Joi, 24 Februarie 2005 - 07:52 AM Aleg.RO: Liniste in curtile puterii

Publicat de: Bogdana PAUN

ziua Anul 2004 a fost pentru politicieni unul extrem de agitat. Alegerile locale, parlamentare si prezidentiale au facut ca sediile centrale, si nu numai, ale acestora sa fie deosebit de animate. Sfarsitul anului a insemnat apogeul sedintelor, intalnirilor si dezbaterilor pana tarziu in noapte din cauza negocierilor pentru formarea guvernului. Apoi s-a asternut linistea. Cu exceptia zilelor in care au loc sedinte, liderii partidului nu prea trec pe la sedii. La PSD situatia e speciala. Daca aici scarile de la intrare si clantele sediului central s-au tocit de atatea drumuri ale liderilor veniti la dezbateri pe tema reformarii formatiunii, la partidele care compun coalitia guvernamentala nu se inregistreaza cote ridicate ale activitatii.

Cateva zile, la ore diferite, am batut la portile PNL, PD, UDMR si PUR pentru a vedea daca aici se munceste. Desi la UDMR, de exemplu, poarta era descuiata, usa de la intrare era incuiata. Am sunat la sonerie degeaba. Fiind ora pranzului am tras concluzia ca secretarele sunt la masa. Sau ca fiind vorba de un partid care are o mai buna reprezentare in teritoriu, in cateva judete, sediul de la Bucuresti este folosit exclusiv pentru anumite sedinte ale guvernantilor si pentru sustinerea conferintelor de presa.


PUR, activ parlamentar
La PUR am fost nevoita sa dau in jos rotita de la usa liftului ca sa nu urc pe scari cateva etaje bune. Aici se vanturau trei femei cu niste ustensile specifice dereticatului. La birourile instalate pe hol nu era nimeni. "Ce doriti? Pe cine cautati?", sunt intampinata de o doamna, probabil secretara. M-am prezentat si am intrebat daca este cineva de la biroul de presa sau din conducere pentru a sta de vorba. "Nu este nimeni. E o sedinta", mi s-a raspuns. Curiozitatea de a afla despre ce sedinta e vorba si daca este a conducerii PUR nu mi-a fost de nici un folos. "Nu stiu", a reactionat doamna ridicand din umeri. Inainte de a face stanga-imprejur am observat ca usile birourilor care dau in holul central erau toate deschise si ca nu e nici o miscare in cadrul acestora. Erau goale. In alta zi mi se explica faptul ca PUR este foarte activ din punct de vedere parlamentar si guvernamental si ca la partid se tin, de regula, sedintele.

La PD, la sediul central, pilonul de baza e fostul prefect de trei zile al Capitalei, Silvian Ionescu. El tine legatura cu teritoriul si se afla, de fiecare data, in birou. La biroul de presa se citesc ziarele, se fac analize si, uneori, dupa cum ni s-a povestit, mai sunt indrumati oamenii care vin cu cate un memoriu catre un minister sau alta intitutie pentru a-si rezolva problemele. Li se dau nume si numere de telefon ale consilierilor sau ale functionarilor publici pentru a avea cu cine sa discute. Si aici e o zi in care, spre seara, curtea se umple de masini luxoase. Liderii vin sa mai tina o sedinte conform statutului.


Sediu golit de Tariceanu
La PNL, un afis, care spune ca persoanele straine nu pot intra in sediu decat insotite, este lipit chiar pe poarta. Eu nu am probleme asa ca dau o raita prin incinta. La biroul de presa se lucreaza ca si la PD. Oameni din afara nu sunt, cetatenii nu se mai inghesuie sa se adreseze la partid, se duc la ministere ca sa depuna memorii. Se lucreaza si la biroul rezervat departamentului de tineret al PNL care isi pregateste congresul. La secretariatul general era asteptat secretarul general interimar, care este si deputat, si care vine la sediu dupa ce isi termina activitatea parlamentara. In rest, in majoritatea zilelor, e liniste. A fost ceva agitatie anul acesta inainte de congresul extraordinar, au sunat telefoanele, s-au trimis faxuri, s-au facut convocari si rezervari la hotel. Treburile au curs snur, asa ca toata lumea a fost multumita. Acum mai are loc doar sedinta saptamanala, seara, unerori pana noaptea tarziu, a Comitetul Executiv Central.

Desemnarea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de premier a lasat sediul central cam gol. O serie de tineri si de secretare au luat calea Palatului Victoria pentru a-l ajuta pe acesta. Acalmia va mai dura, probabil, pana la debutul campaniei electorale din martie, pentru alegerea primarului general. Cinsprezece zile cat se pare ca va dura campania sediile partidelor vor fi din nou animate. Se vor pune la cale strategii electorale, telefoanele vor suna mai des, se vor face mai multe cafele. Apoi, pana la viitoarele alegeri partidele vor functiona "pe sitemul de avarie".


(533 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Bogdana PAUN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Liniste in curtile puterii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.80175089836121 seconds.