Vineri, 09 Decembrie 2005 - 06:40 AM Aleg.RO: SRI si SIE, tintele PNL Desi seful statului a facut o avalansa de schimbari la SPP si STS, liberalii il preseaza sa-i schimbe si pe sefii principalelor servicii secrete

Publicat de: George Sirbu / georg

curierulnational
Acum mai mult de o luna, conducerea PNL l-a somat pe presedintele Traian Basescu sa-i schimbe pe sefii SRI si SIE . Ioan Timofte si Gheorghe Fulga domnesc insa in continuare peste principalele servicii, pentru ca seful statului nu i-a detronat decat pe cei din conducerea STS si SPP.
Liberalii au salutat ieri aceasta decizie a presedintelui, dar s-au folosit de prilej pentru a-i reaminti presedintelui ca la un an de la preluarea puterii, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe au aceiasi conducatori.
Asteptam ca in cazul SRI si SIE sa se procedeze ca si in cazul STS si SPP, a spus Ludovic Orban, liderul PNL Bucuresti. Orban este convins ca Traian Basescu ii va inlocui, in cele din urma, pe sefii serviciilor secrete si a afirmat ca "acest lucru nu s-a facut acum inca pentru ca, pe de o parte, este nevoie de avizul Parlamentului, iar, pe de alta parte, pentru ca, probabil, "nu s-au stabilit inca toate detaliile legate de schimbarea acestora".
In acelasi ton s-a situat si liberalul George Scutaru, secretar al Comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor. El a afirmat ca, prin noile numiri la SPP si STS, Traian Basescu vrea sa dea in mod clar un semn de intinerire a acestor structuri, desi schimbarile din functii decise ieri vin destul de tarziu si trebuie insotite de o serie de alte masuri.
"A trecut un an de la inceperea mandatului, timp suficient pentru ca presedintele Traian Basescu sa faca evaluarea performantelor acestora", a spus Scutaru.
La randul sau, senatorul liberal Radu Stroe a sustinut, iei, ca noua Lege de organizare si functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ar trebui sa stipuleze ca sefii serviciilor secrete sa nu mai fie membri cu drept de vot in CSAT. El a mai precizat ca liberalii doresc ca, in viitor, in Romania sa existe doar trei servicii secrete. "Noi avem in vedere, deocamdata, numai ca idee generala, ramanerea in Romania a numai trei servicii: Serviciul de Informatii Interne - SRI, Serviciul de Informatii Externe - SIE si Serviciul de Informatii al Armatei".

Demisi prin avansare

Inlocuirile la sefia STS si SPP au fost facute astfel incat sa nu para ca presedintele Basescu ar avea ceva sa le reproseze. Capul STS, Tudor Tanase, si cel al SPP, Gabriel Naghi, au fost avansati, si trecuti in rezerva, adica pe linie moarta.
Tanase mai suferise odata acest tratament, in 1997, cand a fost dat jos de Emil Constantinescu. El a fost insa reactivat cand Ion Iliescu s-a intors la Cotroceni in 2001. Tanase, in varsta de 58 de ani, face parte din vechea garda, scolita pe vremea comunismului. In epoca Ceausescu, el a fost ofiter in Departamentul de Informatii Externe in perioada 1976 - 1978, iar apoi, pana in 1989, a activat in cadrul Unitatii Speciale "R", fiind numit sef de subunitate in anul 1987.
Si Naghi este cunoscut ca un fidel al fostului presedinte. El a fost unul dintre cei patru ofiteri MApN care s-au oferit sa formeze, in 26 decembrie 1989, prima garda a presedintelui FSN, Ion Iliescu. Ulterior, a contribuit la infiintarea Serviciului de Protectie si Paza si de atunci a lucrat permanent in cadrul institutiei. Din 1989, Naghi a fost seful dispozitivului de protectie al lui Iliescu, atat in perioada in care acesta a fost sef al statului, cat si atunci cand s-a aflat in opozitie. A fost avansat de mai multe ori de acesta, in prezent fiind general maior.

Intinerire

In locul lor, la STS a fost pus generalul Lucian Pahontu, comandantul brigazii de jandarmi Neagoe Basarab, iar la SPP a fost numit Marcel Opris, un general cu o stea de 41 de ani.
Pahontu, in varsta de 43 de ani, a fost sef de stat major in cadrul jandarmeriei in perioada 1999-2002, iar pana in prezent a fost comandant la Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.
Opris lucreaza in cadru STS din 1997, iar in 2001 a fost numit sef al Directiei Tehnologia Informatiei. Nu numai capii acestor servicii au fost inlocuiti, ci si adjunctii lor. La SPP, adjunctul Iulian Crainiceanu a fost avansat si trecut in rezerva, iar in locul sau a fost numit colonelul Ioan Gabriel Cretu. De asemenea, la STS, in locul generalului Mihalachea a fost pus colonelul Ionel Vasilca de 39 de ani.
La cerere, CSAT a aprobat si avansarea si trecerea in rezerva a generalului Florian Sucata, seful Inspectiei Serviciului de Paza si Protocol. In functia de director al Directiei de informatii a armatei a fost numit Constantin Croitoru, acesta inlocuindu-l pe Sergiu Medar, numit consilier prezidential. De asemenea, la conducerea Directiei de Contrainformatii militare a fost desemnat generalul Francisc Radici.
Totodata, CSAT l-a numit, ieri, la conducerea Oficiului pentru Informatii Integrate al Comunitatii Nationale de Informatii pe Daniel Moldoveanu, consilier la Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SIE, a anuntat presedintele Traian Basescu. CSAT a aprobat si numirea adjunctilor sefului Oficiului pentru Informatii Integrate: din partea SRI colonelul Aurel Sorin Zugravu, iar din partea SIE colonelul Ion Vasile Cranganu, a precizat Basescu.


(432 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la George Sirbu / georg


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

SRI si SIE, tintele PNL Desi seful statului a facut o avalansa de schimbari la SPP si STS, liberalii il preseaza sa-i schimbe si pe sefii principalelor servicii secrete | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62616896629333 seconds.