Luni, 30 Ianuarie 2006 - 07:03 AM Aleg.RO: UDMR, in conflict cu Basescu Marko Bela ii recomanda sefului statului sa fie mai prudent atunci cand vorbeste despre drepturile minoritatilor

Publicat de: Georgeta Filip / geo

curierulnational
Declaratiile presedintelui Traian Basescu, facute recent in fata Consiliului Europei, privind protectia minoritatilor, au starnit replici dure din partea UDMR .
"As dori ca domnul presedinte sa fie mai prudent in ce priveste declaratiile referitoare la drepturile minoritatilor in diferitele tari ale Europei, eventual ar putea sa ne intrebe si pe noi, care, de 15-16 ani, avem permanenta preocupare in acest domeniu", a spus Marko Bela, sambata, citat de Rompres.
Presedintele Basescu declarase, intr-un discurs sustinut la APCE, ca "modelul romanesc de protectie a minoritatilor nationale este recunoscut pe plan european" si ca, din pacate, "acest tratament de tip european aplicat minoritatilor nationale nu se regaseste in state vecine Romaniei, cum ar fi Serbia, Ucraina sau Ungaria, in ciuda prezentei unei minoritati romane importante din punct de vedere numeric".
"Nu mi-a placut declaratia respectiva si nu ne-a folosit. In acesti 15 ani am auzit de multe ori ca suntem o tara model, in care nu exista problema minoritatilor, ca in mod exceptional am rezolvat relatiile interetnice. Nu ne foloseste asa ceva", a accentuat Marko Bela.
Liderul UDMR a admis ca in Romania s-au facut progrese, "dar nu prin astfel de atitudini, ci prin recunoasterea ca avem multe de facut si prin asumarea unor solutii bune".
De asemenea, seful statului afirma ca proiectul privind autonomia culturala, dezbatut acum de politicienii romani, este mult mai avansat decat in alte tari. "Nu gasim un model de o astfel de legislatie in alte tari. Va rog chiar, daca aveti un asemenea model, as vrea foarte mult sa-l iau cu mine si sa gasesc solutii, pe care sa le aplicam, solutii care sunt aplicate in alte tari din UE". Raspunsul lui Marko Mela in aceasta privinta a fost unul categoric. "Reglementarea autonomiei este facuta inclusiv in Ungaria. I-as recomanda presedintelui sa studieze Legea minoritatilor din Ungaria si va vedea ca foarte multe solutii se regasesc si in proiectul nostru de lege privind statutul minoritatilor". In plus, liderul Uniunii i-a propus lui Traian Basescu un pariu. "Sa adoptam aici, la noi, Legea minoritatilor din Ungaria, sa vedem daca este de acord", a conchis liderul UDMR.

Uniunea nu este dispusa sa cedeze

Marko Bela spera ca in saptamanile urmatoare coalitia sa ajunga la un acord privind statutul minoritatilor. Intrebat daca este dispus ca o eventuala respingere a proiectului de lege sau a adoptarii acestuia fara capitolul referitor la autonomia culturala sa fie compensata cu prevederi din Charta Limbilor Minoritare, liderul Uniunii a spus ca in acest moment Charta nu este ratificata de Romania. "Noi continuam demersurile pentru adoptarea legii si sunt convins ca va trece de votul Parlamentului. Dupa aceea, vor veni acele masuri prin care sa corelam legislatia interna cu Charta", a completat Marko Bela. Acesta a subliniat ca toate declaratiile venite din partea UE, precum si raportul Moscovici solicita clar responsabililor de la Bucuresti adoptarea legii, despre care oficialii UE cred ca "ar ajuta mult abordarea pozitiva a relatiilor interetnice".


(650 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Georgeta Filip / geo


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

UDMR, in conflict cu Basescu Marko Bela ii recomanda sefului statului sa fie mai prudent atunci cand vorbeste despre drepturile minoritatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58513998985291 seconds.