Miercuri, 22 Februarie 2006 - 06:56 AM Aleg.RO: Orza in ancheta

Publicat de: ---

evenimentulzilei Viceprimarul taranist vrea sa fie verificati si Ciuhandu si Borza

Dupa esecul tentativei de a-l revoca din functie pe viceprimarul taranist Adrian Orza, consilierii locali ai PSD pregatesc un alt atac la adresa principalului colaborator al primarului Gheorghe Ciuhandu .

Este vorba de promovarea unei Hotarari de Consiliul Local prin care sa fie infiintata o comisie de ancheta privind modul in care s-a facut informatizarea Primariei.

Pe acest proiect s-a cheltuit aproape o jumatate de milion de euro, contractele fiind faramitate sub plafonul de 40.000 de euro, peste care licitatia este obligatorie.

Toti banii au ajuns la o singura firma, QCT Connect, care are legaturi cu PNTCD. Sedinta extraordinara in care urma sa fie analizata aceasta chestiune nu a avut loc din cauza boicotului consilierilor taranisti, alaturi de reprezentantii PD si PNL. Aceste achizitii sunt verificate acum si de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis.

Acuzatii de deturnare a fondurilor publice

La baza proiectului elaborat de PSD-isti sta o asa-numita motiune avand zece puncte.

“Trei ani consecutiv responsabilii din Primarie – coordonati de viceprimarul Adrian Orza – au incalcat prevederile OUG nr. 60/2001 privind achizitiile publice prin: a) divizarea contractelor anuale de achizitie publica in mai multe contracte distincte, de valoare mai mica, subterfugiu folosit probabil pentru a evita aplicarea procedurilor de licitatie deschisa; b) nerespectarea principiilor liberei concurente, transparentei, tratamentului egal si confidentialitatii in relatia cu furnizorii, executantii si prestatorii interesati; c) nerespectarea prevederilor privind alegerea procedurii de achizitie publica”, se arata la primul punct al motiunii.

Punctul al doilea se refera la “deturnarea fondurilor publice spre buzunarele clientilor politici ai PPCD, in cazul analizat, spre firma QCT Connect”. PSD-istii mai acuza “sfidarea Consiliului Local de catre autoritatea executiva” prin neprezentarea dosarului achizitiilor publice.

La punctul 4 se mentioneaza ca, potrivit normelor de aplicare a OUG 60 privind achizitiile publice, se poate vorbi de “practica frauduloasa” in cazul de fata. In referat se arata si ca sistemul de plati on-line inaugurat cu surle si trambite in 2002 nu mai functioneaza in acest moment, motiv pentru care Primaria a mai solicitat alti 90.000 de euro.

O comisie pentru nelinistea viceprimarului

Viceprimarul Adrian Orza s-a aparat de aceste acuze cu un raport al Curtii de Conturi care i-ar da dreptate. Mai mult, a afirmat ca nu el se ocupa de achizitiile publice. “Din organigrama Primariei, afisata pe site, reiese in mod evident ca viceprimarul Adrian Orza subordoneaza biroul licitatii si este responsabilul absolut al implementarii sistemului informativ in Primarie. Curtea de Conturi nu a verificat legalitatea achizitiilor publice realizate prin contractele in discutie, fie ca nu a avut acest obiectiv, fie ca nu a fost sesizata”, se arata in motiunea formulata de PSD-isti.

Drept urmare, se propune infiintarea unei comisii formata din cinci consilieri, cate unul din fiecare partid reprezentat in Consiliul Local. Comisia va trebui sa raspunda la mai multe intrebari privind modul in care s-au facut achizitiile pentru informatizarea Primariei. Raportul va trebui prezentat in viitoarea sedinta a Consiliului Local.

Ii paraste pe ceilalti membri ai executivului

Reactia viceprimarului Orza fata de acest demers a fost cel putin ciudata si, din nou, sfidatoare. “E dreptul lor sa se faca de ras. Unii confunda Consiliul Local cu alte institutii abilitate ale statului, care verifica aceste lucruri. Daca spun ca se sesizeaza in baza unor materiale aparute in presa, ar trebui sa fie mai diplomati si sa analizeze intreg Executivul Primariei. De ce nu se sesizeaza in cazul tuturor materialelor aparute in presa?”, a declarat Orza unui ziar local.

Reactia liderului grupului de consilieri PSD, Sorin Grindeanu, a fost extrem de prompta vizavi de aceste afirmatii. “Daca dl. Orza are informatii vizavi de unele ilegalitati ale primarului Gheorghe Ciuhandu si ale viceprimarului Dorel Borza, il asteptam sa ni le prezinte si ii garantez ca va avea sprijinul total al consilierilor PSD. Nu stiu in schimb, daca va fi sprijinit de alesii PNTCD”, a afirmat Grindeanu.

 a mai declarat ca demersul este absolut normal atat timp cat viceprimarii sunt alesi de catre Consiliul Local. “Poate dl. Orza este nevinovat. Poate sa-si demonstreze acum nevinovatia in cadrul forului care l-a ales. Dar faptul ca incearca sa se sustraga de aceasta analiza imi trezeste si mai multe suspiciuni”, a mai spus Grindeanu.

Raportul publicitatii a fost ingropat

Consiliul Local nu are o experienta prea fericita cand este vorba de comisii speciale. In luna decembrie, consilierii au decis sa infiinteze o comisie cu trei membri, care sa verifice publicitatea stradala din Timisoara. Doi dintre acestia au facut public un raport al anchetei efectuate, care nu a fost asumat de cel de-al treilea, Sorin Grindeanu.

Desi aceasta comisie a fost infiintata de Consiliul Local, raportul nu a fost discutat inca in plen.


(439 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Orza in ancheta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63225293159485 seconds.