Marți, 28 Iunie 2005 - 08:56 AM Aleg.RO: Ion Iliescu considera ca inculparea sa in dosarele Mineriadelor ar fi «o rusine nationala»

Publicat de: A.M.

gardianul Senatorul PSD Ion Iliescu refuza ideea de a fi inculpat in dosarul mineriadei, apreciind ca o asemenea situatie ar reprezenta "o rusine nationala", avand in vedere ca, in ultimii 15 ani, 11 ani a fost sef al statului, transmite Mediafax. "Eu nu pot fi inculpat. Asta ar fi o rusine nationala ca seful statului roman, care a functionat din cei 15 ani, 11 ani, care a jucat rolul pe care l-a jucat in Revolutia romana, in transformarea democratica a societatii romanesti, sa devina obiect de culpa penala. Asta ar fi o palma pe obrazul Romaniei si cred ca trebuie ca oricine abordeaza o asemenea chestiune sa se gandeasca cu responsabilitate la efectele pentru tara, nu numai pentru un individ", a raspuns Iliescu, ieri, cand a fost intrebat daca s-a lamurit, daca este martor sau inculpat in acest dosar.


Mapamond zguduit

Iliescu a precizat ca este vorba atat de efecte in plan international, cat si in plan intern. "Cum ar primi societatea romaneasca o asemenea chestiune? Ce semnificatie poate sa aiba asa ceva? Adica este o politizare primitiva a unei chestiuni ce nu poate fi obiectul unei lupte politice marunte intre diverse curente din societatea romaneasca. Este vorba despre societatea noastra in ansamblu si despre evolutia ei si despre constructia democratica din acesti ani, in care unii oameni si-au asumat niste raspunderi deosebite si si-au asumat si principalele riscuri. Cred ca ar trebui sa le fie rusine unora, sa le paleasca obrazul ca sa dezvolte asemenea actiuni impotriva celor care si-au asumat atunci riscul cel mai mare si raspunderea cea mai mare, in perioada cea mai grea prin care a trecut tara in acesti 15 ani", a spus Iliescu. Ziaristii i-au amintit ca procurorul Dan Voinea a fost cel care a spus ca este inculpat in acest dosar, insa Iliescu a replicat ca "procurorul nu-i justitie", ci un organ de ancheta, care nu a incheiat inca rechizitoriul in aceasta chestiune. "El n-a incheiat inca rechizitoriul, este in faza in care cerceteaza. Si chiar daca ar face-o, aprecierea mea ramane valabila chiar si pentru el. Adica trebuie, cu raspundere, sa se gandeasca la ceea ce pronunta", a adaugat Iliescu.

El a facut trimitere si la Constitutia Romaniei, unde este prevazut ca seful statului poate fi adus in fata justitiei doar pentru fapte de inalta tradare, numai cu aprobarea a doua treimi dintre senatori si deputati. "Sa nu ne jucam cu lucrurile astea!", a completat Iliescu. El a mai spus ca se va prezenta la audieri doar "cand va fi cazul".


(519 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la A.M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Ion Iliescu considera ca inculparea sa in dosarele Mineriadelor ar fi «o rusine nationala» | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56644892692566 seconds.