Marți, 21 Februarie 2006 - 07:22 AM Aleg.RO: Basescu si partidele au bagat DNA în subordinea lui Botos

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Presedintele Traian Basescu a obtinut acordul partidelor parlamentare pentru aprobarea, în Parlament, a Ordonantei DNA, de îndata ce seful statului o va retrimite spre dezbatere Legislativului . Solutiile au aparut dupa cea de-a doua runda de negocieri la Palatul Cotroceni, de data aceasta într-o formula în care au fost prezenti sefii de partide, însotiti de cate un expert în probleme juridice. Doar PSD a fost mai cu mot, Mircea Geoana aducandu-i la consultari pe Cristian Diaconescu si pe Serban Nicolae, acesta din urma semnatar al plangerii penale pesediste împotriva lui Basescu pe tema casei din Serban Mihaileanu. In compesatie, Partidul Conservator l-a trimis doar pe Sergiu Andon, seful PC Dan Voiculescu anuntînd, printr-un comunicat, ca nu doreste sa participe ?la un nou show mediatic? al lui Basescu.
Dupa aproape doua ore de discutii, patru din cei cinci presedinti de partide ? Calin Popescu Tariceanu (PNL), Emil Boc (PD), Corneliu Vadim Tudor (PRM) si Mircea Geoana (PSD) au anuntat obtinerea consensului asupra modificarilor ce vor fi aduse ordonantei. Seful udemerist Marko Bela nu a fost prezent la declaratii.

DNA, coborat ?administrativ? la rangul de directie

Modificarile ce vor fi aduse ordonantei sunt de forma si nu de substanta, a insistat presedintele Traian Basescu. Acestea sunt: DNA va deveni Directia Nationala Anticoruptie, în cadrul Parchetului General; Directia va fi ordonator secundar de credit, dar cu buget clar specificat; procurorul-sef al DNA va fi în subordinea, si nu în coordonarea procurorului general. Basescu a insistat ca nu vor fi diminuate competentele DNA: ?Subordonarea vizeaza competenta. Adesea, s-au plimbat dosare de la un Parchet la altul. (?) Faptul ca vor fi si DIICOT si DNA în subordinea procurorului general va usura stabilirea competentelor si nu vor mai fi problemele de miscare a dosarelor de la o institutie la alta. (?) Toate atributiunile DNA s-au mentinut asa cum au fost. Repet, nici una dintre atributiuni nu a fost diminuata, în afara de cele de tip administrativ. Toata forta institutiei a ramas intacta?. Seful statului a precizat ca aceste modificari sunt necesare, pentru a nu exista riscul ca actul normativ sa fie declarat neconstitutional. Conform lui Basescu care a si returnat, ieri dupa-amiaza, actul normativ Parlamentului, partidele au convenit ca ordonanta sa fie rediscutata, aprobata si promulgata pana pe 6 martie.

Cine numeste procurorul-sef anticoruptie?

A mai ramas însa o tema de discutat: cea a numirii procurorului-sef al DNA. PSD, PRM si UDMR vor ca atat seful DNA, cat si procurorul general sa fie numiti de presedinte, la propunerea Consiliului Suprem al Magistraturii si nu la cea a ministrului Justitiei, cum prevede, acum, legea. PD, prin Emil Boc, a anuntat ca, în principiu, n-ar avea nimic împotriva acestei solutii. La fel si premierul Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca, în cazul în care se decide ca numirea sefului DNA sa nu mai fie facuta de catre ?un reprezentant al Guvernului?, nu se va opune, pentru a nu lasa impresia ca Executivul doreste sa exercite nici cea mai mica influenta asupra Procuraturii.

Aceasta chestiune a ramas sa fie discutata cu o alta ocazie, pentru ca Ordonanta DNA nu face referire la numirea sefului acestei institutii si, procedural, nu poate fi introdusa o astfel de prevedere în text.

Atat de bine s-au înteles Traian Basescu si sefii de partide, încat au convenit, la propunerea sefului statului, sa se vada lunar, în prima zi de luni. Presedintele vrea sa discute cu reprezentantii partidelor despre lupta împotriva coruptiei, despre prioritatile legislative si despre integrarea europeana.


(531 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu si partidele au bagat DNA în subordinea lui Botos | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55981111526489 seconds.