Joi, 23 Februarie 2006 - 07:15 AM Aleg.RO: Vot anti-Macovei pentru Nastase

Publicat de: ---

adevarul Deputatii din Comisia juridica au decis, ieri, ca locuintele lui Adrian Nastase nu pot fi perchezitionate de procurorii DNA . Acestia au respins, prin vot secret, cererea ministrului justitiei, Monica Macovei, de incuviintare a accesului autoritatilor judiciare in casele presedintelui Camerei Deputatilor din Bucuresti,  strada Zambaccian, si comuna Cornu, judetul Prahova. 13 din cei 25 de membri ai Comisiei s-au pronuntat pentru respingerea solicitarii, 11 au votat în favoare, un buletin fiind anulat. Decizia de ieri nu putea fi luata decât cu ajutorul cel putin al unui parlamentar din coalitia de guvernamânt, având în vedere ca, în Comisia juridica, PSD si PRM - sustinatorii declarati ai lui Adrian Nastase - nu detin împreuna decât 10 locuri. Presedintele Camerei Deputatilor a acuzat, în cadrul sedintei de peste patru ore, o actiune instrumentata politic împotriva sa, aratând ca va fi trimis cu siguranta în judecata în cel mult doua saptamâni. Adrian Nastase a beneficiat din plin de antipatia pe care cei mai multi membri ai Comisiei juridice o au fata de Monica Macovei. Raportul Comisiei juridice este consultativ pentru plen.

Zguduiti de "drama" familiei Nastase,
Deputatii juristi au votat împotriva perchezitiei
Desi votul a fost secret, cu buletine, algoritmul distributiei locurilor din Comisie între putere si opozite (6 - PNL, 3 - PD, 3 - PC, 1 - UDMR, 8 - PSD, 2 - PRM, 2 - minoritati nationale), sugereaza ca cel putin un reprezentant al coalitiei de guvernamânt s-a alaturat taberei pro-Nastase.Strategia de aparare a lui Nastase, dirijata de pupilul sau, Victor Ponta, s-a axat în cea mai mare parte pe aceleasi argumente privind neconstitutionalitatea cererii. Pesedistii si peremistii au profitat de fiecare ocazie si au pus-o pe Macovei la colt pentru "neprofesionalismul" de care a dat dovada. Deputatul PSD Valer Dorneanu i-a cerut acesteia sa vina la o viitoare sedinta cu o scrisoare din partea procurorului general. Reprezentantul PRM, Lucian Bolcas, a tinut sa sublinieze ca toata chestiunea perchezitiei nu este facuta decât pentru a asigura un spectacol mediatic, în timp ce Victor Ponta a sugerat ca Ilie Botos ar trebui "sa dea o fuga" pâna la parlament si sa semneze o noua cerere de scotocire a caselor lui Nastase.Macovei si-a pigmentat si ea discursul cu mai multe întepaturi la adresa parlamentarilor, care ar refuza "sa fie tratati la fel ca orice cetatean al României". Ea a argumentat ca solicitarea de perchezitie a fost perfect legala si ca aceasta actiune este necesara pentru a lamuri suspiciunile pe care le au procurorii care au instrumentat cazul.
Nastase, pe sufletul parlamentarilor
Dupa ce a ascultat cu atentie toate discursurile colegilor sai, Adrian Nastase a pornit o pledoarie menita sa demonstreze ca ancheta DNA împotriva sa nu este decât o comanda politica, al carei scop este distrugerea "omului politic Adrian Nastase". Printre numeroasele accente de revolta fata de actiunea justitiei, Nastase a tintit la coarda sensibila a parlamentarilor, deplângând intentia de invadare a vietii sale private si abuzurile la care îi este supusa familia. "Au pus sigiliu pe apartamentul fiului meu fara sa se tina cont de faptul ca acolo erau si lucruri ale baietelului meu cel mic, care trebuia sa mearga la scoala", a aratat Nastase. El a tinut sa sublinieze ca nu îl deranjeaza faptul ca seful DNA vrea sa vada daca dusumeaua casei este adusa din China, însa nu vrea ca procurorii sa-i citeasca miile de documente pe care le-a scris în cariera sa politica. "Poate acolo, cineva îl înjura pe ministrul justitiei, sau altceva (...) Hârtii care tin de viata mea politica vor fi vazute asa cum a fost vazuta lenjeria doamnei Anastasescu (Marieta Anastasescu, avocatul familiei Nastase, al carei apartament din strada Zambaccian a fost perchezitionat - n.r.)", a completat presedintele Camerei. El a pretins ca stie întreaga strategie care a fost pusa la punct împotriva sa si ca, în acest context, nu mai vede rostul unei perchezitii în casele sale. "stiu foarte bine ca va urma un rechizitoriu si ca voi fi trimis în instanta", a spus Nastase, adaugând ca termenul pentru acest lucru este de doua saptamâni.Raportul Comisiei juridice va fi trimis grupului parlamentar al PSD si va ajunge, apoi, în plenul Camerei.  


(417 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Vot anti-Macovei pentru Nastase | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5613489151001 seconds.