Miercuri, 30 Noiembrie 2005 - 07:16 PM Aleg.RO: Basescu pledeaza pentru pacea cu PSD

Publicat de: Doina Anghel

ziarulfinanciar
  Negocierea dintre putere si opozitie la votul asupra legii bugetului de stat este noul subiect de disputa între presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu .
Seful Executivului a declarat, ieri, ca nu va negocia cu PSD pe tema bugetului, dupa ce presedintele remarcase ca un anumit partid din Alianta D.A. a exclus "cu aroganta" aceasta ipoteza.
"Sunt categoric împotriva oricarei negocieri cu PSD pe tema bugetului. Nu avem ce sa negociem", a spus ieri premierul. El a precizat ca au avut loc dezbateri pe buget în comisiile parlamentare, unde fiecare a putut sa-si spuna punctul de vedere si sa depuna amendamente.
Premierul a mai spus ca sunt anumite reguli dupa care se desfasoara dezbaterile parlamentare. El a apreciat ca dezbaterile la buget ar putea fi încheiate "într-un timp rezonabil", adica pâna la mijlocul lunii decembrie. Tariceanu a aratat ca, daca majoritatea parlamentara va întelege ca este obligatoriu sa fie prezenta la dezbaterea bugetului, lucrarile vor merge repede. Basescu si-a lansat comentariile într-o emisiune televizata în care a subliniat ca dezbaterile la buget au ajuns în punctul în care ar fi necesara interventia sa, ca mediator.
El a anuntat ca urmeaza sa se întâlneasca cu sefii de partide pentru o "discutie serioasa" în perspectiva adoptarii bugetului cât mai rapid. El s-a declarat nemultumit de atitudinea Aliantei, care nu a vrut sa negocieze. "Trebuie sa recunosc ca am vazut la oferta PSD-ului un raspuns din partea unui partid al Aliantei putin cam tâfnos, daca-mi este permis sa spun putin arogant: ÇNu avem nevoie?."
Basescu a sugerat ca liderii aliantei se îmbata cu apa rece, ignorând siretenia unui partid cu experienta ca PSD.
"PSD, un bun cunoscator al practicilor parlamentare si conducând cele doua Camere ale Parlamentului, are nu mai putin de peste o mie de amendamente. Daca PSD va discuta toate acele o mie de amendamente, discutam despre buget la anul, ceea ce ma îngrijoreaza", a spus presedintele. Insa dezbaterile din plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor au început sa curga de ieri dimineata dupa ce parlamentarii puterii au fost amenintati cu sanctiuni drastice, în caz de absenteism.
Senatorii si deputatii au aprobat doua amendamente ale Comisiilor de buget prin care sunt reduse bugetele Camerei Deputatilor si al Senatului.
Senatorul PRM Gheorghe Funar a declarat, în plenul Parlamentului, ca, prin adoptarea acestora, PRM va fi nevoit sa sesizeze Curtea Constitutionala, cu motivatia ca un simplu proiect de lege - asa cum este legea bugetului de stat - nu poate modifica hotarârile Camerei Deputatilor si ale Senatului, care stabileau bugetele acestor foruri legislative. El a mai spus ca a fost sunat de presedintele Basescu care l-a rugat sa nu tergiverseze dezbaterile. Ulterior, PSD si PRM s-au retras de la dezbateri, invocând un conflict verbal cu presedintele de sedinta Dan Radu Rusanu.


(683 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Doina Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Basescu pledeaza pentru pacea cu PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0137629508972 seconds.