Vineri, 26 August 2005 - 08:05 AM Aleg.RO: Vot nominal in Parlament si responsabilitate politica

Publicat de: A.H.

ziua Opt organizatii ale societatii civile au transmis ieri o scrisoare deschisa politicienilor in care solicita vot nominal in Parlament si responsabilitate politica a parlamentarilor fata de electorat. Semnatarii scrisorii sustin ca mai importanta decat revocarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului este introducerea unor reglementari privind transparenta voturilor si paternitatea tuturor amendamentelor adoptate in comisiile de specialitate. Ei subliniaza: "Actualele discutii legate de modificarea regulamentelor Camerei Deputatilor si a Senatului Romaniei par a fi motivate mai curand de dorinta de a regla dispute politice care vizeaza confortul aritmetic al masinii de vot si nu o schimbare de esenta la nivelul clasei politice". "Consideram ca este esential pentru calitatea democratiei romanesti ca trei tipuri de informatii sa fie disponibile din oficiu pentru marele public: documentele care prezinta toate schimbarile intervenite pe parcursul elaborarii actelor normative de catre Parlamentul Romaniei; detaliile financiare complete ale functionarii Parlamentului, inclusiv defalcarea cheltuielilor asociate cu fiecare parlamentar si informatiile complete cu privire la prezenta fiecarui parlamentar la locul de munca, se arata in scrisoare.

Reprezentantii societatii civile mai solicita ca accesul publicului la lucrarile comisiilor permanente ale celor doua Camere sa fie liber din oficiu, singura limitare acceptabila avand in vedere numarul de locuri din sala de sedinta. Comisiile permanente au obligatia de a introduce pe site-urile Camerelor stenogramele complete ale tuturor sedintelor, sustin semnatarii scrisorii adaugand ca pot fi exceptate de la aceasta regula sedintele Comisiilor de aparare, dar numai in situatia in care proiectele de lege dezbatute vizeaza probleme strict secrete, de importanta deosebita.

"Consideram ca modificarea in acest sens a regulamentelor celor doua Camere alaturi de o posibila adoptare viitoare a votului uninominal - integral sau partial - au sanse de a aduce mai multa decenta in viata politica decat simpla schimbare a unor persoane din varful ierarhiei parlamentare", mai arata reprezentantii societatii civile. Semnatarii scrisorii deschise sunt: Academia de Advocacy; Agentia de Monitorizare a Presei; APADOR - CH; Asociatia Pro Democratia; Centrul de Jurnalism Independent; Centrul de Resurse Juridice; Fundatia pentru o Societate Deschisa; Transparency International Romania.


(634 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la A.H.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Vot nominal in Parlament si responsabilitate politica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.