Joi, 16 Februarie 2006 - 07:08 AM Aleg.RO: Primarii traseisti isi pierd mandatul

Publicat de: Narcisa Petre

real_romaneasca     Situatia migratiei politice, una dintre prioritatile legislative ale Aliantei pentru acest an, a fost transata in cadrul comisiilor senatoriale de specialitate . Astfel, formula pe care se va merge este cea potrivit careia primarii ar putea sa-si piarda mandatul doar in cazul in care demisioneaza din partid, nu si in cel in care sunt exclusi.

Comisia de administratie publica si cea juridica din Senat au elaborat un raport comun de admitere a proiectului de modificare al Legii 394/2004 privind statutul alesilor locali, rezultat in urma comasarii celor doua initiative legislative pe aceeasi tema, una democrata si una liberala.
Presedintele comisiei de administratie publica, Dan Carlan, a explicat ca baza reglementarilor a reprezentat-o varianta celor cinci deputati liberali, Eugen Nicolaescu, Rares Manescu, Mihaita Calimente, Relu Fenechiu si Dan Motreanu, in timp ce din proiectul democratului Ioan Oltean au fost preluate doar unele principii. Tehnic, situatia a fost reglementata prin avizarea negativa a initiativei lui Oltean, decizie agreata politic de toate partile implicate.

Consilierii, sanctionati oricum

In varianta admisa de cele doua comisii senatoriale, consilierii locali si judeteni isi pierd mandatul atat in urma demisiei, cat si in urma excluderii din partid. In cazul primarilor, situatia este diferita, in sensul ca acesti alesi isi pierd mandatul doar in situatia in care aleg sa paraseasca formatiunea politica din partea careia au candidat.
In acest sens, Mircea Toader (foto), secretar de stat in MAI, a precizat ca trebuie facuta o diferentiere intre persoanele alese nominal - primarii - si cele numite de partide. Reprezentantul Guvernului a mai adaugat ca spera ca astfel de reglementari coercitive sa nu mai fie necesare peste zece ani.
Proiectul mai prevede ca, in termen de 45 de zile de la numirea in functie, respectivii consilieri sau primari sa depuna la secretarul unitatii administrativ-teritoriale un document prin care sa-si declare apartenenta la o anumita formatiune. Daca nu depune acest document, el se va considera eliminat din functie.

In contradictie cu Constitutia?

Presedintele comisiei juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs, a explicat ca, de fapt, alesii locali vor avea ragazul celor 45 de zile pentru a putea sa migreze de la un partid la altul. Eckstein-Kovacs a adaugat ca primarii si consilierii care isi vor pierde mandatul dupa acest termen vor avea, la randul lor, posibilitatea de a ataca in contencios administrativ decizia inlocuirii lor sau sanctiunea generata de refuzul de a-si declara apartenenta politica potrivit noilor reglementari legale.
In plus, senatorul PC Gavrila Vasilescu a atras atentia ca legea ar putea veni in contradictie cu articolele 36 si 37 din Constitutie, privind dreptul cetatenilor de a alege si de a fi ales. De altfel, senatorul conservator a fost singurul care s-a abtinut de la votul asupra raportului favorabil dat de membrii comisiei.


(455 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Narcisa Petre


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Primarii traseisti isi pierd mandatul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59120297431946 seconds.