Marți, 28 Februarie 2006 - 06:49 AM Aleg.RO: Primăria Arad caută ajutor financiar pentru reconversia Cetății

Publicat de: Florin TOMUȚA

AMOS News FalcaGheorghePrimarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunțat că va solicita ajutor financiar Ministerului Culturii pentru trecerea Cetății în circuitul civil.

Proiectul privind reconversia Cetății Aradului, aprobat deja de consilierii locali, va fi înmânat Ministerului Apărării Naționale. Doar după ce și MApN își va pune semnătura pe protocol se vor putea demara procedurile pentru trecerea Cetății în domeniul public al municipiului.

Desigur, cu condiția impusă municipalității arădene de a aloca 200 de miliarde lei vechi, bani ce vor folosiți spre refacerea unității din Radna, unde va fi mutat batalionul militar mixt româno-ungar. Primăria municipiului Arad are la dispoziție, pentru a-și onora această obligație, un termen de doi ani de la semnarea protocolului, dar consilierii locali și-au făcut deja griji legate de existența unor planuri concrete pentru momentul în care imobilul va intra în circuitul civil.

În plus, unii dintre consilieri au atras atenția Executivului local că trebuie să aibă la dispoziție mult mai mulți bani pentru Cetate, nu doar cele 200 de miliarde. Consilierul Coloman Edeleni a spus că numai paza Cetății va costa câteva miliarde pentru ca nu cumva, odată adusă pe mâna arădenilor, imobilul să urmeze soarta cetății din Alba Iulia, unde s-a furat tot ce s-a găsit, de la geamuri și uși, până la becuri.

Astfel, primarul Falcă a fost întrebat de consilieri dacă instituția pe care o conduce are un concept solid, care să poată fi pus în practică imediat după ce obligațiile bănești vor fi achitate. Primarul Gheorghe Falcă s-a arătat încrezător în cele două proiecte elaborate deja pe această temă, susținând că ele trebuie „doar cizelate“.

Principala problemă, potrivit edilului, ar fi atragerea unor parteneri pentru cetate, care să diminueze contribuția bugetară față de acest obiectiv. Falcă a afirmat faptul că a vorbit deja cu premierul Călin Popescu - Tăriceanu pentru o intervenție, astfel încât Aradul să primească ajutor financiar de la Ministerul Culturii.

La rândul său, viceprimarul Levente Bognar este de părere că Aradul trebuie să bată în la porțile Guvernului pentru bani, iar motivul e cât se poate de simplu: Cetatea Aradului este pe lista monumentelor istorice de importanță națională.

Cât despre paza obiectivului, primarul Falcă susține că la plecarea militarilor paza va fi asigurată de gardienii publici, iar Primăria va numi un administrator pentru Cetate.


(713 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Florin TOMUȚA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Primăria Arad caută ajutor financiar pentru reconversia Cetății | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55445885658264 seconds.