Vineri, 11 Noiembrie 2005 - 08:42 AM Aleg.RO: Năstase e dezamăgit

Publicat de: ---

azi Fostul premier Adrian Năstase a afirmat că decizia Curții Constituționale asupra legii privind situația juridică a bunurilor fostului suveran Mihai l i-a provocat "o anumită dezamăgire" și că, în mod evident, va produce o "nemulțumire" a Casei Regale. Curtea Constituțională a constatat, miercuri, cu majoritate de voturi, că dispozițiile acestei legi sunt neconstituționale, deoarece contravin prevederilor articolului privind principiul separației și echilibrul puterilor în stat, ale celui referitor la egalitatea cetățenilor în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, precum și ale articolului privind accesul liber la justiție.
"Fără să cunosc motivarea deciziei, pot să spun că am o anumită dezamagire în legătură cu această soluție, care menține deschis un subiect dureros, care vine din trecut", a precizat Năstase, al cărui Guvern a inițiat, în octombrie 2004, proiectul de lege privind bunurile fostului suveran. Fostul premier a adăugat că privește "oarecum rezervat" această decizie, fără a o comenta din punctul de vedere al temeiurilor constituționale.
"Decizia Curții Constituționale în legătură cu situația juridică a bunurilor familiei regale nu pot să o judec din punctul de vedere al temeiurilor constituționale, pentru că, sigur, Curtea este singura care poate să judece prin această prismă orice lege", a subliniat președintele executiv al PSD. Năstase a menționat că, în opinia sa, soluția pe care guvernul PSD a încercat să o pună-n aplicare era o soluție politică și că aceasta "încerca să închidă un capitol dureros al trecutului".
El a adăugat că, pe de altă parte, Guvernul PSD a încercat să propună o "soluție pachet", care să nu dea posibilitatea utilizării căilor de drept comun care ar putea să fie mult mai puțin favorabile statului român din punct de vedere al revendicărilor posibile.
"În general, în momente mai speciale din istorie, încerci să găsești soluțiile care să închidă, să cicatrizeze niște răni care vin de departe și care pot să permită o acțiune concertată după aceea, inclusiv un sprijin prin ceea ce poate să ofere Casa Regală pentru obiectivele majore ale societății românești", a adăugat Năstase.
El a menționat că, în opinia sa, această problemă ar putea să fie închisă și a adăugat că, în mod evident, prin neacordarea avizului de constituționalitate se va deschide calea unor procese multiple pe formula de drept comun, de revendicare.
Întrebat dacă acest fapt va duce la alterarea relațiilor dintre statul român și Regele Mihai, Adrian Năstase a apreciat că va apărea, în mod evident, o nemulțumire a Casei Regale. "Bănuiesc că va apărea, în mod evident, o nemulțumire, situația sa, situația legată de un anumit statut, anumite înțelegeri care fuseseră făcute intră într-o zonă de ambiguitate până când procesele se vor derula", a conchis Năstase.
Președintele Camerei Deputaților nu a dorit să comenteze hotărârea Curții Constituționale de a amâna pentru data de 14 noiembrie dezbaterea asupra sesizării grupului PSD privind neconstituționalitatea unor articole din proiectul de regulament al Camerei.


(545 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Năstase e dezamăgit | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.5439150333405 seconds.