Miercuri, 23 Noiembrie 2005 - 06:18 AM Aleg.RO: Sondaj cu cantec al Fundatiei pentru o Societate Deschisa

Publicat de: Eliza Olteanu

Averea BAROMETRU. Formularea intrebarilor avantajeaza PSD si PRM si scade procentajul Aliantei Barometrul de Opinie Publica (BOP), un sondaj comandat de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) si realizat de Gallup Romania, claseaza in continuare Alianta DA pe primul loc in topul preferintelor electorale, dar in scadere fata de ultimele luni.

Numai ca cele 43 de procente ale Aliantei sunt rezultatul unor calcule controversate ale specialistilor in sondaje. Astfel, initial, printr-o intrebare dechisa, Alianta DA a obtinut 32%, PD, 11%, iar PNL 8%. Pentru ca autorii sondajelor au vrut sa verifice daca cei care se declara sustinatori ai celor doua partide ar vota in mod automat si cu Alianta DA, ei au pus o alta intrebare. Mai precis, respondentii au fost intrebati cu ce partid vor vota, daca nici PNL, nici PD nu s-ar afla pe lista. Astfel, o mare parte din electoratul celor doua partide a ales Alianta, restul nu a raspuns, iar restul voturilor au fost directionate catre celelalte partide, PSD si PRM. La aceasta redistribuire beneficiari sunt PSD (care a castigat patru procente, ajungand la 34%) si PRM care a primit si el inca doua procente, obtinand dupa cumularea celor doua intrebari 14%.

Contactati de „Averea“ pentru a comenta rezultatele BOP, majoritatea sociologilor au declarat ca metodele folosite sunt complicate si pot distorsiona rezultatele. Sebastian Lazaroiu, Director CURS, sustine ca, desi scorurile partidelor se apropie de realitate, metodologia este discutabila. „Rezultatul final este intr-adevar aproape de realitate, numai ca ei au parcurs un drum inutil, intortocheat. Este un experiment inutil“, ne-a declarat Lazaroiu. Mircea Kivu, director IMAS, sustine si el ca intrebarile ar fi trebuit sa fie insotite de o lista a partidelor. „Practica curenta in Romania e sa prezinti o intrebare inchisa. Nefacand o lista, ce se intampla de obicei este ca PSD apare avantajat pentru ca este un partid cunoscut, cel putin ca nume, fata de Alianta, care este si o constructie relativ recenta, dar si cu un nume greu de tinut minte“, ne-a declarat Kivu. Pe de alta parte, sondajul BOP mai sustine ca increderea in Guvernul Tariceanu a scazut in ultimele sase luni. „Aproape 80% dintre respondenti s-au declarat nemultumiti de activitatea Guvernului, nivel comparabil doar cu cel din iunie 2002“, sustine Ovidiu Voicu, coordonator de programe al FSD. Criza inundatiilor, ezitarile privind alegerile anticipate, dar si criticile venite din partea Presedintelui Basescu sunt posibile cauze ale scaderii increderii in Guvernul Tariceanu.

In ceea ce priveste increderea in personalitati, Traian Basescu continua se se mentina pe primul loc, obtinand jumatate din simpatiile electoratului. Presedintele Basescu este urmat de Theodor Stolojan, in care au incredere 28% dintre cetateni, de Mircea Geoana cu 26% si Calin Popescu Tariceanu cu 24%. Emil Boc, cu cele 17 procente ale sale, se situeaza in acest sondaj sub Adrian Nastase si Corneliu Vadim Tudor. In ceea ce priveste preferinta pentru alegerile prezidentiale, sondajul FSD aduce alta surpriza.

Opozitia beneficiaza, in lista prezidentiabililor, de trei candidati, Adrian Nastase, Mircea Geoana si chiar Ion Iliescu, desi acesta nu mai poate candida pentru alt mandat. Traian Basescu, cotat cu 53%, si Theodor Stolojan (4%) sunt reprezenantii Puterii, singurii, de pe o lista din care lipseste in mod misterios premierul Tariceanu, al carui nume a fost inaintat ca ipoteza teoretica drept candidat al liberalilor la prezidentiale.

Grijile si bucuriile romanilor

Din Barometrul de Opinie Publica dat publicitatii ieri rezulta ca, in continuare, preocuparea cea mai mare a romanilor este nivelul de trai. Totusi, romanii se tem cel mai tare de boala, de preturi sau de un viitor incert al copiilor. Majoritatea concetatenilor nostri se considera saraci. Doar 16% dintre romani spun ca veniturile familiei le permit un trai decent, in timp ce doar 1% sustin ca au un nivel de venituri care le permite sa aiba tot ce le trebuie. Totusi, nemultumirea financiara este compensata de bucuriile aduse de familie, prieteni si sanatate. In mod surprinzator, in ciuda saraciei, aproape jumatate dintre romani se considera destul de fericiti. Dupa propriile afirmatii, un loc important in viata romanilor il ocupa munca. Drept urmare, un procent semnificativ considera ca saracia este consecinta lenei si lipsei de vointa, dar si a lipsei norocului si a nedreptatii din societate. Romanii sunt destul de multumiti de locul lor de munca, iar atunci cand isi cauta un loc de munca nou, mai mult de jumatate isi doresc un salariu mai bun. O slujba devine cu atat mai dorita cu cat este sigura, aduce un anumit statut social, are un program convenabil sau chiar permite concediile generoase. Totusi, romanii nu identifica succesul in viata cu munca, ci cu norocul si relatiile.

Valori politice si civice

Abia jumatate dintre romani considera esential sa traiasca intr-o tara democratica. Valorile asociate de romani cu democratia sunt echivoce: unii considera ca instrument al democratiei alegerile libere sau drepturile civile, altii asteapta de la acest tip de regim ajutoare sociale, sau pedepsirea aspra a criminalilor. Totusi, 66% dintre romani cred ca este bine si foarte bine pentru Romania sa aiba un conducator puternic, care nu-si bate capul cu Parlamentul si alegerile. In pragul aderarii la UE, nici jumatate dintre romani nu se simt cetateni ai UE. Romanii se autoevalueaza mai degraba ca indivizi autonomi sau cetateni ai intregii lumi. Societatea noastra este in continuare foarte traditionala in ceea ce priveste familia sau relatiile de gen. Aproape 40% dintre respondenti nu sunt de acord ca o femeie sa creasca singura un copil. Aproape 90% din populatie cred ca un copil ar trebui sa-si iubeasca parintii, indiferent de calitatile sau defectele acestora. Jumatate dintre romani cred ca barbatii sunt politicieni si oameni de afaceri mai buni. Aproape 40% dintre femei sunt de acord cu aceste afirmatii, si un procent semnificativ din populatie, atat barbati, cat si femei, sustin ca studiile universitare sunt mai importante pentru un baiat decat pentru o fata.

In continuare, foarte religiosi

Doar 1% dintre romani se considera atei. O majoritate covarsitoare dintre romani crede ca Biserica ofera raspunsuri potrivite la nevoile spirituale si morale ale oamenilor si la problemele vietii de familie. Insa, romanii se dovedesc contradictorii si la capitolul religie. Desi doar jumatate crede in viata dupa moarte, un procent mult mai mare crede in existenta Raiului si a Iadului, desi cele trei lucruri au legatura unele cu altele. Si mai putini dintre ei considera ca exista viata dupa moarte. Romanii nu sunt foarte toleranti cu cei care nu respecta regulile bisericii. Pentru cei mai multi dintre romani, sinuciderea, homosexualitatea, prostitutia si avortul sunt inacceptabile.


(680 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Eliza Olteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Sondaj cu cantec al Fundatiei pentru o Societate Deschisa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70374298095703 seconds.