Miercuri, 23 Februarie 2005 - 07:51 AM Aleg.RO: "Lovilutia" il mananca pe Adrian Nastase

Publicat de: Sorin ROSCA STANESCU

ziua In 2004, Adrian Nastase a incercat o reforma in PSD. Dupa o prima tentativa esuata in 2003, asa cum rezulta din faimoasele stenograme ale sedintelor Delegatiei Permanente. Atunci, fruntasii partidului, etichetati de unii drept baroni, au opus o rezistenta nezgomotoasa, dar inversunata. In primavara lui 2004 insa, harmalaia a fost in toi. Nastase declansase "baroniada". Daca reusea, era doar o cosmetizare a partidului si, in acelasi timp, o despartire a lui Nastase de persoane a caror loialitate era indoielnica. Toti cei care lucrau la doua capete urma sa fie eliminati. Miscarea presedintelui PSD era de o duritate extrema. Si-si avea incarcatura ei de cinism politic. Pentru ca, la gramada, Nastase incerca sa-i elimine chiar si pe unii colaboratori fideli, pentru simplul motiv ca imaginea lor se mototolise in fata opiniei publice. Sau ca, in perspectiva, ar fi putut deveni rivali. In 2004, in Delegatia Permanenta PSD, nu s-a mai supus nimic la vot. O anumita linie dictatoriala, sub aparenta consensului, devenise fatisa. In 2003 inca, unele decizii erau votate. E adevarat, dupa blestemata regula a unanimitatii. In 2004, putini mai indrazneau sa maraie in front. Din cand in cand, un Ponta sau un Mitrea. Dar momentul rafuielii si revolutiei in PSD era prost ales. Intr-un an electoral, cand alergi cu canistra de benzina in mana, nu mai e timp pentru demolare si constructie. Cu atat mai mult cu cat Nastase era din ce in ce mai acaparat de munca la Guvern si de cursa, aproape nebuneasca, in care angajase Executivul pentru inchiderea tuturor capitolelor de aderare. Reformarea sau revolutionarea PSD a esuat. Si s-a transformat din "revolutie" in "lovilutie". Si nu numai revolutia isi mananca pruncii. Ci si esecul revolutiei, atunci cand protagonistii urmaresc doar consolidarea lor la putere. Pe acest fond, gruparea Iliescu a identificat un exceptional camp de lupta.

Nastase este in corzi. Lovit din toate directiile, uneori buimacit de atacuri neasteptate, "á la Brutus", el totusi mai are capacitatea de a lupta. Si de a contracara unele miscari ale adversarului. Cu exceptia lui Traian Basescu, in afara PSD, Adrian Nastase nu are dusmani importanti. Evident, daca facem abstractie de rivalitatile politice care, pana la urma, sunt absolut de inteles. Adevarata primejdie pentru el vine insa din interiorul PSD. Pe care l-a pastorit impreuna cu Ion Iliescu. Si, in ultimii patru ani, aproape de unul singur. Acum se vede, mai bine decat oricand, ca partidul-stat - un fel de energofag care absoarbe si inroleaza in nestire oameni din administratia publica, in incercarea de a o subordona - reprezinta un pericol nu numai pentru echilibrul democratic al unei societati, pentru sanatatea vietii politice in general, ci si pentru propria stabilitate. Un partid-stat se indeparteaza de tinta unor obiective politice strict determinate de o ideologie, de o platforma si de un program si, avand tendinta de a acapara intreaga societate si intreaga putere, se revarsa dincolo de marginile organizatiei propriu-zise. Si ocupa spatiul rezervat administratiei. Al functionarimii. Si, in acelasi timp, are tendinta de a absorbi in mod artificial si un segment important al lumii afacerilor. PSD si-a creat astfel un univers propriu, in buna masura fals, alcatuit din functionari, din tehnocrati si din oameni de afaceri care s-au inrolat nu pentru ideile sau politicile social-democrate, promovate de acest partid, nici macar pentru unele masuri de tip liberal implementate de guvernanti, ci, pur si simplu, din teama, pentru unii, de a nu-si pierde posturile, iar pentru altii de a nu fi sabotati in activitatile lor comerciale. Sau de a nu fi "cautati la oua". Pentru ca unii au venit in PSD cautand o umbrela legala pentru afaceri la limita legalitatii sau in conflict chiar cu legea. Cum sa stapanesti un asemenea spectru, in care ultimele categorii despre care am vorbit nu intra in nici un fel de chimie decat de natura toxica, cu politicienii pursange care exista si ei in PSD sau cu noua generatie si ea atrasa cu insistenta de Nastase, sub culorile aceluiasi partid?

Pe acest fond, nu i-a fost greu lui Iliescu sa-i aplice, in ultima vreme, cateva lovituri dure lui Nastase. In ciuda armistitiului incheiat la inceputul lunii februarie. Reformarea ratata de Nastase se transforma intr-o lovitura interna, un fel de "lovilutie" organizata de Iliescu. Miza este aceeasi: acapararea puterii. Si nu modernizarea PSD. In absenta unei tinte generoase, sunt de asteptat atat evolutii spectaculoase, cat si miscari neasteptate, dezordonate, aparent haotice. PSD va fierbe, dar nu va da in clocot. Si nici nu va exploda. In schimb, acapararea integrala a PSD de catre gruparea Iliescu nu poate fi facuta decat printr-o lovitura de forta. Iar "lovilutia", ca si revolutia, isi mananca pruncii. Cel mai important fiind Adrian Nastase.


(621 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Sorin ROSCA STANESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

"Lovilutia" il mananca pe Adrian Nastase | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65965700149536 seconds.