Luni, 14 Noiembrie 2005 - 08:21 AM Aleg.RO: Băsescu a luat caimacul negocierilor de la Guvern

Publicat de: ---

azi După ce a cerut public un buget de 5% pentru Educație în 2006, președintele Traian Băsescu a mers mai departe cu susținerea dascălilor și s-a deplasat, sâmbătă seara, la Palatul Victoria, pentru a media discuțiile guvernului cu sindicatele. Participarea șefului statului la negocieri a reprezentat o premieră, fiind pentru prima dată când un președinte al României se implică în discuțiile de la Palatul Victoria dintre Guvern și sindicate. Băsescu a intrat în Guvern la ora 19.30, după ce negocierile desfășurate timp de aproximativ zece ore au intrat în impas, sindicatele refuzând oferta Executivului.
La o oră după sosirea președintelui Băsescu, reprezentanții Guvernului și liderii sindicali au încheiat negocierile, sindicatele plecând cu un proiect de acord de trei pagini, propus de Executiv.
După ce a participat la negocieri, Traian Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că nimeni nu-și permite să sacrifice un acord care dedică situației din școli și universități 1,1 miliarde de euro. Președintele s-a declarat mulțumit de rezultatul negocierilor, afirmând că sumele obținute de Educație vor fi destinate îmbunătățirii situației studenților și dezvoltării infrastructurii școlare. Băsescu susține că s-a dus la Palatul Victoria pentru că a vrut să le mulțumească liderilor sindicali din învățământ "că, pentru prima dată, au negociat extrem de ferm condițiile pentru elevi și studenți, precum și partea de dezvoltare a infrastructurii școlare".
"Mesajul Tronului"
Vineri după-amiază Traian Băsescu a răspuns solicitării adresate de sindicatele din învățământ pentru medierea conflictului social din sistemul educațional, precizând că soluția pentru revendicările sindicale o reprezintă calea dialogului dintre sindicate și Guvern.
Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Băsescu susține, în continuare, necesitatea alocării a 5% din PIB, începând cu anul 2006, cu destinație precisă, respectiv investiții pentru modernizarea sistemului de educație românesc: construcția de cămine studențești și internate școlare, modernizarea celor existente, extinderea rețelei informatice în mediul rural și urban, comasarea școlilor din mediul rural, modernizarea și amenajarea școlilor în conformitate cu standardele igenico-sanitare, burse pentru studenți și elevi, reamenajarea taberelor școlare.
"Sumele alocate până la atingerea valorii de 5% din PIB nu trebuie să fie utilizate pentru salarii", precizează sursa citată.

Vot de blam la adresa Guvernului
PSD consideră că președintele Traian Băsescu a dorit să arate că premierul Călin Popescu Tăriceanu este incompetent, participând, sâmbătă seară, la negocierile dintre Guvern și sindicatele din învățământ, a spus, ieri, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu. El a apreciat, totodată, că șeful statului a participat la negocieri la Palatul Victoria dorind să dea un semnal în legătură cu modul în care evaluează activitatea guvernului.
Senatorul PSD s-a întrebat totodată dacă șeful statului își aduce aminte că, în urmă cu aproximativ un an, a transmis cadrelor didactice o scrisoare prin care le promitea acestora că, în cazul în care Alianța ar veni la guvernare, alocarea din PIB pentru educație ar fi de șase la sută, iar salariile profesorilor s-ar dubla. "Sigur că a fost o promisiune electorală, cum tot electorală este și atitudinea de astăzi a președintelui, care, împreună cu guvernul, dorește să convingă profesorii de faptul că anul viitor nu vor fi creșteri salariale, sub pretextul unor așa-zise finanțări de proiecte", a continuat el.


(590 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Băsescu a luat caimacul negocierilor de la Guvern | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65354800224304 seconds.