Miercuri, 21 Septembrie 2005 - 07:44 AM Aleg.RO: Premierul vrea consultari cu partidele parlamentare

Publicat de: A.H.

ziua Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat luni, intr-o emisiune la postul public de televiziune, intentia de a-i invita pe liderii partidelor parlamentare la o discutie privind taraganarea modificarii regulamentelor celor doua Camere. Intrevederea ar urma sa aiba loc maine. "Imi pun problema, pentru ca sunt totusi presedintele partidului care are cel mai mare numar de parlamentari din actuala Coalitie majoritara, sa invit liderii partidelor din Parlament, pentru a face o discutie foarte serioasa in privinta responsabilitatilor care ne revin ca lideri politici ai Romaniei de astazi", a spus premierul adaugand: "Cred ca este responsabilitatea tututor, trebuie sa constientizeze acest lucru impreuna cu majoritatea; este o responsabilitate comuna pentru a duce la deblocarea pe aceste chestiuni si a avansa cat mai repede. Cred ca regulamentele trebuiesc modificate, trebuie acceptata o vointa a majoritatii - aceasta este regula peste tot; imi pare foarte rau, sigur ca actualii presedinti trebuie sa accepte o evidenta, o chestiune care tine de evidenta si de regulile jocului democratic si sa iesim din acest impas cat mai devreme.


Parlamentul unicameral nu este pe agenda publica
Presedintele PNL a insistat asupra faptului ca o dezbatere privind introducerea Parlamentului unicameral nu se regaseste, de fapt, pe agenda publica. "Eu pot sa va spun ca, daca luam prioritatile de pe agenda cetateanului, problema aceasta nu este in primele 10 prioritati", a subliniat Tariceanu. El a aratat: "Problema este urmatoarea: ca noi stam sa dezbatem problema Parlamentului unicameral si eu va spun ca noi avem o problema mult mai complicata cu indeplinirea angajamentelor de aderare, care par sa treaca undeva ca si cand astea s-ar face din mers si in mod natural. Vreau sa va spun ceva, ca nu e deloc simplu sa parcurgem toate acestea ..."


TVA ramane la 19%
Seful Executivului a subliniat ca TVA nu va fi majorat. El a explicat: "Majorarea TVA-ului ar fi indus din punct de vedere macroeconomic o serie de alte probleme si cea mai importanta ar fi fost impactul asupra inflatiei. Noi suntem intr-o... as spune, intr-o batalie cu inflatia. Coborarea inflatiei este un obiectiv extrem de important, atat pentru Guvern, Ministerul de Finante, Banca Nationala, incat majorarea TVA-ului ar fi avut un impact foarte negativ asupra capacitatii noastre de a tempera, de a cobori si mai mult inflatia. Deci, in final, ceea ce va pot spune este ca TVA-ul am hotarat sa ramana la acelasi nivel, nu va fi majorat. Micsoram CAS-ul cu 2 puncte procentuale. In perspectiva, vor urma si alte micsorari ale cotei de asigurari sociale, dar vreau sa va spun ceva: in acelasi timp, suntem in pregatire cu un program amplu de combatere a evaziunii fiscale". Despre acest program, care va fi gata intr-o luna, primul ministru a mai spus ca vizeaza diminuarea contrabandei cu tigari, cu bauturi alcoolice, combaterea evaziunii fiscale in domeniul jocurilor de noroc, combaterea evaziunii fiscale in ceea ce inseamna munca la negru.


Relatia cu presedintele, buna
Tariceanu a apreciat ca disensiunile dintre premier si presedinte au fost create mai curand de presa, "care are nevoie de subiecte care sa se vanda". "Eu trebuie sa recunosc ca vorbesc de integrare si imi dau seama ca este un subiect asa, un pic cam plat - nu face interesul presei. O posibila relatie tensionata intre presedinte si premier sigur ca face presa sa se vanda, dar asta este cu totul si cu totul altceva", a explicat premierul. Seful Executivului a declarat ca relatia sa cu presedintele Basescu este buna si ca este firesc sa aiba opinii diferite pe anumite subiecte, dar acestea nu pot fi etichetate ca neintelegeri.

"Este dreptul presedintelui de a exprima opinii, dupa cum, vreau sa subliniez, este si dreptul primului ministru al Romaniei de a avea propriile opinii. De aici nu trebuie sa se inteleaga ca exista neaparat neintelegeri. Putem sa avem opinii diferite. Ceea ce este important este ca pe problemele fundamentale sa avem acelasi tip de opinii si atunci am sa va intreb: ati observat ca exista vreo diferenta de abordare intre mine si presedinte in ceea ce inseamna integrarea europeana sau alte teme majore?", a mai spus primul ministru.


(686 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la A.H.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Premierul vrea consultari cu partidele parlamentare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64329314231873 seconds.