vor fi cele mai bune”, a declarat Ilie Pârvan.

Gabriel Lungu, city-managerul municipiului Lupeni, a precizat că descentralizarea presupune mari responsabilități. „Și până acum, banii pentru învățământ veneau tot prin primării. Dar descentralizarea nu înseamnă să ai numai responsabilități, fără surse de finanțare. Cât despre programele de reparații și investiții, se ocupau tot primăriile. Temerile sindicatelor sunt nefondate”, a precizat Gabriel Lungu.


(758 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Anamaria NEDELCOFF


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Hunedoara: Primarii vor dirigui banii din Educație | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53410696983337 seconds.