Miercuri, 12 Ianuarie 2005 - 07:29 AM Aleg.RO: De toate pentru toti cu Traian Basescu la televizor

Publicat de: e.fogarasi

adevarul Luni seara, presedintele Traian Basescu a aparut pentru prima data la o emisiune televizata, de la instalarea sa oficiala la Cotroceni. Invitat al lui Stelian Tanase la emisiunea "Zece si un sfert", de pe Realitatea TV, presedintele a abordat o multime de teme si subiecte de politica externa si interna, de la chestiuni de interes national la probleme de partid si de oameni. El a aratat, inca o data, ca vrea sa fie un altfel de presedinte, unul implicat, departe de calapodul iliescian. Iata, mai jos, cateva din chestiunile discutate cu presedintele Romaniei in cele doua ore de emisie.
Alegeri anticipate - doar daca programul de guvernare nu poate fi indeplinit
"Cine a crezut ca ma joc de-a solutiile politice cu alegeri anticipate s-a inselat", a afirmat, luni seara, la Realitatea TV, presedintele Traian Basescu. El si-a nuantat pozitia in aceasta chestiune comparativ cu cea exprimata, in urma cu o saptamana, in interviul din ziarul Adevarul, cand se declara "adeptul unor anticipate imediate pentru a scapa de solutia imorala care se numeste PUR". De data aceasta, Traian Basescu a spus ca, in etapa actuala, nu poate declansa alegeri anticipate decat impreuna cu primul-ministru, dupa cum prevede Constitutia: "Este o intelegere intre mine si primul-ministru. In momentul in care constatam ca programul nu se poate indeplini, mai bine fortam alegerile anticipate, decat sa mergem, in 2008, si sa spunem: "Stiti, nu prea am avut noroc in viata", pentru ca atunci o sa ne intrebe 22 de milioane de romani: "Pai bine, baieti, dar aveati procedeul constitutional ca prim-ministrul si cu presedintele, impreuna, sa impinga lucrurile destul de rapid catre alegeri anticipate. De ce n-ati facut-o?"". Cand i s-a amintit ca, tot conform Constitutiei, este necesar sa consulte si presedintii celor doua Camere legislative, pentru a putea declansa alegeri anticipate, Traian Basescu a raspuns: "Atentie! Consultarea este un lucru pe care presedintele il face, dupa care decide. Consultarea nu inseamna ca presedintele are obligatia sa tina cont de cei pe care i-a consultat. (...) Consultarea este o chestiune democratica, dar presedintele isi asuma responsabilitatea, ca de-aia e presedinte".
Ar fi "un act de decenta" ca Vacaroiu si Nastase sa renunte la functii
Presedintele nu a renuntat nici la ideea de a-i schimba pe sefii celor doua Camere, pesedistii Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, cu sprijinul PUR. Fara a nominaliza explicit acest partid, Traian Basescu a spus ca, in interviul din Adevarul, in care le-a cerut umanistilor sa sprijine inlocuirea din functii a celor doi lideri ai PSD, a vrut sa faca referire la comportamentul "unui aliat" al PNL si PD. "Nu poti sa joci de fiecare data cum iti dicteaza interesele. Pe de o parte, intri in Alianta la guvernare, pe de alta sustii de la opozitie liderii din cele doua Camere si dai numarul doi si numarul trei in stat. Nu poti sa fii si la guvernare, sa ai nu stiu cate consilii judetene in care esti impreuna cu PSD si dai presedinte de consiliu judetean tinand in opozitie aliatii tai de la guvern. Sunt convins ca, pana la urma, se va reveni la rezonabilitate, pentru ca, altfel, suntem intr-o situatie caraghioasa", a afirmat Basescu. El a oferit un nou argument pentru schimbarea din functii a lui Nastase si Vacaroiu: cei doi au "o anume clientela a lor"; unul a fost legat de Banca Romana de Scont, iar celalalt are prieteni care au facut mari afaceri imobiliare, cu RAPPS sau cu Dracula Parc. "Aceste structuri au inca senzatia ca mai pot fi protejate de numarul doi si numarul trei in stat. Obiectivul meu este ca toate structurile care au fraudat, care au beneficiat de clientelismul politic, sa fie libere in fata institutiilor statului, fara protectie politica. Din acest motiv, mi se pare chiar un act de decenta din partea presedintilor celor doua Camere sa renunte la a mai sta in varful Camerelor, pentru ca si asa nu au putere, pentru ca majoritatile sunt in partea astalalta", a afirmat Basescu. In cazul in care Nastase si Vacaroiu nu vor renunta de bunavoie la functiilor lor, Alianta va gasi solutiile politice pentru a-i revoca pe cei doi, prin modificarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor, a adaugat seful statului. Traian Basescu nu se teme ca, prin astfel de declaratii, incalca Constitutia, dupa cum sustin pesedistii: "Eu am aceleasi drepturi de a ma exprima public pe care le are un parlamentar. In Constitutie, presedintele Romaniei are imunitate pentru declaratiile politice in mod egal cu un parlamentar. Nu poti sa iei dreptul presedintelui de a se exprima politic. (...) Eu am prevenit electoratul roman ca voi fi un altfel de presedinte si cine incearca sa ma bage in calapodul construit de Ion Iliescu, in care stai cumintel acolo, iei informatii de la servicii si faci jocuri impotriva unuia sau altuia, nu va reusi".
Fuziunea dintre PNL si PD trebuie sa conduca la formarea unui partid popular european
Dupa ce, saptamana trecuta, a luat prin surprindere PNL si PD cerandu-le sa fuzioneze intr-un singur partid, presedintele Traian Basescu a agitat si mai tare spiritele, afirmand ca democratii nu vor fi de acord ca noua formatiune rezultata din unificare sa se afilieze la Internationala Liberala. "Va garantez, stiind Partidul Democrat, ca nu va accepta sa mearga in Internationala Liberala. Maximum de concesie pe care il poate face PD este o fuziune prin care sa se realizeze un partid popular european. In nici un caz, PD nu va merge catre liberalism", a declarat Basescu, luni seara, la Realitatea TV. El a sugerat astfel ca Partidul Democrat nu va accepta sub nici o forma sa fie inghitit de catre PNL: "Va spun ca un om care stie foarte bine Partidul Democrat: 80 la suta din membrii PD nu sunt de acord sa paraseasca Internationala Socialista, in acest moment. Doar daca exista o dezbatere interna serioasa, din care oamenii sa inteleaga difernta intre programul actual al PD si programul in cazul unei alunecari catre centru, la Partidul Popular European, ar putea sa aiba succes o astfel de solutie (fuziunea - n.red.) Dar in nici un caz PD nu va sari tocmai in barca liberala", a spus Basescu. El opteaza pentru intrarea noului partid in PPE, deoarece este "foarte important" sa existe un corespondent intre formatiunea politica cea mai importanta din Europa si "o Romanie care doreste sa se integreze in UE". Basescu a recunoscut ca "a fost poate o eroare" atunci cand, prin interviul din Adevarul, a relansat public dezbaterea despre fuziune, avand in vedere ca ambele formatiuni au inca presedinti interimari. Seful statului a apreciat ca, pentru o astfel de decizie, este nevoie ca PNL si PD sa aiba presedinti puternici, instalati in functie, care sa fie bine sustinuti de catre partidele lor. "Eu mi-am facut datoria sa ii atentionez, sa trag un clopotel. Imi dau seama ca astfel de actiuni nu se pot face decat cu presedinti foarte puternici, care au forta sa-si convinga partidele", a adaugat Basescu. Tocmai din acest motiv, presedintele crede ca fuziunea are sanse minime sa fie realizata in acest an, dar are inca sperante: "Poate in toamna". Traian Basescu a admis ca este posibil ca PNL si PD sa nu se inteleaga asupra fuziunii si sa pastreze protocolul pana in 2008, dar a apreciat ca "guvernarea va fi mai solida", daca cele doua formatiuni se vor uni intr-un singur partid.
Desemnarea lui Silvian Ionescu prefect al Capitalei - "o mare dezamagire"
"Pentru mine a fost o mare dezamagire desemnarea lui Silvian Ionescu ca prefect de Bucuresti. A fost o surpriza neplacuta nu din partea premierului, ci a fostilor mei colegi din Partidul Democrat", a afirmat, luni seara, la Realitatea TV, presedintele Traian Basescu. El a declarat ca respecta munca de partid a lui Silvian Ionescu, dar crede ca "nu era cazul" ca acesta sa fie desemnat seful celei mai mari prefecturi a tarii. "Cred asta din foarte multe motive, care sunt arhicunoscute. A avut probleme prin meseria pe care a avut-o inainte, a avut probleme si in Consiliul General, macar si probleme mediatice, si tot nu trebuia sa faca aceste lucruri", a declarat Basescu, evitand sa spuna clar ca lui Ionescu i se reproseaza faptul ca a fost, inainte de 1989, lucrator al Directiei de Informatii Externe a Securitatii. Seful statului si-a certat fostii colegi din PD ca nu au gasit un alt "loc sub soare" pentru "un om devotat", care a muncit in campanie pentru PD. Traian Basescu s-a declarat insa solidar cu premierul Calin Popescu-Tariceanu in chestiunea numirii prefectului UDMR de Covasna. "Daca prefectul nu va face ce trebuie si nu va fi un prefect echidistant, care sa trateze romanii din judetul Covasna cu respectul cu care trateaza ungurii, va trebui schimbat imediat", a adaugat Traian Basescu.
In fruntea serviciilor secrete, oameni din sistem, nu politicieni
Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, la Realitatea TV, ca nu va numi in fruntea serviciilor secrete oameni politici, ci ofiteri specializati. "Nu sunt adeptul politicienilor in fruntea serviciilor de informatii. Trebuie sa terminam cu povestea asta, pentru ca parte din sefii serviciilor de informatii au plutit peste aceste servicii. Desemnarea unui politician inseamna riscul ca serviciul sa nu raspunda cu necesarul de subordonare. Prezenta in fruntea serviciilor de informatii a unui om politic care nu are autoritate asupra specialistilor din serviciu risca sa faca serviciul ineficient chiar pentru presedinte", a spus Basescu. El a apreciat ca, in aceste functii, ar trebui desemnati "oameni puternici, ofiteri tineri". Traian Basescu a afirmat ca "l-a rugat" pe seful SRI, Radu Timofte, sa gaseasca un ofiter tanar, promovat dupa Revolutie, care sa fie "deocamdata" prim-ajunct al directorului acestui serviciu. Seful statului a precizat ca ii va inlocui pe directorii serviciilor de informatii, cu exceptia unuia, "care este extrem de important sa fie mentinut".
Pana la finalizarea dosarului Revolutiei, generalul Badalan nu va fi schimbat
Presedintele Traian Basescu a negat ca ar fi discutat, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Apararii si cu seful Marelui Stat Major despre implicarea acestuia din urma in reprimarea Revolutiei la Arad. Seful statului a afirmat, luni seara, la Realitatea TV, ca i-a convocat pe Teodor Atanasiu si Eugen Badalan pentru discutii privind intalnirile pe care urmeaza sa le aiba cu comandantul trupelor aliate din Europa si cu seful fortelor americane din regiune. "Mi s-a parut ca s-a incercat un joc prin anuntul ca vine la mine ministrul Apararii cu generalul Badalan pentru a da explicatii. Eu nu am solicitat o intalnire pe aceasta tema. Faptul ca cineva si-a permis ca, dupa ce am acceptat intalnirea, sa dea un semnal ca se va discuta si situatia Revolutiei, a fost o eroare. A fost chiar ministrul Apararii si cred ca a facut o eroare. L-am si atentionat, rugandu-l sa n-o mai faca", a spus Basescu. El a adaugat ca astepta finalizarea anchetei privitoare la implicarea generalului Badalan in reprimarea Revolutiei si, daca se dovedeste ca acesta este implicat, atunci nu va permite mentinerea lui in fruntea armatei: "Va asigur ca nu voi astepta sa fie judecat de un tribunal militar si voi lua deciziile politice care se impun". Presedintele a promis ca, pana la terminarea mandatului sau, in 2009, vor fi clarificate si evenimentele din Decembrie 1989, aceasta fiind una dintre obligatiile sale in calitate de sef al statului.
Legea accesului la dosarele Securitatii va fi modificata
Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat, luni seara, la o emisiune televizata, pentru modificarea imediata a Legii accesului la dosarele fostei Securitati, astfel incat arhivele SRI sa fie predate Colegiului CNSAS, iar dosarele sa fie facute publice, cu exceptia cazurilor care contin documente relevante, inca, pentru siguranta nationala. "Am discutat cu domnul Patapievici (membru in Colegiul CNSAS - n. red.) si cu domnul Timofte (directorul SRI - n. red.). Toti suntem de acord ca trebuie facuta o modificare imediata a legii, pentru ca ea a iesit stramba si limiteaza chiar vointa SRI de a fi mai transparent", a spus Basescu. El a afirmat ca Legea Ticu va fi modificata pe "principiul celor doua chei": dupa transferarea arhivei catre CNSAS, accesul la dosare se va face "in paralel", cu un ofiter al serviciului de informatii si cu un reprezentant al Colegiului. "Ei privesc in dosar: daca este o chestiune de interes national inca activa, va trebui protejat acel dosar. (...) Sunt inca dosare dinainte de 1989, care isi pastreaza inca nivelul de confidentialitate, si asta vor trebui sa judece reprezentantii CNSAS si SRI. Cuvantul hotarator il are reprezentantul CNSAS, care isi asuma publicarea unui dosar", a spus Traian Basescu, adaugand ca decizia sa, in calitate de presedinte, este de deschidere a arhivelor SRI. Seful statului s-a mai pronuntat si pentru transferarea la CNSAS a cladirii in care sunt adapostite arhivele cu dosarele fostei Securitati.




Liliana RUSE


(1177 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

De toate pentru toti cu Traian Basescu la televizor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75243306159973 seconds.