Marți, 28 Februarie 2006 - 06:48 AM Aleg.RO: PNL-PD: Alianta N.U.

Publicat de: ---

evenimentulzilei Fuziunea a esuat, liberalii si democratii sunt la cutite, iar PD se gandeste sa paraseasca barca guvernarii dupa 1 ianuarie 2007

Democratii pun cruce fuziunii cu liberalii si isi cauta alti parteneri pentru proiectul popular . PD nu renunta insa la alianta cu PNL. Asta cel putin deocamdata, pentru ca ultimele declaratii ale conducerii liberale i-au facut pe democrati sa-si reconsidere pozitia in privinta colaborarii pe viitor.

"Nu putem vorbi acum de ruperea protocolului", a declarat ieri presedintele PD, Emil Boc. Insa, daca liberalii "recidiveaza", sustin lideri democrati, documentul ar putea fi rediscutat, iar PNL lasat sa se descurce singur.

"Am facut colegilor liberali o propunere de fuziune si am primit un raspuns concret, un atac la adresa PD si a lui Traian Basescu. Consideram ca este un raspuns negativ", a declarat ieri presedintele democrat.

El a precizat insa ca nu vor renunta la proiectul politic si se reorienteaza catre formatiuni politice parlamentare sau extraparlamentare care vor sa se li se alature. "Am vrut sa o facem cu colegii liberali, dar nu ne rezumam la ei", a mai spus Boc.

"De fiecare data o fac pe virginii"

Acuzatiile liberalilor de incalcare a protocolului au fost respinse de democrati. In opinia lor, inscrierea Elenei Udrea in PD sau alegerea unui viceprimar democrat la sectorul 2 nu incalca intelegerile cu PNL. Pe de o parte este vorba de un fost membru PNL care a demisionat de sase luni din partid, pe de alta parte de o primarie condusa de PSD si nu de PD, caz care ar fi intrat sub incidenta protocolului.

"De fiecare data o fac pe virginii, ceea ce nu este cazul", a comentat secretarul general Vasile Blaga. El a aratat ca, de fapt, PNL nu respecta intelegerile cu democratii: "Niciodata nu ne-am plans public ca ne-au luat trei consilieri judeteni la Galati", iar la Bacau primarul si viceprimarul sunt de la PNL amandoi, a mai spus el.

"PD face un apel-rugaminte, ca problemele care tin de functionarea Aliantei sa fie rezolvate prin mecanismele Aliantei, inainte de a fi dezbatute in presa", a adaugat Emil Boc.

Partid popular

PPCD e interesat de oferta lui Boc Presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, s-a aratat ieri interesat de invitatia lansata de Emil Boc privind crearea unei structuri politice de sorginte populara. PNTCD este membru asociat al Partidului Popular European (PPE), iar Ciuhandu a avut un cuvant greu de spus in acordarea statutului de observator PD-ului, in cel mai important grup politic din Parlamentul European. Liderul PPCD a declarat ca va participa la discutiile cu PD referitoare la crearea unui partid puternic de centru-dreapta. Insa taranistii nu doresc, cel putin pentru moment, o fuziune cu PD, fiind mult mai tentati de o structura federativa, pe modelul PPE.

PD mai sta la guvernare pana la 1 ianuarie 2007

PD nu va rupe protocolul cu PNL, sustin surse din Alianta. Pozitia oarecum concilianta fata de liberali se datoreaza in mare parte presedintelui Traian Basescu. Potrivit unor surse, seful statului a avut duminica seara o intalnire restransa cu tripleta democrata Boc-Blaga-Videanu si a reusit sa-i tempereze pe liderii PD, care doreau o rezolvare extrema a crizei din Alianta.

In cele din urma insa, liderii democrati au ajuns la concluzia ca ruperea protocolului Aliantei nu ar avantaja PD. Parasirea guvernarii nu ar permite PD sa atraga capital electoral dupa integrarea in UE. De altfel ieri, Emil Boc a precizat ca integrarea sta pe umerii ministrilor PD, atunci cand a raspuns cererii PNL de a-si asuma guvernarea.

Democratii sunt decisi insa ca, in cazul in care liberalii vor continua in aceeasi nota, sa solicite rediscutarea protocolului cu liberalii. PD ar putea opta pentru participarea pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, chiar daca intelegerea cu PNL presupunea liste comune. Deocamdata, PD va incerca sa-si intareasca, prin racolari, pozitia in teritoriu, dar si in parlament.

Eventuala iesire de la guvernare a PD nu va avea loc mai devreme de 1 ianuarie 2007, data la care Romania ar urma sa se integreze in UE, daca nu va fi activata clauza de salvgardare. De altfel, intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul", presedintele Basescu sustinea ca are convingerea ca guvernul Tariceanu "va functiona pana la intrarea in UE".

"Este o convingere. Si voi tine foarte mult la acest lucru. Dar mentinerea guvernului in functie nu depinde de presedinte, ci de partide si de majoritatea parlamentara", a spus Basescu.

Alianta N.U. - 07boc-tariceanu_EO.jpg


(674 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

PNL-PD: Alianta N.U. | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5442111492157 seconds.