Miercuri, 18 Ianuarie 2006 - 06:18 AM Aleg.RO: Geoana: Nastase s-a autosuspendat, nu si-a facut harachiri

Publicat de: Iulian Anghel

ziarulfinanciar
  Adrian Nastase, presedinte al Camerei Deputatilor, a dat ieri explicatii în fata procurorilor anticoruptie pentru modul în care si-a dobândit averea .
Nastase a fost audiat ieri în legatura cu pretul pe care l-a platit pentru achizitionarea terenului din strada Zambaccian, în cartierul Primaverii, si cu mostenirea de un milion de euro pe care a primit-o de la o matusa, Tamara Cernasov.
PSD a încercat ieri sa-si revina din socul celor doua evenimente care s-au petrecut cu o zi în urma - punerea sub sechestru a unei parti a averii liderului PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu si a autosuspendarii din functie a lui Adrian Nastase. Potrivit unei strategii care functioneaza mai totdeauna ("cea mai buna aparare este atacul"), PSD a amenintat Guvernul cu o motiune de cenzura. Intr-o scrisoare trimisa filialelor presedintele Mircea Geoana
l-a somat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu sa-si justifice averea (pe care a evaluat-o la 40 de milioane de dolari) si sa demisioneze. Si, mai spune un lucru Geoana: în PSD nu exista o criza la vârf, ci tara este atinsa de o criza economica din cauza "maladiei portocalii": "Adrian Nastase s-a autosuspendat, nu si-a facut harachiri."
"In PSD exista o criza structurala, dincolo de conflictele la vârf. Este o criza pe care partidul nu reuseste sa o gestioneaze. De aceea tema "dictaturii portocalii" sau a coruptilor din alte parti va mai fi abordata. Nastase s-a autosuspendat asteptând probabil o astfel de reactie de la Geoana. Iar, daca Parchetul va spune ca averea sa a fost dobândita legal - Nastase este jurist si este greu de crezut ca nu si-a pus lucrurile în ordine - , atunci el va putea sa vina si sa spuna ca a fost o victima, iar cercul se închide", spune Daniel Barbu, profesor de stiinte politice.
Nastase a venit ieri la Departamentul National Anticoruptie (DNA, fostul PNA), dupa ce, cu o zi înainte, îl trimisese sa discute cu procurorii pe avocatul sau, întrucât, a spus el, nu a primit o citate oficiala, ci doar o invitatie telefonica. Tot în aceeasi zi, Nastase se autosuspenda din functia de presedinte executiv al PSD, dar nu si din partid, lucru care, teoretic, ar fi putut readuce în discutie functia sa de presedinte al Camerei Deputatilor.
Situatia averii lui Adrian Nastase nu mai reprezinta doar o afacere personala, iar amploarea discutiilor în acest caz va fi urmata de alte cercetari. Avem, asadar, cazul punctual al dobândirii unui teren pe care s-a construit un imobil, în strada Zambaccian, despre care procurorii încearca sa afle cu ce pret (s-a spus ca pretul a fost subevaluat) si cu ce bani (procurorii vor sa afle daca cu banii Tamerei Cernasov, cea care anul trecut a lasat o mostenire de un milion de euro familiei Nastase).
Dupa lamurirea acestei afaceri Comisia pentru cercetarea averilor demnitarilor de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie va începe cercetarea întregii averi a fostului premier - este vorba despre aceeasi comisie care, luni, a stabilit ca liderul filialei Bucuresti a PSD, Dan Ioan Popescu, nu-si poate justifica o parte a averii sale. Intre timp însa, ar putea intra în vigoare o noua lege, care instituie o asa-numita comisie de integritate (care va functiona pe lânga Agentia Nationala de Administrare Fiscala), însarcinata cu controlul averii demnitarilor. Potrivit ministrului justitiei Monica Macovei, Guvernul va avea acest proiect pe masa pâna la finele lunii. Comisia va putea cerceta conturi bancare sau transferuri de capital, iar verificarile averilor vor începe cu demnitarii cu gradul cel mai înalt, adica exact cu aceia care au fost dintotdeauna în atentie, atunci când a venit vorba despre averile lor.
Avem asadar o problema, cea mai mare, care este a lui Nastase, o alta care priveste PSD, întrucât în planul imaginii are cel mai mult de suferit, si o problema între putere si opozitie - puterea în-cercând sa obtina maximum de profit de pe urma acestei situatii, în vreme ce social-democratii încearca limiteze pierderile.
Un ping-pong cu declaratii de razboi s-a petrecut pe tot parcursul zilei de ieri. Geoana i-a cerut lui Tariceau sa explice cum si-a dobândit averea, iar PNL l-a acuzat pe seful social-democratilor ca nu poate sa justifice 200.000 de dolari din declaratia de avere. In acest context, Guvernul a emis un comunicat în care explica cum a putut premierul sa obtina 10.000 de euro pentru o actiune la Prima Broadcasting, care în vara era evaluata la doar 2.500 de lei vechi. Potrivit explicatiilor, Tariceanu detinea actiunea la Prima Broadcasting Group de la înfiintarea fostului post Radio Contact ( Kiss FM dupa achizitionarea sa de catre Prima Broadcasting Group), iar valoarea de vânzare a acesteia, de 10.000 euro, deriva din faptul ca îi conferea drept de preemptiune pentru restul titlurilor. Miscari de trupe s-au petrecut si în PSD, concomitent cu interventia lui Geoana pentru unitatea partidului. Membrii PSD Bucuresti i-au cerut lui Dan Ioan-Popescu sa nu se autosuspende, amenintând, ca, în caz contrar, se vor autosuspenda si ei sau chiar vor demisiona. Cum se anticipa, la rampa a iesit si Ion Iliescu, care spune ca actiunea din partid nu trebuie sa se opreasca la autosuspendarea lui Nastase si Popescu, ci PSD trebuie sa devina promotorul unei actiuni de crestere a transparantei în modul de dobândire a averilor.


(500 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Iulian Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Geoana: Nastase s-a autosuspendat, nu si-a facut harachiri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68260192871094 seconds.