Marți, 03 Mai 2005 - 09:25 AM Aleg.RO: Negocieri pe teren minat

Publicat de: ---

Cotidianul Presedintele Basescu a declarat ca ziaristii sint in viata, iar un important lider religios islamist a facut apel la rapitori sa-i elibereze. In Irak insa, gherila continua. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Constanta, cu prilejul vizitei efectuate la bordul fregatei germane Köln, ca cei trei jurnalisti romani captivi in Irak sint in viata si ca autoritatile fac tot posibilul pentru ca Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian sa revina acasa teferi si nevatamati. „Stiu cu certitudine ca sint in viata si facem tot ce se poate face ca sa-i aducem acasa teferi. Pentru mine nu sint trei colegi de-ai dumneavoastra, pentru mine sint trei cetateni romani, fata de care statul roman are obligatia sa-i protejeze“, a spus presedintele.
Musulmanii din Romania se tem

Un influent lider religios saudit, seicul Salman al-Awdeh, a lansat simbata un apel islamistilor din Irak sa-i elibereze pe cei trei ziaristi romani rapiti in 28 martie la Bagdad, invocind, printre altele, si rugamintile ce i-au fost adresate de musulmanii din Romania, care se simt amenintati in cazul unui deznodamint tragic.

„Fac apel la oricine poate face ceva in vederea eliberarii lor sa nu ezite s-o faca“, scrie seicul Awdeh. „Mai intii, acesti ostatici lucreaza in domeniul jurnalismului si nu iau parte la operatiunea militara“, continua seicul. „Apoi, Romania adaposteste un mare numar de musulmani“, adauga demnitarul religios, afirmind ca a fost contactat de musulmani din aceasta tara, care i-au cerut sa-i sustina pe cei trei ziaristi - Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian.

„In fine, mesajul de a se cere Romaniei sa-si retraga trupele din Irak a ajuns la destinatie. Mentinerea acestor ostatici in captivitate nu adauga claritate mesajului“, conchide seicul Awdeh.
„Martiriul e acceptabil“

Mesajul transmis de Salman al-Awdeh ar trebui sa fie o veste buna, date fiind pozitiile sale anterioare legate de activitatile insurgentilor islamisti. Seicul a fost arestat in 1994 si a facut cinci ani de inchisoare pentru criticile aduse regimului saudit, proamerican.

Tot el a fost cel care, cu putin timp inainte de atacurile din 11 septembrie 2001 din New York, a emis o „fatwa“ – edict religios islamist - in care afirma ca „in anumite conditii, martiriul este acceptabil“, justificind ca „un atac sinucigas ar trebui sa loveasca inamicul sau sa-l demoralizeze, atunci cind vede ca un singur musulman poate produce prejudicii atit de mari“.

Cu un asemenea trecut, e de asteptat ca seicul Salman al-Awdeh sa fie un lider religios ascultat de insurgentii islamisti irakieni.
Se incing spiritele

Negocierile dintre autoritatile romane si gruparea care-i detine pe jurnalistii romani se desfasoara pe fondul inrautatirii situatiei din Irak. Atentate, arestari si noi rapiri au marcat inceputul acestei luni, urmind apelului lansat de Abu Mussab al Zarkawi la intensificarea atacurilor impotriva fortelor americane. Seicul Abu Abderrahman al-Iraqi s-a declarat pregatit sa atace Casa Alba si Vaticanul. Tensiune a produs si arestarea a 11 imami sunniti, suspectati ca au instigat credinciosii sa desfasoare „activitati teroriste“. Retinerea acestora de autoritatile irakiene a fost condamnata de Comitetul Clericilor Musulmani.


(526 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Negocieri pe teren minat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.641606092453 seconds.