Vineri, 03 Februarie 2006 - 06:52 AM Aleg.RO: PreSedintele Basescu, la Kiev: “Romania si Ucraina mai au destule probleme care trebuie rezolvate”

Publicat de: ---

cronicaromana Presedintele Traian Basescu considera ca Romania si Ucraina mai au destule probleme care trebuie rezolvate - delimitarea platoului continental, canalul Bastroe si problema minoritatilor nationale . Prezent ieri la Kiev intr-o vizita oficiala efectuata la invitatia omologului sau ucrainean, Viktor Iuscenko, presedintele Basescu a declarat in schimb ca, dincolo de problemele mostenite din trecut, exista viitorul relatiilor bilaterale romano-ucrainene care trebuie asezate “pe un fagas convenabil” celor doua state. Traian Basescu a multumit inca de la inceput omologului sau ucrainean pentru ca 2005 a fost anul in care relatiile romano-ucrainene au inceput sa se consolideze si sa se incadreze pe o tendinta de buna vecinatate. Traian Basescu si Viktor Iuscenko au semnat protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene, mecanism de consultari bilaterale menit sa imprime un plus de pragmatism si o noua dinamica conlucrarii dintre cele doua state. La randul sau, presedintele Iuscenko a subliniat ca in prezent exista un mecanism pentru rezolvarea problemelor bilaterale in contextul in care Ucraina apreciaza foarte mult relatiile dintre Bucuresti si Kiev. Mai mult, Viktor Iuscenko considera ca relatiile romano-ucrainene au fost, in cursul anului trecut, foarte dinamice. Delimitarea platoului continental este, in opinia presedintelui Ucrainei, o problema mostenita de la fosta URSS, insa, dupa cum a aratat Iuscenko, in prezent exista toate instrumentele necesare pentru a discuta si rezolva aceasta problema. Cei doi sefi de stat au cazut de acord ca problema minoritatilor romana din Ucraina si respectiv ucraineana din Romania trebuie rezolvate pe principiul simetriei. In cadrul convorbirilor bilaterale desfasurate la Palatul Maria din Kiev, au fost abordate si probleme legate de constructia canalului Bastroe, noile evolutii de pe piata energiei, o atentie deosebita fiind acordata rezolvarii conflictului transnistrean.


(367 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

PreSedintele Basescu, la Kiev: “Romania si Ucraina mai au destule probleme care trebuie rezolvate” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6799578666687 seconds.