Miercuri, 30 Noiembrie 2005 - 07:16 PM Aleg.RO: ?Directiva Bolkestein? ? primul proiect european contestat în strada de romani

Publicat de: Caterina Nicolae, El

Gândul Cativa constructori, membri ai Federatiei Sindicatelor Familia, s-au adunat ieri în fata Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti sa huiduie asa-numita directiva Bolkestein ? o propunere legislativa facuta de fostul comisar european pentru piata interna, Frits Bolkenstein . Proiectul prevede ca o firma care îsi deschide reprezentante peste hotare sa respecte, în tarile gazda, legile din tara de origine. ?Acest lucru duce la crearea unor companii de tip ?cutie postala?, adica se vor înfiinta firme într-o tara în care reglementarile privind piata muncii si cele sociale sunt mai scazute si se va lucra în alta tara aplicand prevederile din tara de origine?, a explicat Ramona Veleanu, vicepresedinta Federatiei Familia.
Oamenii de pe trotuar nu pareau îngrijorati de ?cutiile postale?, ci de salarii. Constructorii romani sunt foarte cautati în Europa, unde castiga într-o luna cat ar castiga în Romania într-un an. Or, daca se adopta directiva Bolkestein, vor ramane fara speranta. Sa muncesti în Franta pe 100 de euro este pentru ei mai rau decat Apocalipsa. Sindicalistii au trimis scrisori Primului Ministru, Ministrului de Externe si celor doi presedinti de la Senat si Camera Deputatilor. Reprezentantii Federatiei Familia doresc sa stabileasca o întalnire cu Seful Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, pe tema prevederilor directivei.

Seful delegatiei era în sediu la ora pichetului si a declarat ca protestul sindicatelor l-a luat prin surprindere. Scheele sustine ca sindicatele n-au de ce sa fie îngrijorate de directiva, deoarece, daca se va aproba, ?membrii lor ar avea posibilitatea unor conditii de munca mai bune, inclusiv salarii mai mari?.

Pe de alta parte, pichetul are si o parte buna ? în opinia lui, este prima dezbatere din Romania pe o tema europeana, alta decat cea a momentului aderarii Romaniei la UE. In privinta directivei Bolkestein, Scheele pare a fi un sustinator al acesteia. Intr-un briefing de presa sustinut ieri dimineata, seful Delegatiei Comisiei Europene a declarat ca acest proiect are o mare importanta pentru piata unica si îndeplinirea obiectivelor de crestere economica ale Agendei de la Lisabona.  El a explicat ca exista doua probleme reglementate de directiva: stabilirea unui sediu în alta tara membra UE si transferul temporar al personalului. In aceste cazuri se va aplica principiul de baza al tarii de provenienta, dar exista si exceptii notabile în special în ceea ce priveste normele de munca. In cazul salariatilor detasati, vor trebui respectate conditiile de munca ? salariul minim, timpul de lucru, standarde de igiena si siguranta ? din tara în care se desfasoara activitatea.

Jonathan Scheele a acceptat, totusi, ca firmele romanesti insuficient de dinamice sau competitive vor suferi dupa adoptarea directivei, dar a apreciat ca este improbabil ca directiva sa aiba efecte negative asupra unor sectoare întregi ale economiei romanesti. Deocamdata, proiectul directivei este la prima lectura în Parlamentul European, for care, probabil, nu va adopta vreo decizie pana la sfarsitul anului viitor.

Chiar daca Parlamentul European o va adopta, pentru a deveni norma obligatorie în tarile Uniunii Europene, directiva trebuie sa fie aprobata de Consiliul European, organism format din sefii de state si de guverne din UE. Dupa un miting gigant organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor pe strazile din Bruxelles, presedintele Chiriac a declarat în primavara ca nu va accepta directiva Bolkestein si a cerut sa fie reformulata de la zero.  


(912 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Caterina Nicolae, El


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

?Directiva Bolkestein? ? primul proiect european contestat în strada de romani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62567615509033 seconds.