Joi, 17 Noiembrie 2005 - 09:13 AM Aleg.RO: Orban n-a vorbit de capul lui

Publicat de: ---

azi Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți seară, după ședința conducerii partidului, că declarațiile lui Ludovic Orban privind schimbarea șefilor serviciilor secrete și ai instituțiilor publice conduse încă de reprezentanți ai fostei puteri reprezintă poziția oficială a PNL. Tăriceanu a subliniat că în ședința Comitetului Executiv al partidului s-a discutat despre declarațiile recente ale lui Orban, în urma cărora liderii PD au cerut sancționarea lui. Președintele PNL a precizat însă că nu există o cerere oficială din partea PD către PNL referitoare la sancționarea lui Orban. "Orban nu a făcut decât să exprime o poziție oficială a Delegație Permanente a PNL și care este în conformitate cu o serie de angajamente politice care s-au găsit în programul nostru electoral", a menționat Tăriceanu.
El a dat asigurări că liberalii nu sunt în dezacord cu PD pe tema declarațiilor lui Orban și că nu este nevoie ca liderul PNL București să fie temperat. "Pentru ce să-l temperăm? Prin luările sale de poziție, Orban a reluat ceea ce a susținut Delegația Permanentă", a explicat Tăriceanu.

Unii judecători ai Curții sunt în conflict de interese
Președintele PNL a mai afirmat că liberalii își pun serioase semne de întrebare asupra obiectivității deciziei Curții Constituționale. "Membrii Comitetului Executiv al PNL au luat act de deciza Curții Constituționale. Cu toții constată că, în momentul în care se încearcă să se introducă și chiar s-au introdus reglementări privind eliminarea unor incompatibilități, a unor conflicte de interese, la nivelul Guvernului sau Parlamentului, acest lucru persistă la nivelul Curții", a spus Tăriceanu. Prin urmare, apar serioase semne de întrebare în privința obiectivității judecării situației privind modificarea Regulamentelor celor două Camere "tocmai datorită acestei situații de conflict de interese în care se află unii dintre membrii Curții".

Greva profesorilor n-are în comun cu finanțarea învățământului, ci cu salariile lor
Premierul Tăriceanu apreciază că greva profesorilor are explicații de ordin politic și că trebuie introdusă în lege incompatibilitatea între calitatea de parlamentar și cea de lider sindical.
"Toți colegii mei au constatat că, în momentul de față, în negocierile cu sindicatele, în fața angajamentului ferm al Guvernului de a aloca 5% din PIB pentru învățământ, ies la suprafață, de fapt, adevăratele motivații ale grevei. Această grevă nu avea nimic cu finanțarea învățământului, ci mai degrabă cu salariile profesorilor", a spus premierul. În opinia sa, Guvernul a făcut maximum posibil pentru acordarea creșterilor salariale în învățământ, și inclusiv pentru plata unor sume restante, din perioada 2001-2004.
Aceeași problemă se pune și în cazul altor mișcări sindicale. "Nu este vorba doar de greva profesorilor. În momentul de față vorbim și de greva de la metrou și cu toții știm că liderul sindical de la metrou este senator PSD. Sigur că aceste disjuncții nu se pot face", a completat premierul.
Premierul a spus că a discutat și cu președintele Traian Băsescu, luni seară, după ședința conducerii coaliției, despre subiectul mișcărilor sindicale din această perioadă. În plus, Tăriceanu a dat asigurări că se consultă foarte des cu șeful statului: "Cu președintele mă consult permanent, nu doar aseară. M-am consultat și astăzi (marți, n. red.)".
Vicepreședintele PNL Puiu Hașotti a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că tensiunile dintre PNL și PD sunt cauzate de declarațiile și atitudinele șefului statului, pe care tot mai mulți liberali îl consideră un "neprieten" al partidului.

Tensiunile dintre PNL și PD i se datorează lui Băsescu
De asemenea, liderul PNL a spus că în partid există dezbateri neoficiale privind desemnarea unui candidat propriu la Președinție în 2009. El a precizat că între PNL și PD nu există nici un fel de neînțelegeri în afara momentelor în care Băsescu are anumite intervenții. "Tulburările care apar între PNL și PD vin din partea Palatului Cotroceni. Cu PD avem o relație foarte bună, dar declarațiile președintelui sunt interpretate de liberali ca fiind de la PD", a explicat Hașotti.
Vicepreședintele PNL a mai spus că, în opinia sa, Guvernul nu trebuia să aloce cinci la sută din PIB pentru Educație. "De asemenea, cred că Băsescu nu trebuia să intervină în negocierile Guvernului cu sindicatele. A fost încă un gest necugetat al președintelui", a spus Hașotti. Întrebat ce alte gesturi necugetate a făcut șeful statului, Hașotii a refuzat să dea un răspuns, dar a precizat că Băsescu a făcut mai multe gesturi de acest fel.



"Ne-am lămurit!"

Vicepreședintele Partidului Democrat, Radu Berceanu, a afirmat ieri, referindu-se la declarațiile premierului Călin Popescu Tăriceanu, că, "dacă aceasta e părerea liberalilor, va trebui să o analizăm ca atare".
"Ne-am lămurit că Orban nu vorbește singur la lună și vom lua în serios, de data asta, ce a spus. Probabil, PD va avea o reacție pe această temă. Dacă aceasta e poziția PNL, va trebui să o analizăm ca atare". Întrebat dacă atitudinea lui Tăriceanu va afecta relațiile din Alianță, Berceanu a spus că, "dacă noi nu putem să fim uniți, nu le vom cere nici celorlalți parteneri asta. Și acest fapt e folosit de alții, începând cu opoziția și terminând cu sindicatele.
"În ceea ce privește anticipatele, senatorul democrat a afirmat că "soluția anticipatelor a fost bună, numai că unii au adoptat poziția iepurelui de câmpie, care vede doar dacă se ridică pe picioarele de dinapoi, la 2 metri". "Cred că ar fi fost bine dacă am fi fost uniți, pentru că, dacă am fi avut, atunci, anticipate, situația de acum ar fi fost cu totul alta", a completat Berceanu.

Muscă dezminte că ar vrea să scindeze PNL împreună cu Stolojan

"Nu există nici un proiect, nici o inițiativă, nici o intenție. Cred că asta ar fi cea mai mare prostie pe care ar putea face-o cineva din PNL: să se apuce să creeze un alt partid. Îl avem pe acesta, trebuie doar să facem treabă bună, să-l și îmbunătățim, dacă va fi nevoie, dar nicidecum să facem alt partid", a negat cu vehemență Mona Muscă speculațiile conform cărora are o înțelegere cu Theodor Stolojan pentru scindarea PNL.
În ceea ce privește relația cu președintele Călin Popescu Tăriceanu, Muscă a catalogat-o drept "normală". "Am spus-o și o repet: și ca premier, și ca președinte de partid am avut o relație foarte bună cu domnul Tăriceanu. Apreciez că actualul Guvern a făcut treabă foarte bună în privința integrării europene, dar demisia mea de la Cultură a fost o chestiune de principiu. Eu nu pot să dau votul de încredere unei persoane publice care, la un asemenea nivel, spune una și face alta. Este contrar principiilor mele. Iar pentru mine, principiile sunt mai importante decât fotoliile și funcțiile. Prefer să renunț la funcțiile pe care le am, decât să rămân toată viața cu conștiința încărcată că am făcut ceva împotriva principiilor mele. Altfel, suntem în relații normale".


(701 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Orban n-a vorbit de capul lui | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66996288299561 seconds.