Vineri, 26 Iunie 2009 - 05:38 AM Aleg.RO: Covasna: Telegondolă pentru Lacul Sfânta Ana

Publicat de: Monica RIZEA

AMOS News Ministerului Turismului i s-a solicitat sprijinul, de către Consiliul Județean (CJ) Covasna și CJ Harghita, în vederea  înființării, la Lacul Sfânta Ana, a unei telegondole, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Potrivit președintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, accesul cu telegondola se va face pe o distanță de aproximativ doi kilometri, pornind din Bixad și până aproape de Lacul Sfânta Ana, urmând ca până la lac să se ajungă fie cu automobile ecologice, fie cu bicicleta sau pe jos, pentru a proteja cât mai mult darurile naturii pe care le reprezintă această zonă.

Proiectul privind protejarea  zonei și modernizarea transportului spre Lacul Sfânta Ana este elaborat de către autoritățile județene din Covasna, în colaborare cu cele din județul Harghita, iar pentru realizarea acestuia sunt necesari în jur de 70. 000 de euro.
 
Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică de pe teritoriul României, aflându-se la granița dintre județele Covasna și Harghita.

Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, Ciomatu , din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare, iar puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Din cauza lipsei de oxigen din apa lacului, în acesta nu trăiește nici o vietate.

Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognoze meteo pentru a afla cum va fi vremea, deoarece aici există două fisuri formate în munte, care prevestesc exact vremea.

Astfel, dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas,  atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită. Fenomenul are o explicație științifică, în munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.

Lacul Sfânta Ana, este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică, fiind legat de Băile Tușnad prin poteci turistice.


(929 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Monica RIZEA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Covasna: Telegondolă pentru Lacul Sfânta Ana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57866382598877 seconds.