Miercuri, 22 Februarie 2006 - 06:59 AM Aleg.RO: Guvernul a promovat cu emotii pachetul de reforma în Sanatate

Publicat de: Doina Anghel

ziarulfinanciar
  Parlamentul a respins ieri motiunea de cenzura "Antireforma sanatatii", dupa ce mai multi senatori si deputati ai puterii au votat în favoarea acesteia .
La votul secret cu bile, care a urmat celor peste patru ore de dezbatere, nu au fost optiuni anulate, însa scorul înregistrat în favoarea motiunii a fost cu doar 11 voturi maia mare decât numarul reprezentantilor PSD si PRM prezenti în sala. 246 de parlamentari au votat împotriva motiunii, din cei 460 prezenti, iar restul de 214 s-au pronuntat pentru adoptarea ei.
Potrivit liderului UDMR Marko Bela, rezultatul votului arata ca în România majoritatea în interiorul coalitiei de guvernamânt este stabila, dar deloc confortabila.
El a spus, însa, ca diferenta de 32 de voturi dintre cele 214 pentru adoptarea motiunii si 246 împotriva ei indica faptul ca actuala coalitie de guvernamânt are nevoie de partidele mici, care sa-i confere stabilitate. Un vot pozitiv asupra motiunii de cenzura ar fi dus automat la demiterea Executivului condus de Calin Popescu-Tariceanu.
Premierul nu a comentat "scorul" înregistrat la votul asupra motiunii.
Asadar, în rândul parlamentarilor coalitiei nu a mai functionat disciplina la vot, multe dintre prevederile pachetului legislativ privind reforma sanatatii fiind contestate.
Mai multe legi din cele 17 adoptate ieri de Parlament au fost prost primite, inclusiv de catre reprezentanti ai puterii, printre acestea fiind legea privind organizarea si functionarea Colegiului medicilor, legea spitalelor si legea asigurarilor sociale de sanatate.
Drepturile constitutionale la munca si la libera asociere ar fi încalcate prin adoptarea acestui pachet, a sustinut la lansarea în dezbatere publica a legilor senatorul liberal Mircea Cinteza (fost ministru al sanatatii si presedinte al Colegiului medicilor). El a argumentat prin faptul ca sefii de sectie din spitale ar fi împiedicati sa detina functia de presedinte al Colegiului medicilor.
El a mai contestat separarea atributiilor administrative de cele medicale, argumentând ca sefii de sectie nu vor mai putea face o cariera medicala completa. O alta prevedere contestata din legea spitalelor este introducerea avizului conform al Ministerului Sanatatii la numirea si schimbarea conducerii spitalelor, precum si posibilitatea de interventie administrativa în situatii grave prevazute de lege.
Au fost si voci neangajate politic care au sustinut, ieri, pachetul legislativ, este vorba de deputatul independent Alexandru Ciocâlteu (de profesie medic) care a afirmat, de la tribuna, ca va vota în favoarea legilor pentru ca actualul guvern încearca sa reformeze sistemul. Ciocâlteu a spus ca va face acest lucru, deoarece "este pentru prima data când o guvernare vorbeste despre sanatate ca despre o prioritate nationala".
El a mai afirmat ca, dupa 16 ani, nimeni nu vrea sa înteleaga ca "sistemul sovietic sanitar s-a terminat în România" si trebuie sa se ajunga la "un sistem de piata".
Insa discursurile de ieri din plen au evitat dezbaterea efectiva a reformei sanatatii si cei care au luat cuvântul au tinut mai degraba discursuri politice. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu,
i-a acuzat pe reprezentantii PSD si PRM, semnatari ai motiunii "Antireforma sanatatii" ca nu au citit legile pentru care Executivul si-a asumat raspunderea. "Cred ca nu au deschis proiectul de lege, ci pur si simplu s-au dus prin vizita pe la matusi, pe la veri, pe unde au mai apucat, si au discutat despre lege.
Cred ca, daca fac politica în felul acesta, nu vor mai avea nici o sansa sa mai conduca România. Ei doi cred ca au învatat un singur limbaj, limbajul lui Vanghelie. Din pacate au politizat o activitate care sperie cel mai mult populatia - sanatatea", a spus Nicolaescu. El a precizat colegilor din PSD si PRM ca spitalele sunt cele mai mari consumatoare de fonduri si ca acesta este motivul pentru care se impune adoptarea pachetului de legi privind reforma în sanatate.
Senatorul PSD Sorin Oprescu, cel care a câstigat în instanta doua procese împotriva lui Nicolaescu, a criticat dur pachetul legislativ. "Sistemul asigurarilor sociale de sanatate a fost subordonat legal regimului finantelor publice, directorii de spitale având obligativitatea încadrarii în prevederile bugetare sub sanctiunea penala în caz de încalcare a legii.
Desi existenti pe hârtie, banii CNSAS lipsesc efectiv din trezoreria statului, Ministrul Finantelor precizând ce sume se pot elibera pentru sistemul sanitar", a afirmat senatorul social-democrat.
In plus, Sorin Oprescu l-a acuzat pe ministrul Nicolaescu ca, pentru nu avea nici un fel de opozitie din partea personalului medical fata de insuficienta fondurilor alocate si pentru a-si multumi propria clientela, "Guvernul si-a subordonat politic conducerile tuturor spitalelor, asupra carora ministrul sanatatii si-a creat drept discretionar de a le numi si destitui".
Dupa respingerea motiunii, PSD a anuntat ca va contesta pachetul de reforma în Sanatate la Curtea Constitutionala. Este pentru a doua oara când Executivul se afla în fata examenului judecatorilor de la Curte, anul trecut în vara, acestia au respins pachetul de reforma în Justitie, provocând o criza politica.


(460 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Doina Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Guvernul a promovat cu emotii pachetul de reforma în Sanatate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55927491188049 seconds.